Härliga semesterupplevelser på Nordjylland

Nordjylland bjuder på många upplevelser för hela familjen

Oavsett när på året du och din familj reser till Nordjylland finns det en uppsjö av aktiviteter att välja mellan som fyller era dagar med skratt och skoj. Nordjylland är en utmärkt destination för er som vill kombinera en aktiv semester med avslappning. Natur, kultur och härligt stadsliv är några av sakerna som kännetecknar Nordjylland och invånarnas lugna och jordnära sätt att vara. Det skapar en unik atmosfär på de nordjyska semesterorterna, såväl som i Nordens Paris, Ålborg.

16

Attraktioner

23

Stugor

Upplevelser för barnfamiljer på Nordjylland

Nordjylland är ett paradis för barn olikt någonting annat. Här finns många upplevelser och lek både inomhus, utomhus och i sommarhuset. Om vädret tillåter kan ni besöka Røverknolden, som har utsetts till Nordens bästa naturlekplats. Røverknolden ligger i Rold Skov, som tar andra plats på listan över Danmarks största sammanhängande skogsområden. På Røverknolden finns mängder av roliga aktiviteter, som aktiverar både hjärna och kropp, som att spela piano på ett träd, röra vid frön, lukta på svampar på marken, ge berättelsen om Tummelisa nytt liv och mycket mer. 

Om ni besöker Rold Skov kan ni även prova på geocaching. Geocaching är en rolig aktivitet, som påminner om en modern form av orientering. Ni går på skattjakt med en GPS, som er telefon, och hittar utefter GPS-koordinater en skatt som någon har lämnat. Det finns många av dessa begravda i Rold Skov, men om ni har tur kan ni även hitta något i närheten av ert sommarhus. När ni har hittat skatten skriver ni ert namn i loggboken och lämnar en ny skatt till nästa skattjägare. Det är en rolig och lärorik aktivitet som hela familjen kan göra tillsammans!

Nordjylland

I Nordjylland kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och semesterbostäder i Nordjylland och vid Nordsjön.
Ålbæk Strand, Nordjylland

Ålbæk

Ljusets land, som Jyllands spets med rätta kallas, är med den fina naturen och de långa och barnvänliga badstränderna ett uppskattat resmål året runt.
Se mer
Blokhus Strand

Blokhus

Vid Jammerbugten ligger den lilla danska badorten Blokhus. Hyr ditt sommarhus med lyx och pool i Blokhus.
Se mer
Stranden i Grønhøj

Grønhøj nära Blokhus

Grønhøj ligger naturskönt nära både skog och strand. Den breda stranden med sköna fördjupningar i sanden har dessutom Blå Flagg. Stranden bjuder under alla årstider in till fantastiska upplevelser med hav, sand och vackra solnedgångar.
Se mer
Nr. Lyngby i Nordjylland

Nr. Lyngby nära Løkken

Nr. Lyngby är ett gammalt fiskeläger vid Nordsjön som ligger i ett naturskönt område med sanddyner, skog och varma, vita sandstränder.
Se mer
Thorup Strand

Thorup Strand

I Thorup Strand handlar vardagens uppgifter om fiske. På stranden ligger gamla blå fiskebåtar och väntar på att sättas i vattnet och i horisonten kan du se fiskebåtar.
Se mer
Vorupør

Vorupør

Vorupør är en liten pärla i Thy, som med sitt vackra läge vid den populära Nordsjön är både en unik badort och fiskeby.
Se mer

Sevärdheter och kulturupplevelser på Nordjylland

Oavsett var på Nordjylland ni har valt att åka på semester får ni uppleva områdets trevliga stämning. Livet på Nordjylland är lugnt och stilla. I de små kuststäderna finns en äkta och välmående fiskaratmosfär, konstgallerier med intressant dansk och internationell konst samt välsmakande mat. I många av kuststäderna kan ni köpa nyfångad fisk eller njuta av den färdiglagad på en av de många restaurangerna i området. 

Det finns dessutom en mängd sevärdheter utspridda på Nordjylland. Bland de populäraste har du Nordsøen Oceanarium, där du får lära dig mer om de olika miljöerna under ytan. Ni kan också besöka Skagens Museum, som består av tre olika museer, och lära er om den kända konstkolonin Skagenmålarna. Om ni har barn med på semestern får ni inte missa att besöka Fårup Sommerland, som har åkattraktioner för både stora och små. Läs mer om alla Nordjyllands spännande sevärdheter och aktiviteter här.

Besök Ålborg, Nordjyllands största stad

Har ni aldrig varit i Ålborg tidigare kan vi rekommendera att besöka Nordjyllands största stad under er semester. Ålborg har en rik industrihistoria med pulsen i en storstad och många grönområden. Ta en promenad längs hamnen, där stora, imponerande byggnader som Utzon Centeret, Aalborg Universitets Create och Spritten ligger. Gå runt på stadens gågator, besök Budolfi Kirke, koppla av i Vestre Fjordpark eller njut av utsikten över stadens fina gamla hus från Ålborgtårnet eller Salling Rooftop. Ålborgs gågator är fulla av modebutiker, mysiga kaféer och intressanta museer. Det finns många gröna oaser i Ålborg och om ni väljer att ta en promenad i Vestbyen eller centrum får ni säkerligen se minst en av de många fina gatukonstverk som pryder husväggarna. Även inom gastronomi har Ålborg mycket att bjuda på. I staden finns många lyxiga restauranger. Ni kan även besöka Aalborg Streetfood, som ligger vid Limfjorden i Vestbyen, om ni föredrar någonting enklare.

Om ni vill tillföra lite extra kultur till ert besök i Ålborg kan ni alltid boka biljetter till en av de många föreställningarna på Aalborg Teater. Aalborg Teater är en trevlig teater som ligger på en sidogata till stadens livliga gator. För en annorlunda teaterupplevelse kan ni även köpa en biljett till Det Hem’lige Teater. Det Hem’lige Teaters historia är lika intressant som de föreställningar ni kan se där. Teatern har varit totalt okänd (därav namnet), en vuxenskola och är idag en självstyrd institution. Här får ni garanterat en minnesvärd upplevelse.

Upplevelser i naturen utöver det vanliga

Nordjylland är en av de bästa platserna i Danmark för att njuta av naturen. Det är nämligen ett av områdena i Danmark med flest soltimmar. Är ni trötta på grått väder och saknar solen bör ni överväga att fira semester på Nordjylland. Luften som kommer in från de norska fjällen rensar nämligen bort molnen över Nordjylland och därför har området mer blå himmel än andra delar av Danmark. Det passar utmärkt för att njuta av de många naturupplevelser som området har att bjuda på. 

Under tidens lopp har Nordjylland formats av många fenomen, och naturen här är i sig en upplevelse. På västkusten ligger de välkända orterna Klitmøller och Hanstholm med Nationalpark Thy i bakgrunden. Nationalpark Thy skapades under den senaste istiden och sträcker sig i ett brett bälte längs kusten. Parken har en helt unik natur, många vilda djur och sjöar. En av dessa sjöar passar bra för fiske och det finns även möjlighet till orientering, för att uppleva den vackra naturen på ett annorlunda sätt.

Vandringsturer för hela familjen på Nordjylland

Norr om Nationalpark Thy, och söder om Blokhus, ligger Fosdalen. Fosdalen är ett vackert skogsområde att vandra i. Här finns bra vandringsleder i olika längder och svårighetsnivåer, som är markerade och lätta att följa. Om ni vill gå en kort promenad kan ni välja den kortaste leden på 2,5 km. De längre lederna i mer kuperat landskap är upp till 5 km långa. Det finns flera utsiktspunkter längs lederna, där ni kan äta er matsäck eller sitta med era tankar i en lugn omgivning. Lekplatsen som ligger i den ena änden av dalen kanske kan locka de allra minsta. Här kan ni ta en paus vid picknickborden medan barnen leker.  

På östkusten ligger Dronninglund Storskov, som bjuder på en av de bästa utsikterna i Nordjylland. Här finns nämligen de två högsta punkterna. Ni kan dessutom besöka Rold Skov eller Rebild Bakker för att se det vackra istidslandskapet, I Store Vildmose nordväst om Ålborg och Lille Vildmose söder om Fjorden, som har ett stort besökscenter. Det är ett mer interaktivt och lärorikt sätt att uppleva naturen på.

Kom ihåg att besöka Nordjyllands spets

I norr ligger Skagen. Det är få som inte har hört talas om Skagens härliga stämning. Grenen av land som sträcker sig ut mellan Skagerrak och Kattegatt är något av det som lockar med ett besök i Skagen. När de två haven möts blandas vattenpartiklar i luften som reflekterar solljuset och gör området helt magiskt. Det är inte säkert att bada i vattnet utanför grenen, eftersom den starka vinden skapar oförutsägbara och därmed farliga strömmar i haven. Vindarna och strömmarna är så starka att grenen i sig flyttar sig. En gång i tiden pekade den norrut, och idag är den vänd österut. Doppa tårna, gå på en promenad och ta bilder med en fot i varje hav, men undvik att faktiskt bada.

När ni är i Skagen kan ni även gå runt i staden och se de pittoreska gula husen med röda tak, som semesterorten är känd för. Skagen är en riktig semesterpärla och här har ni möjlighet att besöka museer med konst, historia och undervattensliv, som Skagen har vittnat i flera århundraden.

Uthyrning av sommarhus på Nordjylland

Vi kan gott förstå om ni har fångats av idén att åka på semester till Nordjylland efter att ha läst om de många upplevelserna ni kan ha här och platserna ni kan besöka. VillaVilla hyr ut sommarhus på flera platser på Nordjylland. Sommarhusen på Nordjylland har plats för 10 till 26 gäster och ligger i områden vid Løkken, Ålbæk, Grønhøj, Blokhus, Vorupør och Thorup Strand. Läs mer om de olika sommarhusen här och hitta ett som passar din familj och era önskemål. Nordjylland och dess många upplevelser väntar på er!

Nordjylland

Områden

Vendsyssel-Thy, Himmerland, Mors og Læsø

Större städer

Aalborg, Hjørring, Frederikshavn

Förvaltnings-område

Nordjylland, sedan 2007

Antal invånare

ca. 590 000 (2020)

Befolkningstäthet

74,9 invånare per kvadratkilometer

Hovedort

Aalborg

VAndrutsjebanen i Fårup Spmmerland

Attraktioner i Nordjylland

Nordjylland – kyrkor, museer och nöjesparker

På Nordjylland kan du uppleva sandiga sevärdheter. Till exempel finns den igensandade kyrkan ”den tillsandede kirke” och den vandrande sanddynen ”Råbjerg Mile”.

I Nordjylland kan du oppleva:

Tiger i Aalborg Zoo

Aalborg Zoo

På Aalborg Zoo väntar mer än 100 djurarter på ditt besök. Upplev isbjörnarnas värld både under och ovan ytan. I ...

Se mer
Børnegokart iAction House i Løkken i Nordjylland

Action House

I Løkken hittar ni världens största gokartcenter, som bjuder på massor av roliga aktiviteter och timtal av underhållning för hela ...

Se mer
Børglum Kloster i Nordjylland

Børglum Kloster

Klostrets och kyrkans byggnader är i sig spännande sevärdheter, som ger en inblick i en historisk tid. Utställningarna och örtträdgården ...

Se mer
Bunkermuseum Hanstholm

Bunkermuseum Hanstholm

På Bunkermuseum Hanstholm får ni se Nordeuropas största befästning från andra världskriget. I vackra naturomgivningar får ni se de maskiner ...

Se mer
Den tilsandede kirke i Skagen

Den Tilsandede Kirke

På 1700-talet måste Skagens gamla kyrka överges på grund av igensandning. Mittskeppet revs och användes som byggnadsmaterial för bostadshus, men ...

Se mer
Eagleworld

Eagleworld

Ta med familjen till Eagleworld! Roliga upplevelser är det bästa och mest effektiva sättet att lära sig på. Alla som ...

Se mer
Indgangen

Fårup Sommerland

Fårup Sommerland erbjuder attraktioner för hela familjen och här finns passande åkattraktioner för alla målgrupper. I berg- och dalbanan ”Orkanen” ...

Se mer
FarmFun Dyreparken i Ålbæk

FarmFun

På FarmFun zoo är djuren extra vänliga. Det är inte ovanligt att gästerna belönar dem med en liten godbit. Oavsett ...

Se mer