Børglum Kloster

Børglum Kloster nämns första gången år 1086. 1215 expanderade klostret till att även inkludera klosterkyrkan. Idag är klostret känt som ett museum med ett flertal olika utställningar och evenemang året runt.

Klosterbyggnaden

Klostrets barockstil är från 1750–1755. Børglum Kloster är en imponerande byggnad, med målad tapet och den kungliga lägenheten i norra flygeln. Framför klostret står en gammal kvarn som var i bruk fram till 1900-talet. Norr om kvarnen ligger en gravhög med heliga Bodils källa.

Kyrkan

Børglum Klosters vackra kyrka är en imponerande syn, med sina valv och vita murar. Kyrkan byggdes mellan 1725 och 1750 av Laurids de Thura, som ägde klostret på den tiden. Den östra gaveln har målats svart och ser sammetslen ut när den omger altaret. På predikstolen får du se Kiærskiolds vapensköld. Den vackra orgeln i rokoko stil var en gåva från Thura till kyrkan. På mittgångens ena sida ligger Thuras grav. Kyrkan används än idag som en sockenkyrka. Här anordnas gudstjänster varje söndag.

 

Vad du kan uppleva på Børglum Kloster

Børglum Kloster kyrcka
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll
Bayeux tapetet i Børglum Kloster
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll

Örtträdgården

Klostrets örtträdgård har legat här sedan 1200-talet. Här kan du tillbringa några härliga minuter, och samtidigt lära dig mycket om de örter som finns planterade. I trädgården finns också ett monument till minne av kaptenen Christian Michael Rottbøll.

Bayeaux-tapeten

I Børglum Kloster finns en verklighetstrogen kopia av den ursprungliga Bayeaux-tapeten från Normandie, som är från 1000-talet.  Den 70 meter långa broderade ullkåpan är även känd som världens längsta teckenserie. Konstverket berättar historier om människor, träd, skepp och djur. Berättelsen slutar med en blodig uppgörelse i naturen. När man ser på konstverket kan man nästan föreställa sig tidigare människors liv, kläder och vapen.

Utställningarna

Børglum Kloster byder hvert år på en lang række udstillinger og events. Flere udstillinger er permanente og andre skiftende i løbet af året. Blandt de permanente udstillinger er Bayeaux tapetet og udstillingen ”Kunsten at klæde sig” som viser kvinders mode gennem tiden. Til jul kan børnene besøge julemandens værksted og julemandens stue fra julekalenderen ”Ludvig og Julemanden”.

Kvarn vid Børglum kloster i Nordjylland
© Benedicte I. F. von S. Løvendahl Rottbøll