Härliga upplevelser för familjesemestern på Vestjylland

Vestjylland är en populär semesterdestination, inte minst för danskarna själva. Nordsjön och Vestjylland skriker semester, trevlig stämning och kvalitetstid. Om sommaren får ni bada i vågorna, känna de varma solstrålarna på huden mellan sanddynerna, träffa andra semesterfirare, smaka på nyfångad och grillad rödspättefilé och njuta av långa, ljusa nätter. Under vintern bjuder området på vinden i håret, höga vågor, rävjakt, mys framför vedspisen med varm choklad och smak av salt i luften. Nordsjön skapar utmärkta förutsättningar för en trevlig semester oavsett årstid, och är en del av det som gör Vestjylland så speciellt. Den emellanåt barska naturen tillsammans med den mysiga stämningen i en sommarstuga skapar fantastiska upplevelser och minnen för hela familjen.

10+

Attraktioner

80+

Stugor

Vestjylland

Goda upplevelser för hela familjen vid Nordsjön

Nordsjön är ett av Danmarks mest speciella områden som betyder olika saker för olika människor. För några kanske det påminner om barndomen, då farfar visade hur man skulle hoppa genom vågen precis innan den bryter, för att inte dras med in till land. För andra påminner det om vintern med vind och salt i håret och långa strandpromenader arm i arm. För yngre påminner Nordsjön kanske mest om våtdräkter, surfboards och bra vågor, och för äldre den långa historia som havet har fått vara vittne till.

Oavsett vad Nordsjön betyder för dig är det danskarnas föredragna semesterdestination, och du borde prova den du med. Precis som de brusande vågorna möter stranden möts natur, historia och kultur i området. Det ger möjlighet till en balanserad semester för vilken familj som helst

Vestjylland

I Vestjylland kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och semesterbostäder i Vestjylland.

Bjerregård

Bjerregård

Vid Bjerregård känns Nordsjön av under alla årstider. På sommaren inbjuder havet till en tur på stranden och solbad och på vintern till långa promenader. Prova att fånga din egen fisk till lunchen eller köp den direkt från fiskebåtarna i hamnen.
Se mer
Blåvand Vestjylland

Blåvand

Blåvand är en livlig semesterort med en mysig och familjevänlig miljö, en myriad av affärer och massor av bra restauranger, ofta med uteservering på sommaren. Området bjuder dessutom på ett ljusstöperi, glasblåseri, keramikverkstad, bärnstenssliperi och mini-zoo.
Se mer
Henne Strand

Henne Strand

Välkommen till Henne strand som med alla sina möjligheter till aktiviteter för alla åldrar och sin sköna natur utgör själva sinnebilden för en semester vid Västerhavet. Centraltorgets caféer och butiker bjuder in till härlig semestershopping.
Se mer

Attraktioner i Vestjylland

Från Nationalpark Thy till Legoland
Se mer
Tirpitz
© Mike Bink
Familj på stranden vid Nordsjön

Ho nära Blåvand

Naturen omkring Ho är mycket allsidig. Ho Klitplantage är ett stort fridlyst landskap med sanddyner och hedar med uppmarkerade vandringsleder och utsiktsplatser. Ho Bugt är ett säreget naturområde med mjuka strandängar.
Se mer
Houstrup Strand

Houstrup Strand

Houstrup Strand är en pärla vid den populära och brusande Nordsjön. Området ligger mellan Henne Strand och Nymindegab och därmed nära Vestjyllands många spännande sevärdheter.
Se mer
Hvide Sande

Hvide Sande

I området kring Hvide Sande märks Västerhavet under alla årstider. På sommaren bjuder havet in till en tur på stranden och solning. På vintern bjuder det in till långa promenader med den friska vinden mot ansiktet.
Se mer
Klegod strand i Vestjylland

Klegod

De vackra naturområdena vid Klegod gör att området passar utmärkt för en aktiv semester, antingen på cykeln, stranden eller med vandringskängorna på. Ta med en hink och spade ner på stranden där många timmars lek väntar familjens yngsta.
Se mer
Stranden i Søndervig

Søndervig

Den vackra badorten Søndervig brukar kallas för "porten till Vesterhavet" och är full av aktiviteter både sommar som vinter. Staden är belägen med direkt tillgång till stranden via strandpromenaden, där havet och stranden förtjusar alla besökare med sin skönhet.
Se mer
Miljövänlig semester utan överraskningar

Vedersø Klit

Vedersø Klit är ett av de vackraste sommarhusområdena längs Jyllands västkust. Här kan ni känna vinden i håret, få fisk till middag och en mängd trevliga stunder tillsammans med familj och vänner.
Se mer
Vejers Vestjylland

Vejers

Den charmerande badorten vid Nordsjön med den oändliga sandstranden, den rena luften, de stora sanddynerna och imponerande hedarna i området mycket attraktivt för alla årstider.
Se mer
Vester Husby

Vester Husby

De stråtäckta husen smälter bra in i naturen i det här området, där både klitter och fjordängar ligger sida om sida med så kallade klittplantager. I området finns en stark tradition av gårdsbutiker, brukskonst, ljusstöperi och keramiska verkstäder.
Se mer

Unik och barsk natur ger spännande upplevelser på Vestjylland

På Vestjylland är naturen en stor lekplats för alla äldre. Vinden viner inte bara i håret, utan lockar även fram deras inre barn med alla sporter och aktiviteter som finns att prova här. Områdets natur består inåt land av kala åkerlandskap av gula och gröna nyanser, allt eftersom majsen och kornet växer. Västerut hittar ni ett böljande landskap med sanddyner. Det är här sommarhusen börjar dyka upp och skapar ett bälte innan stranden och Nordsjön breder ut sig mot horisonten.

Den varierade naturen på Vestjylland gör att området passar personer med olika intressen. En aktiv semester är nästan synonym med en resa till Vestjylland, och ni kan ta med er många roliga minnen hem. En bra sak att börja med är vandringslederna runt sanddynerna, längs stranden och inåt land. Det finns många märkta leder och förslag på rutter som ni kan följa. Låt sedan den vilda naturen ta över tankarna och glöm er stressiga, moderna vardag och var endast i nuet. Föredrar ni att ta er runt på två hjul finns det även möjlighet till det.

Prova vattensporter vid Nordsjön

Vestjylland är en av de bästa platserna i Danmark att lära dig att surfa, eller för bra vågor om du redan är erfaren. Många av sommarhusområdena på Vestjylland ligger i närheten av Nordsjön och dess vågor, medan det lugnare området Ringkøbing Fjord ligger inåt land. I Ringkøbing Fjord kan alla bottna 800 meter ut i fjorden, eftersom den är så långgrund. De vilda vågorna i väst passar bättre för vattensportsutövare. Att prova vattensporter tillsammans är en bra aktivitet som både tränar fysiken, motoriken och koncentrationen. Istället för att åka på skidsemester kan ni åka på surfsemester, investera i en kurs och lära er att surfa.

Ni kan göra mer än att bara surfa på Vestjylland. Det finns goda möjligheter för bland annat kitesurfing, där ni nästan svävar över vattnet och dras av en drake. Vindsurfning är en annan rolig aktivitet där de olika typerna av vattenförhållanden som finns på västkusten underlättar extra mycket. Stående paddleboard, som blivit mycket populärt de senaste åren, går att prova på här. Vill ni ha en större utmaning kan ni åka vattenskidor och wakeboead i Kabelparken i Hvide Sande.

Kom ihåg att Nordsjön inte bara är för surfare. Ni kan även bada och tillbringa långa dagar på stranden. Är ni ovana vid att bada i den här typen av vatten bör ni vara extra försiktiga. Bottnen börjar plant, men håller sig inte sådan. Ni går snabbt från att stå med vatten till knäna, till att ha vatten upp till midjan innan vattennivån snabbt faller igen. Sedan blir det återigen djupt och denna gång så djupt att barn kan ha svårt att bottna innan ni når nästa sandbank. En bra regel är att aldrig gå längre ut än till den andra sandbanken, eftersom vattnet sedan blir mycket djupt och kan ha kraftiga strömmar. Nordsjön är ett barskt hav, och därför måste ni vara mycket uppmärksamma när ni badar här och aldrig vända ryggen mot havet när ni befinner er på stranden. Så länge man är uppmärksam bjuder de stora vågorna på mycket skoj och roliga upplevelser.

Historiska upplevelser precis under ytan på Vestjylland

När ni går längs stranden på Vestjylland kan ni inte undgå att se hur historia och nutid förs samman. På många plaster längs stranden ligger fortfarande bunkrar från andra världskriget, som några står som de alltid gjort, och några har flyttats eller nästan välts av väder och vind. Några av bunkrarna är fyllda med sand, medan det är möjligt att krypa in i andra. Om ni är intresserade av historia ska ni besöka Hanstholm. Här ligger Hanstholm Bunkermuseum, där ni kan fördjupa era kunskaper om soldaternas liv och förhållandena på Vestjylland under krigsåren.

Längs med Vestjyllands kust står även många fyrar, som på sin tid förde sjömän i land. Idag är fyrarna inte i bruk, utan dekorerar kusten och påminner oss om en tid för länge sedan. Det finns dessutom flera museer i området, som tar er med på en resa i tiden och berättar om det hårda livet vid havet och naturens påverkan på de människor som har levt på Danmarks västkust.

Upplev kultur och konst på Vestjylland

Det är inte bara natur och sport som kännetecknar Vestjylland. I de mindre städerna och i flera av sommarhusområdena har ni goda möjligheter att uppleva både kultur och konst på ett autentiskt sätt.

Konstmuseer, gallerier, hantverksbutiker, verkstäder, keramikhandlare, glasblåsare, smyckesbutiker, guldsmeder och butiker med hornvaror är några av de konstupplevelser ni kan fylla dagarna med när ni åker på semester till Vestjylland. De många butikerna och verkstäderna säljer vackra konstverk och smycken, men ger även en unik inblick i den inspiration som Vestjylland och Nordsjön erbjuder. Dessutom får ni se hur naturens resurser kan användas för att skapa moderna varor. Ett besök på dessa gallerier, museer och butiker är utan tvivel en rolig semesterupplevelse.

Upplev västkustens städer

Sommarhusområdena på Vestjylland ligger avskärmade från de mindre landsbyarna på kusten. Missa dock inte de trevliga orterna genom att köra från sommarhuset till din närmaste ort. I Søndervig anordnas i början av sommaren den internationella sandskulpturfestivalen, och i Hvide Sande går det alltid att köpa nyfångad fisk hos fiskhandlaren. Ringkøbing är en av de större städerna på västkusten. I den här charmiga handelsstaden från 1400-talet kan ni både gå på stadsvandring, lyssna på livemusik under sommaren och gå på hantverksmarknader. 

Barnvänliga upplevelser för semester på Vestjylland

Det finns många roliga upplevelser för barn på Vestjylland. Vill ni ta er ut och se några av de sevärdheter som Vestjylland har att bjuda på finns det goda möjligheter för det. Sommarhusen som VillaVilla hyr ut ligger nära många av sevärdheterna och aktiviteterna på Vestjylland, så det finns gott om saker att välja mellan.

En av de populäraste upplevelserna för barn är Bork Vikingehavn. Här får barnen uppleva hur det var att leva som viking i full mundering. Under sommarsäsongen erbjuds många gratisaktiviteter på den här delen av Ringkøbing Skjern Museum, och vikingalekplatsen, runjakten och segelturen i minibåtar brukar vara riktigt populära.

Ni kan även få röra på er i den annorlunda nöjesparken Wow Park. Här får hela familjen en rolig upplevelse ute i naturen, när ni går mellan trädtopparna under säkra förhållanden, klappar djur och besöker trollgrottorna. 

Det finns många aktiviteter att delta i som barnfamilj på Vestjylland, och vill ni få ännu mer inspiration kan vi hänvisa till vår sida med attraktioner och sevärdheter på Vestjylland. Här hittar ni säkert något som passar för en dagsutflykt under er semester.

Den bästa basen för era upplevelser på er semester på Vestjylland

Vestjylland är en riktig guldgruva av upplevelser för din semester med familjen. Ni kommer att se tillbaka på många trevliga och roliga minnen från er semester här när ni kommer hem igen. När ni är ute och samlar upplevelser behöver ni också en plats att komma tillbaka till och lägga upp fötterna. VillaVilla har många hus att hyra längs Vestjyllands kust. De områden som vi hyr ut hus i är Vrist, Søndervig, Vejers, Vester Husby, Blåvand, Henne Strand, Hvide Sande, Ho vid Blåvand, Houstrup Strand, Bjerregård och Klegod. Du kan läsa mer om sommarhusområdena och husens bekvämligheter här och hitta det sommarhus som ger de bästa förutsättningarna för er semester.

Vestjylland

Kommuner

Lemvig, Struer, Herning, Holstebro, Ringkøbing-Skjern

Hamnar

Hvide Sande, Thorsminde, Thyborøn

Kända fyrar

Thyborøns kanalfyr, Bovbjerg Fyr, Nørre Lyngvig, Blåvandshuk Fyr

Ekonomi

Turism, fiske, livsmedelsproduktion

Dialekter

Väst-, öst- och sydjyska

Övernattning

2019: 10 miljoner semesterhusbokningar

Attraktioner i Vestjylland

Från Nationalpark Thy till Legoland

Berg- och dalbaneturer för stora och små samt fantastiska riddarshower kan upplevas på Legoland på Vestjylland. Men Vestjylland har dock mycket mer att erbjuda. Besök till exempel JyllandsAkvariet och naturligtvis nationalparken Thy.

Bork Legeland

Bork Legeland

Låt ungarna släppa loss på det stora inomhusleklandet Bork Legeland. Leklandet bjuder på timmar av underhållning för både stora och små barn. Leklandets många olika aktiviteter sätter barnens motoriska förmågor, fysiska styrka och fantasi på prov på ett eller annat sätt, medan de vuxna kan njuta av en lugn stund med massagestolar och tidningar. Låt ungarna släppa loss på det stora inomhusleklandet Bork Legeland. Leklandet bjuder på timmar av underhållning för både stora och ...

Se mer
Bunkermuseum Hanstholm

Bunkermuseum Hanstholm

På Bunkermuseum Hanstholm får ni se Nordeuropas största befästning från andra världskriget. I vackra naturomgivningar får ni se de maskiner som användes i kriget och titta på utställningarna som fokuserar på livet för 80 år sedan både från danskt och tyskt perspektiv. På Bunkermuseum Hanstholm får ni se Nordeuropas största befästning från andra världskriget. I vackra naturomgivningar får ni se de maskiner ...

Se mer
Flymuseet i Stauning

Danmarks Flymuseum

Besök Danmarks Flymuseum, som med sina 7 200 m2 och fler än 70 luftfartyg ger er en unik inblick i den danska flyghistorien. Här kan ni se många av de luftfartyg som har använts i exempelvis det danska luftvapnet eller under andra världskriget. Ni kan lära er mycket mer om flygplan och flygplanets utveckling genom de permanenta temautställningar som kompletterar flygplans-, motor- och propellerutställningarna. Besök Danmarks Flymuseum, som med sina 7 200 m2 och fler än 70 luftfartyg ger er en unik inblick i ...

Se mer
Fiskeri og søfart

Fiskeri- og Søfartsmuseum

På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg kan du oppleve en blanding av hav, dyr og spennende historier. Her kommer du tett på de mange dyrene som lever i Nordsjøen og Vadehavet, og du får et innblikk i fiskernes eventyr opp gjennom årene. På Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg kan du oppleve en blanding av hav, dyr og spennende historier. Her kommer du ...

Se mer
Fyr på Jyllands västkust

Jernkysten

Järnkusten är namnet på sträckan mellan Thyborøn och Hvide Sande, där många fartyg strandade, förliste eller råkade ut för andra olyckor på grund av oförutsägbara strömmar. I dag kan du besöka räddningsstationer, skyddsrum för kustbevakningen, minnesmärken över drunknade sjömän, fyrar och inte minst museer, som alla berättar om de svåra olyckor som kusten har bevittnat. Järnkusten är namnet på sträckan mellan Thyborøn och Hvide Sande, där många fartyg strandade, förliste eller råkade ut för andra ...

Se mer
Jyllandsakvariet är för familjer

JyllandsAkvariet

Stig ner i havets djup på Jyllands akvarium ”JyllandsAkvariet”. Här kan du stryka en haj på ryggen eller hålla en riktig krabba i händerna. Turbulent blir det under matningstiden. Och kanske kommer dina barn att hitta äkta bärnsten när de kliver ombord på museiskutan? Stig ner i havets djup på Jyllands akvarium ”JyllandsAkvariet”. Här kan du stryka en haj på ryggen eller hålla en ...

Se mer
Tricks i kabelparken

Kabelpark vid Hvide Sande

Har du någonsin åkt vattenskidor? Om inte, prova på Kabelparken i Hvide Sande för en ny och spännande sportupplevelse. Parkens kurs är lämplig för barn över 8 år och bra för nybörjare som vill ha roligt med vattensporter för första gången. I parken kan du åka wakeboard och vattenskidor. Har du någonsin åkt vattenskidor? Om inte, prova på Kabelparken i Hvide Sande för en ny och spännande sportupplevelse. Parkens ...

Se mer
Legoland

Legoland

Legoklossar så långt ögat kan nå. Detta kan du uppleva tillsammans med dina barn på Legoland i Billund. De mer än 50 spännande attraktionerna gör utflykten till Legoland till en händelserik dag. De yngsta besökarna kommer att uppskatta Duploland och ridderliga äventyr kan upplevas i Knights Kingdom. Legoklossar så långt ögat kan nå. Detta kan du uppleva tillsammans med dina barn på Legoland i Billund. De mer ...

Se mer
Lemvig Museum

Lemvig Museum

På Lemvig Museum kan du komma nära historien om staden och regionen i västra Jylland genom barnvänliga utställningar, fotografier, minnen och modern tolkning. Utställningarna ändras regelbundet och museet kan därför besökas flera gånger. På Lemvig Museum kan du komma nära historien om staden och regionen i västra Jylland genom barnvänliga utställningar, fotografier, minnen ...

Se mer
Vandre par i Nationalparken

Nationalpark Thy

Nationalparken Thy ligger i ett brett bälte på Nordjyllands västkust. Det är ovanlig natur här på grund av den speciella underjord som skapats av den senaste istiden. Gå på upptäcktsfärd i det fria, se hur många djur du kan se, använd det roliga orienteringsloppet i Vilsbøl plantage eller stanna till vid någon av de många närliggande attraktionerna. Nationalparken Thy ligger i ett brett bälte på Nordjyllands västkust. Det är ovanlig natur här på grund av den speciella ...

Se mer
Nørre Vosborg

Nørre Vosborg

Mitt i den hårda naturen står plötsligt Nørre Vosborg där, som i en saga, i det vackraste fjordlandskapet med vackra byggnader och en trädgård som sätter fantasin fri. Herrgården är unikt kulturarv och arkitektur kryddat med 800 år av dansk historia. Det är en berättelse om Västjylland, där hårda förhållanden och starka personligheter skapade en speciell kultur och anda kring Nørre Vosborg. Följ med oss ​​för en underhållande och informativ Mitt i den hårda naturen står plötsligt Nørre Vosborg där, som i en saga, i det vackraste fjordlandskapet med vackra ...

Se mer
Huse i sand

Sandskulpturfestival Søndervig

Alla har försökt göra sandskulpturer som barn, men verken för Sandskulpturfestivalen i Søndervig gör barndomens små slott på skam. Här experimenterar man med typer av sand och grus, tillför vatten och en hel del tålamod, och resultatet är unika skulpturer 7 meter höga och 200 meter breda. Alla har försökt göra sandskulpturer som barn, men verken för Sandskulpturfestivalen i Søndervig gör barndomens små slott på skam. Här ...

Se mer
Stauning Whiskey

Stauning Whiskey

Stauning Whisky producerar whisky i världsklass här i Danmark. Följ med oss ​​på en upptäckt och resa genom deras whiskytillverkning. Hör historien om ett whiskyäventyr och kom på nära håll med varje steg i produktionsprocessen. Från golvmältning av det danska korn och råg till destillation i de 24 kopparpottstillverkarna. En unik upplevelse för alla sinnen, där du kan se, känna, lukta och smaka. Stauning Whisky producerar whisky i världsklass här i Danmark. Följ med oss ​​på en upptäckt och resa genom deras whiskytillverkning. ...

Se mer
Strandingsmuseum st. George

Strandingsmuseum St. George

Strandingsmuseum St Georges kritikerrosade utställningar berättar om strandningar på Jyllands farliga västkust. Här kommer du nära en av världshistoriens största strandningskatastrofer, som inträffade utanför Thorsminde 1811. Här kommer de två engelska fartygen på linjen HMS St. George och HMS Defence, och hundratals sjömän miste livet. Strandingsmuseum St Georges kritikerrosade utställningar berättar om strandningar på Jyllands farliga västkust. Här kommer du nära en av världshistoriens största ...

Se mer
Tirpitz museet i Vestjylland

Tirpitz-Museet

Tirpitz-bunkermuseet har utvecklats ur Blåvands bunkeranläggning och blickar tillbaka på en 40 miljoner år gammal bergskog och gamla skattkammare fulla av bärnsten. Men i Tirpitz-museet berättas även intressanta historier om soldaternas liv i Blåvand. Tirpitz-bunkermuseet har utvecklats ur Blåvands bunkeranläggning och blickar tillbaka på en 40 miljoner år gammal bergskog och gamla skattkammare fulla ...

Se mer