Borgholms Slott

I början var det ett försvarstorn. Borgholms slott byggdes på 1100-talet men är idag bara ruiner efter en brand på 1800-talet. Dock är det fortfarande ett intressant utflyktsmål.

Här ligger Borgholms slottsruiner

Borgholms slottsruiner ligger på Ölands västra sida och bara några minuters promenad nordost om det nya slottet Solliden, Borgholms slotts efterträdare. Om du anländer via väg 136 kommer du snart att se skyltarna till slottet.

Från försvarstorn till ruiner

På 1100-talet byggdes ett försvarstorn på ön Borgholm. Det blev strategiskt allt viktigare under det dansk-svenska kriget och genom ständiga tillbyggnader blev försvarstornet ett imponerande slott.

Vad du kan uppleva på Borgholms slott

Slott
Bygninger

Tillbyggnaderna

Det var tack vare Johan III som anläggningen byggdes om under renässansen till ett befäst slott med flera flyglar. Arkitekten Nicodemus Tessin (den äldre) gjorde på 1600-talet om slottet till en sevärd barockanläggning. De delar av byggnaden som fortfarande stod avskilda från resten av slottet placerades under ett gemensamt tak och förenades i fyra stora flyglar. Hörntornen blev till kupolliknande kåpor. Några av dessa byggnadsarbeten slutfördes dock aldrig. Till exempel fick södra och östra flygeln tak, men de byggdes aldrig ut. Försvarstornet byggdes över tid ut igen.

Under 1700-talet

När den danska gränsen flyttades från södra Sverige till den skandinaviska halvöns södra kust, förlorade slottet sin militära betydelse. Fler modernare slott byggdes i Stockholm och detta ledde till att Borgholms slott förföll. År 1722 ägde den sista gudstjänsten rum i slottskapellet och år 1803 blev byggnaden huvudkontor för en klädtillverkare. 

Slottsruinen

I en kraftfull eldsvåda år 1804 brann det tidigare imponerande slottet ner till grunden. Ännu idag kan ruinen besökas. Placeringen av den tidigare festsalen är fortfarande lätt att känna igen. De tidigare sviterna låg i fil och även trapphuset står fortfarande kvar.

​​Museet

Ruinerna av slottet används nu som museum, där det givetvis främst handlar om Borgholms slotthistoria. Här får du lära dig mer om krigen mellan danskarna och svenskarna och om livet på slottet. 

Borgholms Slott
utsikt

Teater och musik

Borgholms slott har även etablerat sig som populär evenemangsplats för konserter och teaterföreställningar. Flera gånger om året äger kulturella evenemang rum på slottets innergård. Den svenska popgruppen Roxette har också spelat in delar av en video på slottet.

Så vad kan man dra för slutsats av Borgholms slottsruiner? En slottsruin har historier att berätta

Tack vare utställningarna på anläggningen kan du inte bara beundra ruinerna utan du kan också få en inblick i slottets en gång så imponerande historia. Om du är intresserad av krigen mellan danskarna och svenskarna, blir ett besök på Borgholms slott en levande historielektion.

Slotsruin