Goda upplevelser väntar er på familjesemestern på Østjylland

Østjylland är ett semesterparadis för hela familjen

Att åka på semester till Østjylland är en trevlig upplevelse för hela familjen, oavsett hur många olika åldrar och personligheter som ingår. Här finns någonting för alla. Barnvänliga stränder så långt ögat kan se, fantastiskt vackra naturområden för långa promenader och en härlig atmosfär i semesterorterna och i den större staden Århus. På Østjylland har ni möjlighet att planera in allt ni kan tänka er på semestern. Lugn och ro ena dagen och natur och frisk luft nästa. Dagen efter det kan ni fylla på med speciella upplevelser inom kultur och gastronomi. Sommarhusens läge gör det även enkelt att dela upp er om ni vil göra olika saker, och sedan mötas på kvällen och berätta hur dagen varit. Ni befinner er inte långt från någon av de aktiviteter ni vill göra.

10+

Attraktioner

30+

Stugor

Upplevelser för barnfamiljer på Østjylland

Ibland kan det vara svårt att hitta aktiviteter som hela familjen tycker är skoj när man har barn med på semestern. Men på Østjylland är detta sällan ett problem. Stora delar av kusten är full av sommarstugeområden, vilket innebär barnvänliga stränder och lekplatser i kombination med en trevlig stämning och museer, som kan fånga hela familjens intresse.

Det finns många barnvänliga stränder i området, vilket ger er möjlighet att njuta av långa dagar på stranden med lek, sandslott och bad. Det finns särskilt många barnvänliga stränder i sommarstugeområdena på Djursland. Jyllands ”näsa” skapar nämligen en skyddad vik som är långgrund, med få strömmar och en sandbotten utan stora stenar. Flera av stränderna har dessutom utmärkts med Blå Flagg, så att ni kan bada tryggt med livräddare på plats. Det kan dock, beroende på väderförhållandena, finnas brännmaneter i vattnet. Håll utkik i vattnet för att undvika att bränna er.

Om vädret inte passar för en traditionell stranddag med bad kan ni istället gå ner till vattnet och samla stenar, grenar, fjädrar, snäckskal och annat som barnen kan ta med hem och pyssla med, och kanske skapa en unik souvenir. Tillbringa eftermiddagen med att klippa och klistra och låt fantasin flöda. Det är ett bra sätt att komma ihåg alla de upplevelser ni haft på semestern. Ni kan göra en semesterdagbok där ni samlar alla naturelement, så att ni i framtiden kan läsa om era delade upplevelser på semestern.

Østjylland

I Østjylland kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och semesterbostäder i Östjylland och Kattegatt.

Ahl Strand

Ahl Strand

Gillar du kitesurfing ska du semestra vid Ahl Strand, som ligger sydväst om Ebeltoft. Stranden har perfekta vind- och vattenförhållanden för just denna sport, och glada åskådare som tittar på från den barnvänliga stranden.
Se mer
Ebeltoft, Djursland

Ebeltoft

Ebeltoft - Djurslands äldsta köpstad är känd för sin idylliska smala gator med massor av möjligheter för en shoppingrunda eller ett café/restaurangbesök på kullerstensgatorna.
Se mer
Egsmark Strand

Egsmark Strand

Egsmark Strand är en gammal fiskeort och flera av de gamla fiskebodarna pryder stranden än idag. Området präglas av gröna, kuperade områden och på stranden kan hela familjen tillbringa eftermiddagen med att leka i det grunda och lugna vattnet.
Se mer

Attraktioner i Østjylland

Slott, djurparker och berg- och dalbanor – gör ett besök på Østjylland
Se mer
Fregatten Jylland i Ebeltoft på Djursland
Fjellerup, Djursland

Fjellerup

Med sin centrala plats på Djursland är Fjellerup den perfekta utgångspunkten för en semester full av spännande upplevelser. Fjellerups barnvänliga strand är bland de allra bästa stränderna på Djursland.
Se mer
Grenå Strand

Grenå Strand

På spetsen av Jyllands näsa och inte långt från Grenås trevliga centrum ligger Grenå Strand, ett härligt sommarhusområde med fina barnvänliga stränder.
Se mer
Hvidbjerg Vejle Fjord

Hvidbjerg

Hvidbjerg Strand vid Jyllands östkust är något alldeles extra. Här finns en nästan 30 meter hög vit sanddyn som skapar en otrolig atmosfär.
Se mer
Juelsminde

Juelsminde

Mellan Vejle och Horsens Fjord ligger det vackra området Juelsminde, som både bjuder på utsikt över Kattegatt och perfekta omgivningar för en familjesemester.
Se mer
Saksild

Saksild

Saksild är ett mångsidigt område med massor att bjuda på, oavsett om man gillar att slappna av eller att ha en aktiv semester. Saksild Strand sägs vara Østjyllands bästa strand.
Se mer
Samsø

Samsø

Samsø passar dig som behöver en paus från vardagen och vill ha tid att slappna av. Naturen på Samsø är något helt unikt.
Se mer

Lärorika och roliga upplevelser på Østjylland

Det finns många sevärdheter och aktiviteter som hela familjen kan delta i under er semester på Østjylland. Här har vi valt ut några stycken som är särskilt intressanta för hela familjen. Om du är intresserad av att läsa mer om de sevärdheter och attraktioner som gömmer sig på Østjylland kan du det här på vår sida med sevärdheter.

Det finns många möjligheter till upplevelser som inkluderar djur på Østjylland, och en av favoriterna bland familjer är Kattegatcentret. Kattegatcentret har under flera år utsetts till det bästa akvariet i Norden, och tar er med på en resa under ytan inte bara i Kattegatt, utan i världshaven. Kattegatcentret är framför allt känt för sina hajar. Här finns många olika typer av hajar. Sandtigerhaj, gråhaj, pigghaj och högfenad haj är några av de hajarter som simmar runt i akvarierna. Kattegatcentret är ett interaktivt akvarium, där ni får fånga krabbor, röra vid hajtänder och komma nära inpå förhistoriska djurarter. Ett besök på Kattegatcentret är en upplevelse ni sent kommer att glömma!

En annan slags upplevelse som hela familjen uppskattar är ett besök på Djurs Sommerland eller Tivoli Friheden i Århus. Dessa parker, med berg-och-dalbanor och olika åkattraktioner passar både bra att besöka när solen skiner och när det är molnigt. Här kan ni tillbringa hela dagen med pirr i magen, stora leenden och massor av roliga upplevelser. Det är ett bra sätt för både stora och små att stilla behovet för fartfyllda och roliga upplevelser.

Aktiva semesterupplevelser på Østjylland

Det finns dessutom riktigt goda möjligheter att vara aktiv med hela familjen. Ni kan hyra kanot på flera platser längs kusten på Østjylland och i Århus. På så sätt kan ni umgås genom en aktivitet som ni inte är vana att göra tillsammans. I nationalparken Mols Bjerge finns en 60 km lång vandringsrutt. Landskapet i Mols Bjerge har under miljontals år formats av de stora mängderna is och vatten som har rört sig genom området. Därför är nationalparkens landskap relativt kuperat, men låt inte det skrämma er. Det finns möjlighet att gå på kortare promenader i parken, och den varierade naturen har gjort området hem till ovanliga insekter och djur. Om ni har tur kan ni få se en havsörn. Oavsett om ni vandrar eller paddlar kanot bör ni packa en stor matsäck och göra en dagsutflykt av det. När ni kommer tillbaka till sommarhuset kan ni sedan vila era trötta armar och ben.  

Kulturella upplevelser i Århus  

Århus är känt för många saker och bjuder på intressanta upplevelser för hela familjen. Oavsett vem som åker med på semestern passar staden bra för en dagsutflykt. Här finns mycket att göra och uppleva för både barnfamiljer, grupper och vänner. Århus ligger endast en kort bilresa från sommarhusen som vi hyr ut på Djursland. Det tar runt 45 minuter att köra från Ebeltoft till Århus, en timma från Juelsminde och om ni tar färjan från Samsø kommer ni snabbt till Århus.

Århus är framför allt känt för det moderna konstmuseet AroS. Den kända regnbågen på taket har blivit ett kännetecken för staden. Den Gamle By är också ett populärt utflyktsmål för turister. Här får ni resa tillbaka i tiden till början av 1900-talet och uppleva en dansk handelsstad som den var på den tiden. Århus kopplas inte endast ihop med populära sevärdheter. År 2017 utsågs Århus även till Europas kulturhuvudstad, och ni lägger snabbt märke till att kultur, gastronomi och musik i är viktigt för Århus invånare. Om ni går längs med ån som går genom centrala Århus får ni en bra bild av hur livfull Østjyllands huvudstad är. Behöver ni en paus kan ni slå er ner i hamnen och titta på färjorna som går till Sjællands Odde och Samsø eller gå runt i djurhagen vid Marselisborgs slott i södra Århus. 

Gör en dagsutflykt till Samsø

När ni är på semester på Østjylland kan ni med fördel åka på en dagsutflykt till den vackra lilla ön Samsø utanför Århus. Färjan går flera gånger om dagen, och tar en timma en väg. Samsø är en otroligt mysig ö för både semester och ett dagsbesök. Här finns möjlighet att gå långa promenader längs vattnet, äta goda lokala rätter och se både konst, djur och kulturhistoria på öns museer. Ni kan även testa era gemensamma färdigheter i Samsø Labyrinten. De 5,5 kilometer långa stigsystemet gör det till världens största labyrint enligt Guinness World Records.

Samsø är känd för de många råvaror som produceras på ön. Dem kan ni njuta av på de lokala restaurangerna. När ni utforskar öns små orter lägger ni snart märke till de många butikerna som säljer hantverk och särskilda delikatesser till matlagningen. Besök några av butikerna och unna er några av öns specialiteter. När ni kommer hem från semestern kan smaken av dessa specialiteter påminna er om de roliga upplevelser ni hade tillsammans på Østjylland. 

Om ni besöker Samsø bör ni i förväg ta reda på om det sker något speciellt på ön när ni planerar att åka dit. Ön må vara liten, men det sker alltid någonting på Samsø som ni inte vill missa.

Goda upplevelser väntar när ni hyr sommarstuga på Østjylland

Østjylland är ett trevligt område att resa till med familjen. Ni får det bästa från båda världar med naturupplevelser och storstad, allt på kort avstånd. VillaVilla hyr ut sommarhus på flera platser på Østjylland, bland annat på Djursland men även längre ner längs den östjyska kusten med plats för mellan 8 och 30 gäster. Ni kan via oss boka en semester i Ebeltoft, Saksild, Fjellerup, Hvidbjerg, såväl som vid Grenå Strand, Juelsminde, Ahl Strand, Egsmark Strand och på Samsø. Du kan läsa mer om de olika sommarhusen vi hyr ut på Østjylland här. Hitta det sommarhus som passar dina och din familjs behov bäst. Vi lovar att ni får många trevliga upplevelser tillsammans på Østjylland.

Østjylland

Antal invånare

ca. 1,3 mio. (2020)

Orter

Randers, Norddjurs, Favrskov, Århus, Skanderborg, Odder, Horsens, Samsø, Hedensted, Syddjurs

Hav

Östersjön

Kuststräcka

250 kilometer

Utflyktsmål

Tivoli Friheden, friluftsmuséet Den Gamle By, ARoS Århus konstmuseum, AQUA akvarium och djurpark, Kattegatcentret, Ree Park Safari, Djurs Sommerland

Utflykter

Nationalparken Mols Bjerge, Marselisborgs slott

Attraktioner i Østjylland

Slott, djurparker och berg- och dalbanor – gör ett besök på Østjylland

Østjylland saknar inte attraktioner. Upplev historiska herrgårdar i Nationalpark Mols Bjerge och förtjusande djur i Randers Regnskov. De som älskar snabba berg-och dalbanor kan ta en tur till nöjesparken Tivoli Friheden.

Aros

ARoS

AroS-museet är en 43 meter hög kubformad byggnad. Som besökare kommer du att få uppleva internationell ljus-, video- och installationskonst. Barn och ungdomar kan bege sig till experimentzonen, där konsten presenteras på ett lekfullt sätt. AroS-museet är en 43 meter hög kubformad byggnad. Som besökare kommer du att få uppleva internationell ljus-, video- och installationskonst. ...

Se mer
Den gamle by

Den Gamle By

In Den Gamle By kan du göra en resa från 1600-talet fram till 1900-talet. Upplev bostäder, verkstäder och butiker från svunna tider och möt invånare i autentiska kläder. I Den Gamle By kan du också återuppleva början av 1900-talet. In Den Gamle By kan du göra en resa från 1600-talet fram till 1900-talet. Upplev bostäder, verkstäder och butiker från ...

Se mer
Coaster i Djurs Sommerland

Djurs Sommerland

I Djurs Sommerland finns över 60 olika attraktioner spridda över åtta temaområden: Bondegårdsland, Piratland, Vikingeland, Vandland, Mexicoland, Westernland, Afrikaland och Sommerland. Med andra ord finns det attraktioner för barn i alla åldrar. Du kan ta med egen lunchlåda eller köpa mat i en av parkens många restauranger. I Djurs Sommerland finns över 60 olika attraktioner spridda över åtta temaområden: Bondegårdsland, Piratland, Vikingeland, Vandland, Mexicoland, Westernland, Afrikaland och ...

Se mer
Fregatten Jylland

Fregatten Jylland

På halvön Djursland ligger fregatten Jylland, som från bogen till aktern mäter 102 meter. Utrymmena för besättningen ombord på fregatten är byggda för att efterlikna de ursprungliga utrymmena. Ladda den 14 kg tunga kanonen eller klättra upp i den 23 meter höga riggen. På halvön Djursland ligger fregatten Jylland, som från bogen till aktern mäter 102 meter. Utrymmena för besättningen ombord på fregatten ...

Se mer
Gorillapark

GorillaPark

I Gorillapark kan ni utmana er själva och er klätterförmåga. Här får ni riktigt spännande upplevelser. Är ni modiga nog att klara klätterbanan och har ni en gorillas klätterförmåga? Här finns klätterrutter för både nybörjare och erfarna klättrare, vilket gör besöket oförglömligt för hela familjen. I Gorillapark kan ni utmana er själva och er klätterförmåga. Här får ni riktigt spännande upplevelser. Är ni modiga nog ...

Se mer
Barn i Kattegattcentret

Kattegatcentret

Kattegattcentret - du har aldrig varit så nära havets fascinerande invånare. Kattegattcentret är ett resmål i en klass för sig. Om du är redo för det kan du till och med dyka med hajar efter noggranna förberedelser. Om det låter tillräckligt vilt kan du besöka sälarna i bassängerna utanför i stället. Kattegattcentret - du har aldrig varit så nära havets fascinerande invånare. Kattegattcentret är ett resmål i en klass för sig. ...

Se mer
Natur om Moesgaard

Moesgård Museum

Moesgård Museum erbjuder 16 000 kvadratmeter av etnografiska och arkeologiska utställningar. Men inte bara utställningen är intressant utan den arkitektoniskt enastående museibyggnaden är i sig självt också en sevärdhet. Upptäck också evolutionstrappan genom vilken du kan uppleva jordens historia. Moesgård Museum erbjuder 16 000 kvadratmeter av etnografiska och arkeologiska utställningar. Men inte bara utställningen är intressant utan den arkitektoniskt ...

Se mer
Nationalpark Mols Bjerge

Mols Bjerge

I Nationalpark Mols Bjerge väntar historiska herrgårdar och vackra naturlandskap på dig. Gör en utflykt till den traditionella handelsorten Ebeltoft och besök slottsruinen Kalø i Nationalpark Mols Bjerge. Vid dösen Poskjær Stenhus kan du följa med på en resa tillbaka i tiden ända till bronsåldern. I Nationalpark Mols Bjerge väntar historiska herrgårdar och vackra naturlandskap på dig. Gör en utflykt till den traditionella handelsorten Ebeltoft ...

Se mer
Løver i Givskud Zoo

Givskud Zoo

Givskud Zoo syftar inte bara till att underhålla sin publik. Parken är också engagerad i att bevara hotade djur. I Givskud Zoo hittar djur ett hem som snart inte längre finns i naturen. Dina barn kommer också att bli förvånad över de djur som redan är utdöda: dinosaurierna. Du kan utforska djurparken till fots eller som en safari med bil. Givskud Zoo syftar inte bara till att underhålla sin publik. Parken är också engagerad i att bevara hotade djur. I ...

Se mer
Den vilde natur i Randers Regnskov

Randers Regnskov

Regnskog på Østjylland? Ja, du hörde rätt. Om än i djurparken Randers Regnskov. Under Randers Regnskovs tre kupoler kan du uppleva tre kontinenters olika regnskogar. Här bor också omkring 250 djurarter. Att röra eller mata djuren är inte tillåtet, men du kan ändå komma dem riktigt nära. Regnskog på Østjylland? Ja, du hörde rätt. Om än i djurparken Randers Regnskov. Under Randers Regnskovs tre kupoler kan du ...

Se mer
Ree Park

Ree Park Safari

Vare sig det gäller geparder eller apor, kan du lära känna vår planets omväxlande djurliv i Ree Park. Vad sägs om en ridtur på en kamel eller en tågresa med lokomotivet ”Black Beauty”? Naturlekplatsen bjuder barnen på många glädjefyllda stunder. Vare sig det gäller geparder eller apor, kan du lära känna vår planets omväxlande djurliv i Ree Park. Vad sägs ...

Se mer
Topbillede skandinavisk dyrepark

Skandinavisk Dyrepark

På Skandinavisk Dyrepark kan ni se de vilda djuren på nära håll i deras naturliga miljö. På rundturerna genom parken berättar guiderna för er om djurens biologi och vad de behöver i sina livsmiljöer. Åk på besök i en spännande park i natursköna miljöer, där ni garanterat kan släppa lite av vardagens stress. På Skandinavisk Dyrepark kan ni se de vilda djuren på nära håll i deras naturliga miljö. På rundturerna genom parken ...

Se mer
Tyfonen i Tivoli Friheden

Tivoli Friheden

Inte bara dina barn kommer att bli begeistrade över åkattraktionerna på nöjesparken Tivoli Friheden. Riktigt modiga besökare kliver in i Sky Tower med en höjd av 50 meter och för de allra yngsta besökarna finns den färgstarka skalbaggestaden Bille By. Här finns också den snabba berg-och dalbanan Cobra som flyger huvudstupa fram genom anläggningen i en hastighet av 70 km/h. Inte bara dina barn kommer att bli begeistrade över åkattraktionerna på nöjesparken Tivoli Friheden. Riktigt modiga besökare kliver in i ...

Se mer