Den Fynske Landsby

Res tillbaka i tiden och upplev Fyn så som det var på 1800-talet, då nutidens tankar om demokrati och teknologi föddes och livet på landsbygden bestod av en nära gemenskap där man var beroende av varandra. Här kan ni sätta alla era sinnen på prov när ni både smakar, hör, ser och testar på hur livet var då.

Ett nutida museum i historiska ramar

På Den Fynske Landsby försöker man återskapa hur det var att bo på Fyn på 1800-talet så gott som möjligt. Därför bjuder friluftsmuseet inte enbart på gamla byggnader. Man visar även vardagslivet och årets gång som det såg ut då. Bönder arbetar på fälten, husmor och hennes kökspiga lagar mat över eldstaden, hantverkare reparerar hus och delar med sig av sina kunskaper, medan trädgårdsmästaren berättar om trädgårdar. Alltihop i ett försök att demonstrera och lära besökare om hur livet såg ut på den tiden. Var inte rädd att ställa frågor. Här delar alla gärna med sig av sina kunskaper, tips och knep. Man kan även få en rundtur på museet, vilket ofta ger ett helt nytt perspektiv på besöket i Landsbyen och kan hjälpa en att få en överblick om man är där för första gången.

Vad du kan uppleva med den Fynske Landsby

Mand i Den Fynske Landsby
Dyr i Den Fynske Landsby

Speciella ögonblick hela året runt

Det är värt att besöka Den Fynske Landsby även om man varit här förut, eftersom museet ändrar upplevelsen hela tiden. Årets högtider firas också på traditionsenligt sätt. Upplev och ta del av gamla påsktraditioner, skördefester, gilledagar och andra spännande högtider.

Ni kan också se på när korna mjölkas, åka häst och vagn, se sommarteater eller delta i aktiviteter för barn, som att klättra på arbetshästen, mata grisarna eller försöka rida på getabocken. Om ni har mer spring i benen kan ni även testa naturhinderbanan, som utmanar både styrkan och balanssinnet. På höstlovet, i Danmark även kallat ”kartoffelferie” eller potatislovet, finns det massor av spännande aktiviteter, som grisslakt, och man får se hur fynborna höll sig varma under vintrarna.

Ett besök för alla

Fynske Landsby är en spännande plats att besöka, och som tur är, är platsen även utformad på ett sätt som gör att alla kan följa med. Grusvägar med fast underlag gör det lätt för rullstolsburna, barnvagnar och dragkärror att ta sig runt på museet. Det kan dock vara lite svårare på några av gårdsplanerna, och på grund av de smala dörrkarmarna och höga trappstegen går det inte att besöka flera av husen. Det går att låna både rullstol och dragkärra på museet.

ko
Landsbyen

Ett historiskt perspektiv: från koja till slott

År 1946 slog Den Fynske Landsby upp dörrarna som friluftsmuseum. Visionen var och är fortfarande att bevara det liv som levdes på 1800-talet och alla de många korsvirkeshus som revs när de bedömdes vara obrukbara. Byggnaderna, landskapet och livssättet som går att se i Den Fynske Landsby, värnar om de kulturhistoriska rötter som Danmark är byggt på. Och målet med Landsbyen är att inspirera och att skapa förståelse och nyfikenhet, vilket i sin tur kan leda till ett nytt perspektiv på det liv som vi lever idag.

Fyns landskab