En utflykt till Aalborg zoo

En resa till Aalborg Zoo betyder både underhållning och bildning. De som vill lära sig mer om världens djur bör uppleva dem på riktigt. Det spelar ingen roll om du är på semester i Danmark under sommaren eller vintern, Aalborg Zoo har öppet 363 dagar om året. 

Ålborg vid Limfjorden

Aalborg Zoo ligger mitt i centrum av Ålborg, Danmarks fjärde största stad, som i sin tur ligger mitt på Norra Jylland precis vid Limfjorden. Du kan nå djurparken via E45 och väg 180 eller så slår du in GPS-koordinaterna 57° 3′ N, 9° 55′ O.

Hela världens djurliv på Aalborg Zoo

Mer än 100 djurarter från hela världen kan beskådas på Aalborg Zoo. Eftersom djurparken är öppen nästan hela året kan det också vara mycket lärorikt att observera hur de olika djuren anpassar sig till årstiderna. Ett besök på djurparken under vintern bjuder på ett helt annat skådespel än ett besök under sommaren. 

Isbjörnarnas värld

Isbjörnar får inte bara barnens hjärtan att slå volter. Imponerande och ändå så söta, begeistrar de både unga och gamla. År 2016 föddes isbjörnsungar för första gången på Aalborg Zoo. Dessa kan också beskådas online via tre webbkameror i djurparken, men naturligtvis är det såklart ännu intressantare att se dem på plats. Genom åtta titthål erbjuder Aalborg Zoos isbjörnsanläggning möjligheten att se dem från olika perspektiv och håll. Du kan till exempel uppleva isbjörnarnas graciösa rörelser under vatten.

Aalborg Zoo
© Aalborg Zoo
Giraffer i Aalborg Zoo
© Aalborg Zoo

Mot Afrika

Afrika i Danmark? På Aalborg Zoo är det faktiskt sant. Inte bara djur som zebror, strutsar och antiloper importerades till djurparken, utan också äkta hus, träd och savann är viktigt för de afrikanska djurens välbefinnande. För dvärgflodhästen har det naturligtvis också byggts en passande damm. Några av djuren kan ses i det runda savannstallet, som har en takhöjd på 15 meter. Djurparken förlitar sig på en så naturtrogen miljö som möjligt där du inte bara ska kunna se djuren, utan också lära dig mer om deras liv. Mycket intressant är också det interaktiva baobabträdet.

Imponerande rovdjur

Lejon och tigrar: i årtionden har dessa stolta djur inte förlorat något av sin imponerande image. Vare sig det handlar om det asiatiska lejonet eller Sumatratigern, har man på Aalborg Zoo alltid den specifika arten i åtanke och bjuder besökarna på många fantastiska inblickar i och upplevelser från rovdjurens värld. Tornen i rovdjursanläggningen ger dig helt nya perspektiv för att lära känna de mäktiga djuren och i de underjordiska tunnlarna har du lejonen och tigrarna i ögonhöjd.

Zoofariscenen

Underhållande shower med djurparkens tränade djur och spektakulär matning av djuren kan upplevas på zoofariscenen. Här får också publiken lära sig mycket om skyddandet av djur från hela världen.

Lemurer
© Aalborg Zoo
Zebra
© Aalborg Zoo

Djurparken där barnen kan klappa djuren

I denna djurpark finns djur att klappa och gosa med. Den första kontakten som yngre barn har med djur kan ibland vara en utmaning. Djuren som får klappas är mycket vana att umgås med människor och även med mindre barn och de belönas ofta av djurparksbesökarna med godis från foderautomaterna.

Kulinariska erbjudanden på Aalborg Zoo

En dag på Aalborg Zoo kan göra dig rätt hungrig. Lyckligtvis finns det inte bara matningstider för djuren, utan också många möjligheter för både små och stora besökare att göra magen mätt. Du kan till exempel besöka djurparkens restaurang eller picknicka med din egen medhavda mat. Det går också bra att kombinera utflykten till djurparken med en liten grilleftermiddag.

Så vad kan man dra för slutsats av Aalborg Zoo? Jo, att biodiversitet och artskydd karakteriserar Aalborg Zoo

Aalborg Zoo har inte bara optimerats för besökaren, utan också för de olika arternas specifika levnadssätt. Detta märks tydligt när du beskådar djuren. Vare sig det gäller isbjörnar eller afrikanska djur är Aalborg Zoo alltid uppbyggd så att djuren ska känna sig så hemma som möjligt. Samtidigt ger titthål och utsiktstorn många möjligheter för besökarna att komma nära djuren och lära sig mer om deras liv.

Och var ligger Aalborg Zoo?

Slå helt enkelt in denna adress på din GPS:

Mølleparkvej 63
DK-9000 Ålborg
Danmark

Aalborg Zoo har också en webbplats med mer information och massor av vackra bilder från djurparken.

Tiger i Aalborg Zoo
© Aalborg Zoo