Goda semester­upplevelser väntar dig och familjen på Nordsjælland

Upplev allt som Nordsjælland har att bjuda på under er semester

En semester på Nordsjælland bjuder verkligen på det bästa från båda världar. På den ena sidan får ni möjlighet att njuta av en traditionell sommarhussemester med trevliga stunder och strandbad. Nordsjælland är inom semestervärlden känd som den danska rivieran. Det tack vare områdets långa, vackra kust och de många charmiga badorterna, som är fulla av liv och aktiviteter under sommaren. På den andra sidan, som inte ligger mer än en timmas biltur bort, har ni Köpenhamn, Danmarks största stad och huvudstad. Här har ni ett annat slags liv än det i semesterorterna på nordkusten. Njut av allt som en storstad har att bjuda på, med fantastisk historia, konst och mat.

Nordsjælland är en utmärkt plats för en semester där aktivitet och avkoppling går hand i hand. Avslappning, trevliga stunder och roliga upplevelser är vad ni kan förvänta er på en semester på Nordsjælland. Det finns mycket att uppleva i och omkring sommarhusen, men även i närområdena. Där finns både en nationalpark, en geopark, ett sommarland och många intressanta kultur- och konstupplevelser.

10+

Attraktioner

40+

Stugor

Ferie i Nordsjælland

Vackra naturupplevelser på Nordsjælland

Själland har en varierad natur! Åker ni längs nordkusten blir det snabbt tydligt att denna del av Nordsjælland har några av de bästa badstränderna, med sand och goda möjligheter till bad. De långa, breda stränderna ligger i vackra naturområden med både skog, kullar, ängar och fjordarna Roskildefjorden och Isefjord.

Om ni tycker om att tillbringa tid tillsammans utomhus passar Nordsjælland alldeles utmärkt. Ni kan bland annat packa en matsäck och ge er ut i de gröna skogarna på en mindre vandringstur. Det finns dessutom möjlighet att ta med cyklarna och njuta av de härliga vyerna från sadeln. Nordsjælland vimlar av cykelleder som både är korta, långa och vilda. Här finns nämligen många områden med mountainbikespår. Ett av de populäraste områdena är Teglstrup Hegn, där det finns spår för både nybörjare och erfarna mountainbikeutövare.

Om ni tycker om att roa er med olika vattensporter passar Nordsjælland perfekt för er semester. Kusten har utmärkta förhållanden för både kite- och vindsurfing. Ni kan även prova att stå på paddleboard eller paddla kajak. Både Esrum Sø och Isefjorden passar bra för stående paddelsurfing.
.

På Nordsjälland kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och semesterbostäder i Nordsjälland och Danska Rivieran.
Asserbo Strand

Asserbo

Området omkring Asserbo och Liseleje bjuder på långa vita sandstränder med blå flagg och livräddare på sommarsemestern, stora skogar och många spännande utflyktsmål.
Se mer
Stranden i Gilleleje, Nordsjælland

Gilleleje

Kombinationen av charmerande semester-, handels- och fiskarmiljöer gör Gilleleje till en dyrbar pärla att semestra i. Här finns inspiration för stora som små, vare sig du är för vatten och strand eller vandring i fantastisk vacker natur.
Se mer
Tisvildeleje, Nordsjælland

Tisvildeleje

Tisvildeleje ligger på Nordsjälland vid Kattegatts kust i ett naturskönt område några kilometer från Arresø. Här finner ni en av Nordsjällands bästa och mest barnvänliga sandstränder.
Se mer
Jægerspris Bugt

Jægerspris

I det natursköna området kring Jægerspris vid Issefjorden på Nordsjälland finns det mycket att uppleva. Dessutom är det inte långt till Danmarks huvudstad och allt den har att erbjuda.
Se mer
Odsherred

Odsherred

Odsherred är en riktig familjedestination. Här finns härliga barnvänliga stränder, en fin hamn, massor av cykel- och vandringsleder och spännande attraktioner.
Se mer
Hornbæk i Nordsjælland

Hornbæk

Området omkring Hornbæk bjuder på otaliga spännande sevärdheter, exempelvis slotten Kronborg, Fredensborg och Frederiksborg, som alla är väl värda ett besök. Även Øresundsakvariet och konstmuseet Louisiana frestar med spännande intryck.
Se mer
Vejby Strand

Vejby Strand

Vejby Strand är en liten och mysig badort med en trevlig strandpromenad och barnvänlig strand.
Se mer
Stranden i Gilleleje nära sommarhusen i Udsholdt Strand

Udsholt Strand

På Nordsjällands kust ligger Udsholt Strand omgivet av ett grönskande, kuperat landskap. Här får ni en semester i ett lugnt område och får ert kulturbehov mött med ett besök på ett av de många slotten som ligger i det vackra landskapet.
Se mer

Besök både en nationalpark och geopark på Nordsjælland

I närheten av Roskilde, Lejre och Frederikssund ligger Nationalpark Skjoldungernes Land. På många sätt påminner Nationalpark Skjoldungernes Land om Danmarks andra nationalparker, med vacker natur. Skillnaden är att denna nationalpark även bjuder på kulturella upplevelser. Det finns många slott, herrgårdar och museer, där du kan lära dig om parkens natur. Föredrar ni framför allt aktiviteter utomhus kan ni se nationalparken från en annan vinkel genom att hyra en kanot och paddla i Roskildefjorden. Vattnet är lugnt, så ni kan ta er tid att utforska holmarna, öarna och fågellivet. Har ni med er fiskespön är ni mer än välkomna att ta med dem hit. Kanske kan ni fånga något till middagen.

Det finns dessutom ett flertal vandrings- och cykelleder i området kring Odsherred. UNESCO stöder Odsherred, eftersom området är kategoriserat som en geopark. Vad innebär det? En geopark skiljer sig från en nationalpark eftersom området har ett särskilt geologiskt arv, som dessutom har en hållbar strategi för områdets utveckling. I en geopark ligger fokus på att skydda och bevara. Därför anordnas här ett flertal evenemang varje år för att uppmärksamma Odsherreds bidrag till konst och livsmedelsproduktion.

Kungliga upplevelser på Nordsjællands herrgårdar och slott

Som vi nämnt tidigare ligger det flera slott och herrgårdar i Geopark Odsherred. Två slott är särskilt värda att besöka. Kronborg Slot är inte bara var Shakespeares berättelse om Hamlet utspelar sig och Holger Danskes viloplats tills den dag då Danmark hotas av fiender. Det 400 år gamla renässansslottet är även en vacker plats att lära sig mer om Danmarks historia på ett intressant och fängslande sätt.

Även slottet Fredensborg bjuder på en trevlig upplevelse. Slottet är endast öppet för besökare i juli månad, eftersom kungafamiljen faktiskt bor på slottet i flera månader under resten av året. Det är dock inte helt förgäves om ni vill besöka slottet någon annan tid på året än i juli. Slottsparken är nämligen alltid öppen.

En annan intressant plats att besöka på Nordsjælland är Rungstedlund. Rungstedlund har inte stått värd för några kungligheter och är inte heller ett slott, men det var hem till en av Danmarks populäraste författare. Karen Blixen bodde på Rungstedlund stora delar av sitt liv och idag har hemmet gjorts om till museum, som ger er en unik inblick i författarens liv. Den unika upplevelsen förstärks av att rummen har lämnats precis som de var när Karen Blixen bodde här, med dekoration och föremål från hennes tid i Afrika, och med minnen av hennes föräldrar.

Spännande upplevelser i storstaden Köpenhamn

Oavsett var på Nordsjælland ni väljer att semestra är det inte långt till Danmarks huvudstad. En dagsutflykt till Köpenhamn ligger endast en timma med bil från sommarhuset, och därefter öppnar sig en värld av oändliga upplevelser. Har ni aldrig varit i Köpenhamn tidigare kan ni börja med en rundtur på kanalen, vilket nästan är ett måste för turister som besöker staden. Rundturen ger en unik upplevelse av staden från vattnet och går förbi de mest kända byggnaderna, som Börsen, Den Sorte Diamant och operan. Ni kommer även åka förbi Den lilla sjöjungfrun och Kastellet på Langelinie.

Utöver stora sevärdheter som Amalienborg, Rosenborgs slott, Glyptoteket, Rundetårn och den botaniska trädgården finns många roliga upplevelser som ni bör överväga. Har ni med er barnen kan ni besöka den välutrustade parken Superkilen på Nørrebro. Här kan barnen leka på många roliga, arkitektoniska initiativ och lekplatser, och ni får uppleva Nørrebro från en ny sida. Om ni börjar i parkens norra del och går mot staden kommer ni till slut till Assistens Kirkegård. Här kan ni delta i en slags skattjakt och se vem som först kan hitta H.C. Andersens gravsten.

Köpenhamn är en spännande stad även för barn. Huvudstaden har ett stort akvarium som ligger på Amager. Den Blå Planet är Nordeuropas största akvarium och här väntar er en världsomsegling under havets yta. Om ni föredrar djur på land kan ni besöka Köpenhamns zoo, som är öppet året runt och där ni får komma nära inpå många av världens både utrotningshotade och mer kända djurarter. Om det är fint väder och ni vill ha pirr i magen kan det vara läge att besöka Tivoli eller Bakken.

Ni bör vara uppmärksamma på att många av Köpenhamns sevärdheter och attraktioner är stängda på måndagar. Ni bör därför i förväg kontrollera att det ni vill besöka i staden är öppet under ert besök.

Roliga upplevelser med attraktioner på Själland

Förutom de många slotten och huvudstaden Köpenhamn finns det även många andra sevärdheter och attraktioner som gör Själland till en bra plats att boka in er semester på.

En av dessa upplevelser, som passar bra för barnfamiljer, är konstmuseet Louisiana. Louisiana ligger i Humlebæk norr om Köpenhamn och har en av Skandinaviens största konstsamlingar från 1900-talet. De skiftande utställningarna innehåller verk från kända internationella konstnärer. De allra minsta kan besöka museets barnhus. Här får de delta i roliga aktiviteter som att teckna och måla tillsammans istället för att släpas med runt ett stort museum.

Vill ni känna att det pirrar i magen utan att åka hela vägen till Köpenhamn för att besöka Bakken eller Tivoli, kan ni istället besöka Sommerland Sjælland. Sommerland Sjælland ligger på Nordsjælland och bjuder på action och fart. Sommarlandets åkattraktioner är uppdelade i kategorier, och finns både för stora och små. Under sommaren kan ni ta med er badkläderna och roa er i sommarlandets vattenland. Vattenlandet är Själlands största och har många vattenrutschkanor som ni kan prova, om ni törs!

Det finns många fler sevärdheter på Själland, och framför allt på Nordsjælland. Vi har samlat en lista på de mest populära sevärdheterna, som ni kan ta en titt på. Titta närmare vad som erbjuds och välj de som passar er familjs önskemål och intressen bäst.

Semesterupplevelser på Nordsjælland

Längtar du efter att åka på semester till Nordsjælland? Det kan vi förstå. Nordsjælland är en fantastisk destination om ni vill varva långa promenader på stranden med kulturupplevelser, vacker natur och enkel tillgång till storstaden. VillaVilla har många sommarhus att hyra på Nordsjälland. Kika närmare på dem och hitta det sommarhus som ger dig och din familj de bästa förutsättningarna för en semester på Nordsjælland.

 

Nordsjælland

Orter

Hundested, Gilleleje, Helsingör

Kuststräcka

100 km.

Hav

Östersjön, Kattegatt

Omtyckta stränder

från väst till öst: Hundestred strand (Trekanten), Gråstenvej strand, Liseleje strand, Tisvildeleje strand, Rågeleje strand, Gilleleje veststrand, Dronningmølle strand, västra och östra Hornbæk strand

Slott

Frederiksborgs slott, Kronborgs slott, Fredensborgs slott

Muséer

M/S Sjöfartsmuséet, Louisiana konstmuseum och skulpturpark

Attraktioner på Nordsjælland

Kultur på Själland? Här hittar du snabbt det du söker!

När det kommer till attraktioner har Själland otroligt mycket att erbjuda. Om du älskar kultur kommer Frederiksborgs slott och Louisiana-museet att vara intressanta för dig. Gillar du nöjesparker finns Sommerland Sjælland och Tivoli, och spöklikt blir det på Kronborgs slott.

Asserbo Slotsruin

Asserbo Slotsruin

Först ett kloster, sedan ett slott och till sist en ruin. Det bästa sättet att uppleva Asserbo Slots historia är att besöka ruinen i Asserbo Plantage. Först ett kloster, sedan ett slott och till sist en ruin. Det bästa sättet att uppleva Asserbo Slots historia är ...

Se mer
Bakken

Bakken

10 km norr om Köpenhamn hittar du Bakken, som ligger mitt i Dyrehaven. På Bakken finns det något som faller alla i smaken. Du kan testa åkattraktionerna eller spelbodarna, ta en paus på en av Bakkens många restauranger, ta del av gratis underhållning på Friluftsscenen eller gå på Øltour bland Bakkens pubar. Möjligheterna är många, och lyckligtvis bjuds det på både gratisunderhållning och gratiskonserter under säsongen, och det är alltid 10 km norr om Köpenhamn hittar du Bakken, som ligger mitt i Dyrehaven. På Bakken finns det något som faller ...

Se mer
Experimentarium

Experimentarium

I de många interaktiva utställningarna på Experimentarium kan ni lära er mer om massor av olika fysiska och biologiska ämnen genom skoj, lek och experiment på den egna kroppen. Ta en tematur, gå på vetenskapsshow eller se när till exempel ett mänskoöga dissekeras. På Experimentarium finns det massor att göra och allt sker i vetenskapens tecken! I de många interaktiva utställningarna på Experimentarium kan ni lära er mer om massor av olika fysiska och biologiska ämnen ...

Se mer
besöker

Fredensborgs Slott

När kungafamiljen vistas på Fredensborgs slott är det tyvärr inte tillgängligt för turister. Men i juli kan du delta i en guidad rundtur i slottet, medan slottsparken är öppen året runt för besök. När kungafamiljen vistas på Fredensborgs slott är det tyvärr inte tillgängligt för turister. Men i juli kan du delta i ...

Se mer
frederiksborg slott

Frederiksborgs Slott

I Frederiksborgs slott med det nationalhistoriska museet kan du uppleva helt olika stilriktningar. Omkring fem århundraden av historia och förändringar bland konst och möbler gör denna utflykt till en riktig upplevelse. Den danska historien för barn behandlas också på ett intressant sätt. I Frederiksborgs slott med det nationalhistoriska museet kan du uppleva helt olika stilriktningar. Omkring fem århundraden av historia och förändringar ...

Se mer
Odsherred

Geopark Odsherred

I Geopark Odsherred får du lära dig om regionens natur och kultur. Berättelserna sträcker sig från bronsåldern, genom medeltiden och till dagens ekologiska lantbruk. I Geopark Odsherred får du lära dig om regionens natur och kultur. Berättelserna sträcker sig från bronsåldern, genom medeltiden och ...

Se mer
Lejon i Köpenhamns zoo

København Zoo

København Zoo grundades 1859 i Frederiksberg Have. Parken har fler än 4 000 djur och 240 olika arter. København Zoo grundades 1859 i Frederiksberg Have. Parken har fler än 4 000 djur och 240 olika arter. ...

Se mer
Kronborg Slot

Kronborg Slot

Är Kronborgs slott verkligen hemsökt? I så fall får vi hoppas att spökena är vänliga. Eller kommer den legendariske krigaren Holger Danske att vakna upp och börja agera igen? Slottet är inte bara ett världsarv utan också en attraktion i världsklass. Om du besöker slottet under högsäsong kan du ha turen att se en föreställning på slottets friluftsscen, HamletScenen. Är Kronborgs slott verkligen hemsökt? I så fall får vi hoppas att spökena är vänliga. Eller kommer den legendariske krigaren ...

Se mer
Louisiana Museum of Modern Art

Louisiana

Gillar du modern konst? I Louisiana Museum of Modern Art kan du se utställningar av internationellt betydande konstnärer. Barnen har också möjlighet att utforska sina färdigheter som konstnärer i barnens konsthus. Gillar du modern konst? I Louisiana Museum of Modern Art kan du se utställningar av internationellt betydande konstnärer. Barnen har ...

Se mer
Bilforlystelse i Sommerland Sjælland

Sommerland Sjælland

Ibland räcker inte dygnet till timmar, så känns det i alla fall i Sommerland Zealand. Det mysiga sommarlandet har massor av roliga ess och överraskar i rockärmen. Se fram emot en händelserik dag i Sommerland Zealand - och kom ihåg att gå tidigt! Gillar du berg-och dalbanor, ett intensivt race på gokartbanan eller kanske en båttur längs Amazonfloden? Sommerland Zealand är fullspäckat med upplevelser för hela familjen. Ibland räcker inte dygnet till timmar, så känns det i alla fall i Sommerland Zealand. Det mysiga sommarlandet har massor ...

Se mer
Tivoli

Tivoli i Köpenhamn

Vill du testa på att skakas om ordentligt i någon av åkattraktionerna på Tivoli i Köpenhamn? Då ska du kliva in i den virvlande ”Monsunen” eller ta en tur med ”Draken”. Eller så tar du dig upp i luften med Starflyer. Vill du testa på att skakas om ordentligt i någon av åkattraktionerna på Tivoli i Köpenhamn? Då ska du kliva ...

Se mer
Tycho Bache

Tycho Brahe Planetarium

Vill du göra en resa ut i rymden? Då ska du besöka Tycho Brahe Planetarium. På en 1 000 kvadratmeter stor filmduk kan du utforska vårt universums hemligheter i 3D. I planetariet kan du också göra en resa i undervattensvärlden och i djungeln. Vill du göra en resa ut i rymden? Då ska du besöka Tycho Brahe Planetarium. På en 1 000 kvadratmeter ...

Se mer