Jernkysten

Kolsvart mörker, vinden som ylar och sliter i dörrarna, meterhöga, skummande vågor, panikartade skrik och förvirrade besättningsmedlemmar. I flera århundraden har den västjylländska kusten fått det att knyta sig i magen på sjömän, eftersom havsströmmarna här är svårberäkneliga och det inte finns någon hamn eller vik som kan skydda skeppen. Det har gjort att många skepp förliste eller hamnade på kusten mellan Hvide Sande och Thyborøn, som kallas Järnkusten.

När olyckan var framme var alla andra det också

I och med 1800- och 1900-talets många skeppsförlisningar och olyckor, var det nödvändigt att lagen noggrant beskrev själva proceduren för när ett skepp strandade, och hur man skulle förhålla sig till människor och gods. Syftet med detta var att skeppets ägare inte skulle behandlas orättvist.

Det första som skedde när ett skepp strandade var att besättningen skulle räddas. Detta tog den lokala räddningsstationen hand om med hjälp av räddningsbåtar. Därefter kom strandfogden in i bilden. Han var myndigheternas lokala representant och hade i uppdrag att tillhandahålla inkvartering och ordna med begravningar åt besättningen, om det behövdes. Dessutom skulle han samla in det gods som drivit i land, skydda det från plundring och kontakta polismästaren och tulltjänstemannen.

Vad du kan uppleva på järnkusten

Skeppsbrott längs västkusten
Upplevelser ved Lemvig

Även den lokala konsuln tillkallades för att informera kaptenen om hans skyldigheter och rättigheter. Kaptenen själv fick betala alla kostnader för räddningen. Om han ville få sitt gods tillbaka var han tvungen att betala omkostnaderna för strandningen, annars kunde godset säljas på en så kallad strandauktion för att täcka beloppet, vilket var den vanligaste lösningen. Gods som drivit i land tillhörde staten och såldes därför varje vår på strandauktioner.

Utflykt på era villkor

Längs med hela kusten mellan Thyborøn och Hvide Sande finns räddningsstationer, strandvaktsstugor, museer, fyrtorn, kyrkor och kyrkogårdar med minnen från sjömän som drunknat, som alla berättar historien om de många förlisningar och räddningar som inträffat på Järnkusten. Många av dessa platser hittar du särskilt kring Thyborøn, Lemvig och Hvide Sande.

Här kan man med fördel sätta ihop en helt egen utflykt, upp eller ned längs kusten, för att få ut mesta möjliga.

På Järnkustens hemsida kan ni läsa om de många förlisningar som inträffat på kusten och se en karta över alla räddningsaktioner. Här kan ni också läsa om dem genom att klicka på länkarna.

Vanliga frågor om Järnkusten

När öppnar Jernkysten?

Järnkusten består av många platser och museer. Här finns en översikt som du kan använda för att undersöka olika museers öppettider.

Var ligger järnkusten?

Museer, utställningar och besöksattraktioner finns längs hela kusten. Här är en översikt.

Vad kostar det?

Det beror på vilka museer du vill besöka under din resa.

Bunkrar längs västkusten
Vestkysten

Inlärning genom lek

Om ni själva vill prova på att rädda skeppsbrutna eller kanske vara en sjöman i nöd, så kan ni göra det i mobilen. För Android finns det en app som heter Jernkysten, som har två underhållande spel som går ut på just det. Om ni inte har Android kan ni i stället spela Jernkystens Helte (Järnkustens Hjältar). Spelet är gjort för barn och unga som är 10–15 år och går att hitta online eller köpas på Lemvig Museum och övriga attraktioner i området.

Hittar hit

Eftersom det ligger museer, utställningsområden och utflyktsmål längs med hela kusten, rekommenderar vi att ni planerar turen innan ni ger er iväg, så att ni har en rutt att följa.

Här finns en lista med adresser till utflyktsmål och utställningsområden.