Bunkermuseum Hanstholm

Danmarks största bunkermuseum

Bunkern, som Bunkermuseum Hanstholm tar sin utgångspunkt i, är cirka 3 000 kvadratmeter stor, tog omkring fyra månader att bygga och huserade 90 tyska soldater. Några av rummen i bunkern är inredda som de var då tyskarna bodde i dem, så upplevelsen blir ännu mer verklighetstrogen. I andra rum finns utställningar om bland annat skepp och kanoner från krigstiden.

Nära men ändå så långt borta

I dokumentationscentret kan du komma nära de tyska soldaternas vardag, i utställningar som tar dig 80 år tillbaka i tiden. Utställningarna berättar om krigens maskiner, allt från flyg och kanoner till pistoler. Här har du också möjlighet att se ett litet urval av de ursprungliga vapnen, som bunkern var utrustad med.

I en annan utställning är utgångspunkten människans roll i krigen både på den danska och tyska sidan, och du får lära dig historien om hur Hanstholm förvandlades från en fridfull fiskeby till en av krigets knutpunkter i loppet av kort tid. Historien om den danska befolkningen och de tyska soldaternas liv väcks till liv genom ord, bilder och film och ger därmed en unik inblick i livet under kriget på Danmarks västkust.

Vad du kan uppleva i Hanstholm Bunkermuseum

Bunkermuseum Hanstholm
Kanoner

Gå på upptäcktsfärd i det fria

Söder om Hanstholm ligger en stor samling bunkrar, varav många är öppna och tillgängliga för allmänheten. Här kan ni gå på upptäcktsfärd i ett av de bäst bevarade bunkerbatterierna i Danmark, som består av hela 19 bunkrar och som ligger i den nordliga delen av viltreservatet vid Hanstholm.

”Jag är omgiven av klåpare, skitstövlar, veklingar, idioter, socialdemokrater…” – och tyska skatter!

Sommaren 1971 filmades Olsen-banden i Jylland bland annat i några av de byggnader man kan se på Bunkermuseum Hanstholm. Egon och hans två följeslagare Benny och Kjeld, letar efter en övergiven tysk skatt bestående av guldtackor och dollar. Skatten hittar du knappast under ditt besök på museet, men du kan se några av de bunkrar och områden som användes i scener från filmen.

Bunkermuseum
Hanstholm

Virtuellt orienteringslopp

Om inte Olsen-bandens skattjakt är nog för dig, så kan du gå på en virtuell rundtur på museet. Om du laddar ner Woop App till din mobil får du tillgång till tre orienteringslopp i olika svårighetsgrader, som tar dig runt på museet på ett alternativt sätt genom att lösa uppgifter via gps-koordinater. Det är en rolig rundtur, som utan tvivel tar dig runt i delar och dimensioner av museet, som du inte skulle ha hittat på egen hand.

Utsikt
©Bertel Bolt