Daugbjerg Kalkgruber

Daugbjerg Kalkgruber är 1 500 år gamla och här finns cirka 35 000 fladdermöss. Utöver att vara ett museum används kalkgruvorna för att lagra vissa livsmedel.

Skandinaviens äldsta kalkgruva

Daugbjerg Kalkgruber var från början stora, öppna brott, men för att kunna fortsätta arbetet under vintern började man bygga en gruvgång. Kalken som utvanns i gruvan användes sedan till murbruk. 

Kalkgruvans historia

Under medeltiden stannade arbetet av och få gruvgångar skapades. Under 1700-talet blev det vanligt att ha tegelsten på taket och efterfrågan av murbruk steg igen. Utgrävningen av Daugbjerg Kalkgrube startade därför upp igen och under de kommande åren växte gruvan med kring 700 meter per år.

Kalken från Daugbjerg har dessutom använts för att bygga kända byggnadsverk, som Danevirke i Sydjylland, som byggts upp med murbruk från gruvorna.

Vad du kan uppleva i Daugbjerg Kalkgruber

Ingången till kalkgruvorna i Daugbjerg nära Limfjorden
© Daugbjerg Kalkgruber
Kalkgruberne ved Daugbjerg ved Skive
© Daugbjerg Kalkgruber

Återupptäckten av Daugbjerg Kalkgruber

1922 upptäcktes gruvorna på nytt efter ett stort skyfall och 1951 fridlystes området kring gruvan. Efteråt har man hittat spår av elva kalkugnar i och omkring Daugbjerg Kalkgruber och by.

Berättelsen om Jens Langkniv

Det sägs att den jylländske Robin Hood, Jens Langkniv, bodde och vistades i gruvan på 1600-talet. Jens Langkniv var fredlös och levde ett laglöst liv. Han stal pengar och värdefulla föremål från de rika, som han sedan delade ut till de fattiga, vilket gjorde honom populär i området. Ni kan boka en guidad tur där ni får höra alla historierna om Jens Langkniv.

Se fladdermössen

Idag är Daugbjerg Kalkgruber inte längre hem till de kriminella, med däremot till omkring 35 000 fladdermöss. Om vintern går fladdermössen i ide, och kalkgruvorna är en attraktiv plats, eftersom det är samma temperatur, runt tio grader, året om. Gruvgångarna börjar redan i augusti att fyllas upp av fladdermöss, och i slutet av november är gångarna helt fyllda, då det inte längre finns någon mat i skogen.

Ost, korv och vin

Den jämna årstemperaturen gör även gruvorna till en utmärkt plats att lagra ost, salami och andra livsmedel. Prova t.ex. Daugbjerg Kalkgrubers populära hemlagade ostar och vin för endast 100 kr.
Läs mer om Daugbjerg Kalkgrubers produkter här.

flageolett
© Daugbjerg Kalkgruber
Besök i kalkstensgruvorna i Daugbjerg.
© Daugbjerg Kalkgruber

Du hittar Daugbjerg Kalkgruber här

Dybdalsvej 18c

8800 Viborg

kalkgruber