Dybbøl Banke

1864 är ett år som alla danskar känner till. Vare sig det kommer från de tidiga skolåren, tv-dramaserien med samma namn, eller från eget intresse, så ringer det en klocka bland alla danskar. Nära Sønderborg ligger det historiska centret Dybbøl Banke, där historien om slaget mellan de danska och preussiska soldaterna berättas genom föreställningar, film och rekonstruktioner. Ta en tur tillbaka i historien och upplev livet som soldat, precis som du har läst, sett eller hört om det.

Livet med buller och bång

På historiecentret Dybbøl Banke kan du glömma allt om livet 2019 och istället leva dig in i rollen som soldat 1864. Besök skansarna, varifrån danskarna försvarade sig mot de preussiska soldaterna, och ta skydd i blockhuset som var skansarnas skyddsrum och som soldaterna trodde var bombsäkert när granater och skott ven om öronen på dem. Du kan också besöka barackerna där soldaterna vilade sig i halmsängar och skrev brev hem till sina kära med bläckpenna. Här har du möjlighet att testa smedens blåsbälg, som via en vindpust håller liv i elden, eller telegrafera ett brev. Om ni har riktig tur så kanske ert besök sammanfaller med ett från gruppen de Jyske Landsoldater, som är samling volontärer som klär ut sig som soldater från krigstiden.

Vad du kan uppleva på Dybbøl Banke

Flicka
©Dybbøl Banke
Aktivitet
©Dybbøl Banke

Följ med på tur

Låt filmen som visas i centret var 20:e minut ta dig tillbaka i tiden. I filmen skildras krigets förlopp, som hade en avgörande betydelse för Danmarks landsgränser, hur de många danska frivilliga soldaterna kastades ut i ett krig mot professionella soldater utan att själva ha den minsta erfarenhet eller hör historien om det som hände den dag då preussarna angrep och intog Dybbøl.

Det är också möjligt att gå på en guidad rundtur i skansarna och soldaternas by, där berättelser om soldaternas liv, den militära taktiken och soldaternas rustning visas upp. Rundturen är en detaljerad genomgång av livet under kriget som soldat och sätter historien i perspektiv utifrån den enskilda människans upplevelser. Läs mer här.

Gå i soldaternas fotspår

När ni är färdiga med ert besök i soldatbyn, är en vandringstur på det tidigare slagfältet en upplagd avslutning på dagen och ett sätt att göra sig av med det sista krutet. I området omkring historiecentret kan ni se krutmagasin, gravar och minnesstenar från soldaternas tid här. Gör turen mer närvarande genom att ladda ner appen ”På sporet av 1864”, som visar fotografier och de ursprungliga skansarna eller följ Naturstyrelsens rundvisning med tio sevärdheter i området.

Semester fylld med action

Centret är öppet från 1 april till 31 oktober. Sedan är det under vinterperioden endast öppet under utvalda helger och semesterperioder. Under höstlovet och vintersemestern har centret öppet med ett fullspäckat program.

Dybbøl Banke
©Dybbøl Banke

Du hittar Historiecenter Dybbøl Banke här

Ta en tur tillbaka till 1864 på nedanstående adress:

Dybbøl Banke 16

6400 Sønderborg

Eller besök Dybbøl Bankes webbplats.

Dybbøl
©Dybbøl Banke