De bästa upplevelserna som väntar er på Sydjylland

Mängder av fantastiska upplevelser på Sydjylland

En semester på Sydjylland kombinerar många av de sidor som Danmark har att bjuda på. Århundraden av dansk historia finns dokumenterad i arkitekturen, på museer och i väldiga monument, och den unika och dramatiska naturen växer vild kring områdets städer. Vadehavet breder ut sig i väst och en lugn skärgård, full av sport- och kulturupplevelser, hittar du i öst.

Lägg även märke till den unika stämningen som finns i gränslandet mellan Danmark och Tyskland. Den officiella gränsen för den geografiska uppdelningen av länderna har flyttat sig flera gånger. Under tiden har de två kulturerna smält samman och skapat en unik gemenskap. 

Njut av en härlig semester med goda upplevelser, där ni kan njuta av er tid tillsammans och lära känna en ny sida av Danmark. Här bjuder både naturen, kulturen, historien och sport på spännande aktiviteter, som fångar intresset hos hela familjen.

10+

Attraktioner

50+

Stugor

Historiska upplevelser på Sydjylland

Sydjylland är ett område med en rik historia. Här utkämpades ett av de mest kända slagen i Danmarks historia – slaget vid Dybbøl 1864. Själva kriget kan ni lära er mer om på Historiecenter Dybbøl Banke, där ni även får en känsla för hur det var att leva som soldat under kriget. Ni får besöka soldaternas baracker, söka skydd i skyddsrummen, läsa verkliga brev som skickades mellan soldaterna och deras familjer samt se slagfältet.

Sønderborg slot är också en intressant och historisk sevärdhet. Det stora slottet har i 800 år legat vid Sønderborgs hamn, och slottets många rum används idag för att berätta om stadens och områdets historia. Det varierade livet har mynnat ut i en dramatisk gemensam historia för fästningarna i Slesvig och Sønderborg, vilket i sig gör det värt att besöka Sønderborg slot.

Även på Vadehavets öar, Fanø och Rømø, får ni chans att fördjupa er i den lokala historien. På Kommandørgården på Rømø får ni en bild av hur människor levde här i ett helt intakt hem för valfångare. Flera av de lokala museerna har dessutom historiska dräkter i kombination med utställningar om lokalinvånarnas liv genom historien.

Hyra stugor med pool på Als

Als är det inte långt till de många sevärdheterna och fantastiska naturområdena i Sønderjylland. Här finns flera bra och barnvänliga sandstränder med möjlighet för surfing vid sydkusten.

Det är också lätt att ta sig en tur över den tyska gränsen. Från Als når du den trevliga tyska staden Flensborg eller gränshandeln i Kruså under endast 40-50 minuters bilfärd.

Sydjylland

I Sydjylland kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och semesterbostäder i Sydjylland och Vadehavet.
Rømø Strand

Rømø

Rømø är sammankopplat med fastlandet via en 10 km lång damm, och här finner man Skandinaviens bredaste sandstrand - den 15 km långa Lakolk Strand, som man kan köra ner till med bil ända ner till strandkanten.
Se mer
Stranden på Fanø

Fanø

Nära Fanø ligger den trevliga gröna byn Sønderho med sina välbevarade gamla halmtakstugor. Staden är känd för den 18 km långa vackra sandstranden med klart vatten och fin sandbotten.
Se mer
Mommark Strand på Als

Mommark

I idylliska Mommark kan ni fira semester i kustnära omgivningar. På en promenad längs stranden eller runt i området kan ni se många vackra och gamla båtar.
Se mer
Nordals

Nordals

Købingsmark ligger på den 320 m2 stora ön Als, som har fast broförbindelse med den historiska staden Sønderborg med butiker och trevliga matställen.
Se mer
Kegnæs på Als

Kegnæs

Kegnæs är en trevlig halvö på 17 kvadratkilometer nära Sønderborg. Den låglänta halvön, med några små skogar ligger utmed Flensburg Fjord och i förbindelse med Als genom en naturlig damm.
Se mer

Naturfenomenet Sort Sol

En av de populäraste naturupplevelserna som ni, om ni har tur, får se på er semester är naturfenomenet Sort Sol. På grund av Vadehavet och dess tidvatten översvämmas många områden på Sydjylland dagligen. I träskområdena har detta resulterat i frodigt gräs, där många insekter och larver håller till. Det utgör en stor buffé för fåglar, och framför allt för starar. Staren håller ofta till i Tøndermarsken.

Innan de går under jord för natten samlas de i stora flockar som skapar mönster på himlen. De flyger runt i flytande rörelser i stora, täta flockar som nästan täcker solen helt. Därifrån kommer namnet Sort Sol, eller ”svart sol” på svenska. Det är en fascinerande upplevelse som många reser till Sydjylland för att se.

De bästa månaderna att få se Sort Sol är under starens vårsträck i februari, mars och till mitten av april samt under deras höststräck, som startar i augusti och kan pågå in i december. Det ger er goda chanser att få se Sort Sol oavsett när ni besöker Sydjylland. Vill ni uppleva fenomenet med andra utanför familjen kan ni boka in er på en Sort Sol Safari.

Upplevelser på cykel och i vandringskängor

Det finns också möjlighet att cykla och vandra i området. Det finns över 3 000 kilometer med markerade cykelleder och över 1 000 kilometer markerade vandringsleder. Det finns därför inga ursäkter att inte ta sig ut i naturen om det är vad ni vill. Det finns både längre leder och kortade dagsturer, som ni framför allt hittar i Sydjyllands många skogar och naturområden.

I den lokala naturen kan ni slappna av och bara njuta av omgivningarna och varandras sällskap. De 150 lederna tar er genom flera olika naturtyper, som både utsiktspunkter från höga klippor och vackra stränder. Ni hittar även skogar med höga träd med täta kronor som skyddar er från solen under varma sommardagar

Fina upplevelser på en liten utflykt till Tyskland

Befinner ni er i Sydjylland passar en utflykt över gränsen in i Tyskland alldeles utmärkt. Har ni hyrt ett sommarhus på Als tar ni er enkelt till den trevliga staden Flensburg på under en timma med bil. Flensburg ger en tydlig bild av livet i gränslandet. Trots att ni har korsat gränsen in i Tyskland talar många fortfarande danska. Majoriteten av invånarna i Flensburg talar nämligen båda språken, eller förstår dem åtminstone.

Ni kan shoppa och besöka den trevliga staden, som även har flera aktiviteter för barn. En av de bästa barnaktiviteterna i Flensburg är skattjakten i hamnen. Här får ni chansen att lösa gåtor och mysterier medan ni rör er runt i hamnområdet och får se fler historiska minnesmärken och en vacker utsikt.

Sydjyllands sevärdheter bjuder på spännande upplevelser

Sydjylland har en mängd roliga upplevelser, attraktioner och sevärdheter. Det som är så fantastiskt med Sydjylland är att det finns något för alla.

Det finns gott om upplevelser och utflyktsmål där ni får lära er mer om Danmarks historia, och det på ett spännande sätt. Ett sätt att göra det på är att besöka Ribe Vikingecenter. Här kan ni resa långt tillbaka i tiden och uppleva hur det var att leva som viking i södra Danmark. Se de duktiga skådespelarna återspegla en tid som har lagt mycket av grunden för hur vi lever våra liv idag. Här får ni lära er genom lek.

Ett annat spännande utflyktsmål för hela familjen är Universe Science Park. Universe är en interaktiv vetenskapspark där du får arbeta med både kropp och hjärna. Här kommer ni nära inpå vetenskapens värld och naturens krafter.

Det finns mängder av sevärdheter på Sydjylland. Givskud Zoo, Legoland, historiska minnesmärken som Jellingestenarna och Ribe domkyrka. Ni hittar dessutom både konstmuseer, attraktioner som får det att pirra i magen och mycket mer. Vi har valt ut några av dessa sevärdheter för er att titta närmare på, så att ni kan börja planera er resa redan nu.

Upplev det unika och välsmakande sydjyska fikabordet

Sydjylland är känt för sina fikabord och bakverk. Det sydjyska fikabordet blev populärt på mitten av 1800-talet och består av 21 olika torra, hårda och mjuka bakverk. Har du en försmak för sötsaker bör du utan tvivel prova ett under din semester på Sydjylland.

Hur kan ni prova det kända fikabordet? I april får ni en unik chans för en sådan upplevelse, då Sønderjysk Kagefestival anordnas. Under festivalen får du framför allt möjlighet att provsmaka de många olika bakverken som kan ingå i ett fikabord. Men du får även chans att lära dig mer om traditionen, vilket alla sötsaksälskare ser fram emot. Titta på när domarna korar vinnaren av Danmarksmesterskabet i Brødtort, lyssna på livemusik och delta i en mängd aktiviteter. Under Sønderjysk Kagefestival bjuds det på liv, gott humör och bakverk i långa rader.

Säkra goda upplevelser under semestern på Sydjylland

Har Sydjyllands många fina sidor fångat ditt intresse? Det kan vi förstå. Sydjylland har allt du kan önska på din semester med familjen. Era upplevelser kommer vara bra oavsett vad ni normalt gör på en familjesemester.

VillaVilla hyr ut rymliga och familjevänliga sommarstugor, självklart även på Sydjylland. På Sydjylland hyr vi ut sommarhus på Fanø och Rømø, såväl som på norra Als, Kegnæs och i Mommark. Läs mer om områdena, som alla är vackra semesterplatser på Sydjylland.

Behöver ni hjälp att bestämma vilket område som passar era önskemål bäst, eller vilket sommarhus som passar er familj bäst, får ni gärna kontakta oss. Vi är redo är ge vägledning om både val av sommarhus och område.

Sydjylland

Orter

Haderslev, Tønder, Åbenrå, Sønderborg, Vejle, Fredericia, Kolding, Billund, Varde, Esbjerg, Vejen, Fanø

Område

Södra Danmark

Öar

Rømø, Fanø, Mandø, Als

Omgivande vatten

Nordsjön, Östersjön

Ankomst

Billunds flygplats, E45 mot Tyskland

Dialekter

Sydjyska

Muséer

Ribe Vikingacenter, fiskeri- och sjöfartsmuéet i Esbjerg, Dybböls kvarn, Sönderborgs slottsmuseum

Utflyktsmål

Koldingshus slott, Ribe domkyrka, Danfoss Universe nöjes- och vetenskapspark, nationalparken Vadehavet

Flensborg Havn i Tyskland
Universe Oplevelsescenter på Als

Attraktioner på Sydjylland

Slott, stolta vikingar och lite teknik – attraktioner på Sydjylland

Attraktionerna på Sydjylland skiljer sig verkligen mellan varandra. En resa tillbaka till vikingatiden kan upplevas i VikingeCenter. I upplevelseparken Universe kan du låta dig förundras över den moderna teknologins underverk.

Dybbøl Banke

Dybbøl Banke

Res tillbaka i tiden till år 1864 under ett besök på Dybbøl Banke. Här får du lära dig mer om slaget mellan danska och preussiska soldater genom rekonstruktioner, filmvisning och liveframträdanden. Besök skansarna, som de danska soldaterna försvarande sig från, och barackerna där de vilade mellan skiften. Var med när granaterna faller och skotten flyger. Avsluta besöket med att besöka slagfältet som omger museet och som är fullt av spår Res tillbaka i tiden till år 1864 under ett besök på Dybbøl Banke. Här får du lära dig mer om ...

Se mer
Dybbøl Mølle

Dybbøl Mølle

Dybbøl Mølle användas inte längre idag, men kvarnen är mycket populär som museum. I utställningen i kvarnen visas historiska vapen och uniformer. Tack vare sin strategiska betydelse anses kvarnen nu vara en dansk nationalsymbol. Dybbøl Mølle användas inte längre idag, men kvarnen är mycket populär som museum. I utställningen i kvarnen visas historiska vapen ...

Se mer
Fanø

Fanø Kunstmuseum

På Fanø Kunstmuseum får ni ett helt nytt och unikt perspektiv på den vackra ön i södra Jylland. Här har många konstnärer låtit sig inspireras av Fanøs natursköna lugn och livsstil genom åren, och det har i sin tur resulterat i många vackra, varierande och unika tolkningar av trakten. Så oavsett om det är ert första eller femte besök på Fanø, är ett besök på konstmuseet en fantastisk upplevelse. På Fanø Kunstmuseum får ni ett helt nytt och unikt perspektiv på den vackra ön i södra Jylland. Här har ...

Se mer
Fanø Skibsmuseum

Fanø Skibsfart- og Dragtsamling

På Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum berättar man semesteröns fantastiska, hundratals år långa historia. Få en helt unik inblick i hur internationell sjöfart har format Fanø och vilken betydelse den har haft för livet på ön och för de som bor där. Något annat roligt som man kan göra på museet är att leka sjöman för en dag på Riggerloftet, där man kan lära sig ett häftigt trick eller två. På Fanø Skibsfart- og Dragtmuseum berättar man semesteröns fantastiska, hundratals år långa historia. Få en helt unik inblick i hur ...

Se mer
Fonden Gamle Sønderho

Fonden Gamle Sønderho

Fonden Gamle Sønderho syfte är att sprida kunskap om sevärdheter i Sønderho. Fonden äger flera historiska och unika sevärdheter, som ger er en ovanlig inblick i livet i byn på Fanø och områdets historia. Här kan ni lära er mycket mer om byn som ni besöker på semestern. Fonden Gamle Sønderho syfte är att sprida kunskap om sevärdheter i Sønderho. Fonden äger flera historiska och unika sevärdheter, som ...

Se mer
Gråsten Slot

Gråsten Slot

Gråstens slott har många intressanta historier att berätta. Du kommer själv att få bedöma vilka som hör hemma i fablernas värld och vilka historier du vill tro på. Det tvistas även om slottets ålder. Det byggdes på 1500-talet. Eller är det kanske yngre? Gråstens slott har många intressanta historier att berätta. Du kommer själv att få bedöma vilka som hör hemma i fablernas ...

Se mer
Koldinghus Slott

Koldinghus

Koldinghus slott är det sista befintliga kungliga slottet på Jylland. Men det har haft fler uppgifter än så. Slottet fungerade också som en lokal stadsförvaltning och som inspiration för poeter och målare. Slottets museum presenterar intressanta samlingar av målningar och hantverk. Koldinghus slott är det sista befintliga kungliga slottet på Jylland. Men det har haft fler uppgifter än så. Slottet fungerade ...

Se mer

Kommandørgården på Rømø

Kommandørgården tager jer med på en rejse tilbage i tiden til det farlige liv som hvalfanger på Rømø sidst i 1700-tallet. Gå på opdagelse i en velbaret slægtsgård, lær mere om denne tid i udstillingerne lavet i samarbejde med nationalmuseet og kom helt tæt på et skelet af en ægte kaskelothval. Kommandørgården tager jer med på en rejse tilbage i tiden til det farlige liv som hvalfanger på Rømø sidst i ...

Se mer
Bussen til Vadehavet

Nationalpark Vadehavet

Utforska Vadehavet - ett av världens största tidvattenområden och en del av UNESCO:s världsarv. Två gånger om dagen växlar området från vatten till land och därför erbjuder den unika tidvattenmiljön ett unikt djur- och växtliv som kan upplevas genom flera utställningar, skickliga naturguider och egen nyfikenhet. Utforska Vadehavet - ett av världens största tidvattenområden och en del av UNESCO:s världsarv. Två gånger om dagen växlar området ...

Se mer
Pressefoto Destination Sydvestjylland

Ribe Domkirke

Medborgartornet på katedralen är idag Ribes största turistattraktion. Tornet reser sig 52 meter upp i luften och när du har klättrat alla 248 trappstegen belönas du med en fantastisk utsikt över staden och landsbygden i alla riktningar. Njut av utsikten över gamla stan, nationalparken Vadehavet och det vackra hed- och kärrlandskapet runt staden. Medborgartornet på katedralen är idag Ribes största turistattraktion. Tornet reser sig 52 meter upp i luften och när du har ...

Se mer
Marked på vikingecenteret

Ribe VikingeCenter

Upplev den rekonstruerade vikingastaden Ripa när du besöker Ribe Viking Center. Ta en promenad i den animerade staden, prata med invånarna, observera hantverkarna, klappa djuren och prova dig fram med till exempel krigarövningar, skjuta med långbåge eller laga mat över eld. Kom nära vikingarnas liv och låt fantasin flöda. Upplev den rekonstruerade vikingastaden Ripa när du besöker Ribe Viking Center. Ta en promenad i den animerade staden, prata med ...

Se mer
Udsigt over havet ved Hanstholm

Rømø Lege- og Labyrintpark

Masser af udendørs sjov i Rømø Lege- og Labyrintpark. Hvis du skal på ferie på Rømø, er en tur til Rømø Lege- og Labyrintpark et oplagt udflugtsmål. Her kan du finde vej gennem flere forskellige labyrinter, og også lave andre udendørs aktiviteter. Aktiviteterne er for både små og store børn, så parken er perfekt til en aktiv dag for hele familien. Masser af udendørs sjov i Rømø Lege- og Labyrintpark. Hvis du skal på ferie på Rømø, er en tur til ...

Se mer
Sønderborg Slot

Sønderborg Slott

Sønderborg slott har gått från ”trutzburg” till museum. Idag hittar du ett museum om Jyllands historia och en konsertsal i byggnaden. Fyra flyglar och en innergård kännetecknar det eleganta slottet, som tillfälligt också har använts som fängelslott. Sønderborg slott har gått från ”trutzburg” till museum. Idag hittar du ett museum om Jyllands historia och en konsertsal i ...

Se mer
Virtuel reality forlystelse i Universe

Universe

Universe är en upplevelsepark där du kan lära dig mycket om teknikens och vetenskapens värld. Naturens krafter åskådliggörs för dig på ett tydligt sätt i Blue Cube Simulation. I Universe-parken kan du lära dig mer om hävstångseffekten och lyfta en medelstor bil med hjälp av bara din muskelkraft. Universe är en upplevelsepark där du kan lära dig mycket om teknikens och vetenskapens värld. Naturens krafter åskådliggörs för dig ...

Se mer