Semester med familjevänliga aktiviteter på Fyn och i skärgården

Se fram emot äventyrliga upplevelser med natur, kultur och gastronomi

Det är inte för skojs skull som man i folkmun säger ”Fyn är fin”. Fyn ligger i hjärtat av Danmark, mellan Jylland och Själland, och är en naturskön destination för er nästa semester. Ön går bra att besöka året runt, då den är full av spännande sevärdheter och vacker natur. Runt hela kusten finns barnvänliga stränder. Ni kan gott börja se fram emot er resa till Fyn!

Idyllisk natur och stränder skapar upplevelser för hela familjen

Fyn är full av vackra naturområden, som är mycket olika. Runtomkring på ön finns både kullar, vita kustlandskap och stora, gröna skogar, som alla passar bra för en promenad eller en lång cykeltur. På en sådan tur kan det hända att energinivån droppar lite. Som tur är finns det gott om fruktbuskar på Fyn, där ni kan plocka en handfull bär som ett litet, gott mellanmål. Ladda batterierna och fortsätt på er tur!

10

Attraktioner

30+

Stugor

Skåstrup Strand

Härliga upplevelser på barnvänliga stränder

Soldyrkare och badglada kan se fram emot sin semester på Fyn. Öns stränder passar utmärkt för badbesök. Stränderna är mycket barnvänliga med grunt och lugnt vatten, och dessutom är stranden bred. Det finns plats för att sola, bygga sandslott samt för lek och spel. Vill ni paddla kajak eller kanot finns det även god möjlighet till detta. Ni kan både ta en kort tur eller en längre och besöka öarna i närheten.

Om ni kan tänka er att tillbringa hela dagen på stranden passar Ristinge Strand bra. Den ligger söder om Fyn på Langeland. Här finns många vackra stränder, men det finns en som vi särskilt vill lyfta fram, och det är Ristinge Strand. Här är det tillåtet att grilla på stranden, så om ni tar med er en grill kan ni njuta av eftermiddagen, middagen och solnedgången från stranden. Under dagen kan ni även gå på fossiljakt. På Ristinge Strand kan ni hitta fossiler och andra naturskatter i vattenbrynet.

På norra Fyn ligger Hasmark Strand, vilket är ett riktigt paradis för barnfamiljer. Förutom lugnt och långgrunt vatten finns det även en naturlekplats på stranden. Här finns en boulebana, en stor klätterställning, utomhusduschar i omklädningsrummet, toaletter och en grillplats. Ta med en grill att laga mat på och tillbringa dagen här. Stranden är dessutom tillgänglighetsanpassad, med möjlighet att låna badrullstolar som Nordfyns Kommune har ställt till förfogande.

På Fyn och öarna kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och stugor på Fyn och i den sydfinska skärgården.
Sommarstugor i Bagenkop Harbour på Langeland

Bagenkop

Den lilla fiskebyn Bagenkop ligger på Langelands sydspets och bjuder på en härlig strand och mysiga små gator. Bagenkop omges av vacker natur med utsikt över Östersjön. Här finns även vilda hästar året runt.
Se mer
Fåborg Havn

Faaborg

En semester vid handelsstaden Faaborg på södra Fyn kombinerar mysigt stadsliv med vackra naturupplevelser. Många konstnärer håller till i staden, och det märks på det rika kulturlivet och de spännande butikerna som besökare kan njuta av.
Se mer
Flyvesandet Nordfyn

Hasmark Strand

Hasmark strand är ett helt fantastiskt område på Nordfyn. Här kan du hyra en stor sommarstuga med massor av aktiviteter och uppleva den vackra naturen.
Se mer

Attraktioner på Fyn och öarna

Från Bridgewalking till H.C. Andersen’s hus. På Fyn och öarna är det bara fantasin som sätter gränser!
Se mer
Udlejning af store sommerhuse på Fyn
Lohals på Langeland

Lohals

Lohals ligger på Lollands nordligaste spets och är har en av Danmarks vackraste och tätaste bokskogar på ena sidan och utsikt över Stora Bält på den andra. Här finns goda möjligheter för sportfiske och under sommaren fylls det mysiga samhället av liv och musik.
Se mer
Skåstrup Strand

Skåstrup Strand

Nordfyns varierande natur bjuder välkomnande in med sina vackra skogar, 80 km av Danmarks finaste badstränder och områdets många attraktioner oavsett årstid till ett besök besök fyllt med massor av spännande upplevelser.
Se mer
Tårup Strand

Tårup Strand

Grönskande natur och en barnvänlig strand gör att Tårup Strand på södra Fyn sticker ut från mängden. Här kan ni cykla långa turer bland stora herrgårdar och slott, höra den ovanliga klockgrodan under varma vårdagar och även besöka Odense.
Se mer

Naturupplevelser för hela familjen

Svanninge Bakker är ett område i närheten av Fåborg på södra Fyn. Ni kan enkelt köra hit och landskapet bjuder både på kullar, öppna områden, vattenhål och vacker utsikt. Fyns Alper, som området också kallas, ligger 126 meter över havsnivå. Om ni följer en av de markerade lederna ser ni snart varför området ofta har varit motiv för konstnärsgruppen Fynboerne på slutet av 1800-talet. Det finns 35 kilometer av leder som är uppdelade i längre och kortare rutter, så att ni kan hitta en som passar er.

Øhavsstien är också ett bra alternativ. Från östra Fyn sträcker den 220 kilometer långa leden sig ner över södra Fyn för att till sist sluta på västra Fyn. Låt er inte skrämmas av de många kilometrarna. Precis som rutterna i Svanninge Bakker är Øhavsstien uppdelad i mindre rutter, så även de med kortare ben kan följa med. Packa en matsäck och bege er i riktning mot Øhavsstien. Glöm inte kikaren, så att ni kan se det rika fågel- och djurlivet på håll.

Kulturupplevelser på Fyn

Det är inte bara natur som Fyn har att bjuda på. På ön väntar även flera kulturupplevelser.

En av de saker som Fyn har gott om är slott, korsvirkesgårdar, herrgårdar och mysiga städer, som under sommaren fylls av marknader, liv och festligheter. I de flesta av Fyns städer hittar ni gallerier och verkstäder som tillverkar konst, keramik, stearinljus och mer. 

Även i Fyns huvudstad finns en mängd kulturupplevelser som väntar på er. Ett stort, årligt evenemang är Champagne Festivalen, som anordnas i Det Røde Pakhus i Odense hamn. 2019 hade nio företag sina egna stånd, där besökare fick smaka på flera glas champagne, utöver de tio som valts ut till festivalen. Här kan ni köpa en champagnetallrik och när festivalen slutar klockan 22.00 kan ni stanna kvar för ett extra glas champagne och efterfest.

Festivaler är en stor del av livet på Fyn under sommaren. Heartland är en trevlig festival, med många äldre besökare. Här uppträder band som en gång i tiden toppade listorna, och därför får lov att återigen smaka på sin storhetstid framför en publik som följt dem länge. Heartland sträcker sig över tre dagar i de härliga omgivningarna kring Egeskov Slot. Tinderbox är en lika populär festival, som varar i tre dagar utanför Odense Centrum. Målgruppen är unga och familjer, och festivalen har två scener, en blå och en röd. På den ena av scenerna, Magicbox, spelas elektronisk musik fram till småtimmarna, för de som vill dansa hela natten.

En familjesemester på Fyn full av berättelser

Vi känner alla till många av H.C. Andersens kända berättelser. Den fula ankungen, Prinsessan på ärten och Den lilla sjöjungfrun är bara några av de berättelser som barn över hela världen har fått höra vid läggdags eller i farmors knä. H.C. Andersens dikter och berättelser får oss att både skratta och gråta, men vem var han egentligen? I Odense får ni chansen att dyka ner i den äventyrliga värld som H.C. Andersen har skapat och lära känna författaren lite bättre. Hans föddes nämligen i Odense, och huset står kvar än idag. Besök hans hem tillsammans med barnkulturhuset Fyrtøjet, där bildkonst, lek, berättelser och teater är i fokus. Detta uttrycks genom workshoppar, improvisationsteater, högläsning och liknande kreativa aktiviteter, som ökar barnens intresse för att berätta historier, konst och sin egen kropp.

Det finns även möjlighet att se dockteater på Møntergården. Dockteatern är gratis, men ni måste boka biljetter i förväg. Föreställningarna är Kejsarens nya kläder och Dummerjöns.

 

Upplev storstaden med en dagsutflykt till Odense

Odense ligger centralt på Fyn och är Danmarks tredje största stad. På stadens mysiga gator råder en fantastisk stämning och det finns goda möjligheter för både shopping och spännande upplevelser med familjen. 

Odense är, som tidigare nämnts, staden där H.C. Andersen föddes och en av de bästa sakerna att göra i staden är att besöka hans barndomshem. Det påstås att den stora diktaren och historieberättaren föddes i detta hus, och det har inretts utefter hur man tror att det såg ut på den tiden. Man har även byggt ett museum som hyllar Danmarks största författare, som berättar H.C. Andersens livshistoria, som reslusten, berömmelsen och ensamheten som för honom i stor grad gick hand i hand. Ett hårt men intressant liv förmedlas på ett fint sätt.

De allra minsta kommer bli glada att höra att Odense även har en djurpark. Odense Zoo är en stor djurpark som är hem till många exotiska djurarter. Åk på en resa runt hela världen och se djur från flera olika miljöer. Här finns både stora och små djur. Odense Zoo har totalt över 130 djurarter och 2 000 djur, som alla väntar spänt på att få träffa dig.

Att gå på en stadsvandring i Odense är något alldeles speciellt. Under sommaren har ni möjlighet att delta i en av stadsvandringarna som anordnas varannan onsdag. Det är viktigt att beställa biljetter i förväg. De är gratis för barn, men kostar en liten slant för vuxna.

Loppmarknader och matmarknader på Fyn

På Fyn finns det gott om olika marknader, som alla är lätta att ta sig till. En av de många antikvitetsmarknaderna ligger i ett gammalt andelsmejeri i Guldbjerg nära Bogense. Marknaden heter Bogense Kræmmermarked och får in 500–1 000 nya varor varje vecka. 

Även i Odense kan ni gå på loppmarknad. Danmarks största loppmarknad anordnas faktiskt i Odense hamn, varje söndag från sista mars till början av oktober. Här hittar ni mängder av spännande föremål. Kanske kan ni hitta något unikt föremål för att minnas er resa.

I många av Fyns städer anordnas även torgmarknader varje vecka. Här kan ni köpa godsaker, färska råvaror och specialiteter med hem till middagen. Spröda, färska grönsaker, färggranna frukter och gott kött i mängder. I Nyborg anordnas torgmarknaden varje tisdag från 10.00 till 14.00, och i Odense är det torgmarknad året om varje lördag och onsdag förmiddag. Här kan ni dessutom köpa nyfångad fisk. I Middelfart anordnas torgmarknaden varje lördag 10.00–14.00 från maj till september, i Ringe varje fredag 08.00–18.00, i Svendborg varje lördag 08.00–14.00 och i Fåborg varje tisdag 08.00–17.00 och varje lördag 08.00–14.00. Oavsett var på Fyn ni har bokat in er semester finns det möjlighet att köpa färska råvaror och lokala matvaror. Det kan stilla er hunger både för mat och trevliga upplevelser tillsammans med familjen.

Julmarknader på Fyn

Det är inte bara under sommaren som ni kan besöka marknader på Fyn. Fyn är känt för sina många julmarknader, som börjar redan i början av november i de större städerna, men även på de lokala herrgårdarna och slotten. På julmarknaderna kan ni dricka glögg och prova den danska klassikern æbleskiver, träffa tomten och komma i julstämning med julmusiken som spelas av lokala nisseband.

Populära sevärdheter och attraktioner för roliga upplevelser

Det finns en mängd spännande sevärdheter och attraktioner att välja mellan på Fyn, om ni letar efter en utflykt för hela familjen.

Det finns över 120 herrgårdar och slott på Fyn. De mest kända av dem är Egeskov och Valdemars slott. Egeskov slott är ett av de bäst bevarade vattenslotten i Europa och är över 460 år gammalt. Slottet har fått sitt namn eftersom det tog en hel ekskog att bygga dess grund mitt i sjön. Valdemars slott ägs idag av den danska tv-kändisen Caroline Fleming och hennes syster. Slottet omges av en vacker landskapspark, vilken ger en intressant inblick i slottets användning och historia genom åren.

Föredrar ni interaktiva aktiviteter kan ni istället besöka Den Fynske Landsby, som tar er med på en resa 200 år tillbaka i tiden. Ni kan även besöka vetenskapsmuseet Naturama i Svendborg. Detta är bara några av de sevärdheter som finns på Fyn Titta närmare på flera sevärdheter och hitta de som passar era intressen bäst.

Härliga semesterupplevelser på Fyn

På Fyn är det inte långt mellan roliga upplevelser i sommarhuset, naturen och på de många kulturinstitutionerna. Har vi väckt ditt intresse för en semester på Fyn? Titta då närmare på de sommarhus som vi hyr ut på Fyn!

Fyn och öarna

Invånare

469.000

Befolkningstäthet

157 invånare per kvadratkilometer

Längd

85 km.

Bredd

60 km.

Totalyta

2984,56 km²

GPS-koordinater

55° 21′ N, 10° 21′ E

Huvudort

Odense

Omgivande vatten

Östersjön

Läge

Mellan Lilla Bält och Stora Bält

Temperaturer

I genomsnitt -2,4 °C (februari) till 22,1 °C (juli). Tendensen är ökande temperaturer p.g.a. klimatförändringarna.

Sevärdheter

Enebærodde Fyr, Odense domkyrka (St. Knuds)

Egeskov Slot på Fyn - hold ferien i sommerhus på Fyn

Sevärdheter på Fyn och Langeland

Från Bridgewalking till H.C. Andersen’s hus. På Fyn och öarna är det bara fantasin som sätter gränser!

Älskar du den fula ankungen eller andra djur i sagornas värld? Besök då HC Andersens hus på Fyn och Langeland. Livliga djur väntar dig på Odense Zoo, och det kalla kriget är temat för Langelandsfortet-museet.

Bridgewalking

Bridgewalking

Med utsikt över Fyn och Sønderjylland, bruset från vattnet i öronen och vinden i håret kommer en vandring på 60 meters höjd över den gamla Lilla Bältbron vara en upplevelse ni sent kommer att glömma. Med utsikt över Fyn och Sønderjylland, bruset från vattnet i öronen och vinden i håret kommer en vandring på 60 ...

Se mer
Danmarks Jernbanemuseum i Odense

Danmarks Jernbanemuseum

Ett stenkast från centralstationen i Odense ligger Danmarks Jernbanemuseum, där ni inte enbart kan låta er imponeras av de stora lokomotiven, utan även kan sätta er i kupéerna och åka med till Paris. Hör bland annat historien om den danska järnvägen, passagerarnas drömmar och kungligheternas resor med tåg. Besök också den tillfälliga utställningen, som försäkrar att även nästa besök på museet är lika intressant som det första. Ett stenkast från centralstationen i Odense ligger Danmarks Jernbanemuseum, där ni inte enbart kan låta er imponeras av de stora ...

Se mer
Den Fynske Landsby

Den Fynske Landsby

Med ett besök i Den Fynske Landsby reser ni 200 år tillbaka i tiden till ett samhälle där många av nutidens tankar uppstod. Korsvirkeshusen som utgör grunden för friluftsmuseet är exakta rekonstruktioner av byggnader från 1800-talet, och det är med utgångspunkt i dessa som de anställda ger liv till museet genom att visa upp hantverken, livsstilen och traditionerna från förr. Med ett besök i Den Fynske Landsby reser ni 200 år tillbaka i tiden till ett samhälle där många av ...

Se mer
Egeskov Slott

Egeskov Slot

På ön Fyn ligger det ursprungliga medeltida Egeskov Slot. Naturligtvis hör slottsmuseet tillsammans med slottet självt till den största höjdpunkten. Intressant är också ”Titanias”-palatset, det stora dockhuset, och träfigurerna på trapptornet som vakar över Egeskovs Slot. På ön Fyn ligger det ursprungliga medeltida Egeskov Slot. Naturligtvis hör slottsmuseet tillsammans med slottet självt till den största höjdpunkten. ...

Se mer
H.C. Andersen

H.C. Andersens hus

I detta hus föddes förmodligen den stora poeten och sagoberättaren Hans Christian Andersen, och här inrättades också ett museum kring skaparen av Den lilla sjöjungfrun, Den fula ankungen och Kejsarens nya kläder. I detta hus föddes förmodligen den stora poeten och sagoberättaren Hans Christian Andersen, och här inrättades också ett museum kring ...

Se mer
Under det kalla kriget ansvarade Langelandfortet för övervakningen av Östersjön

Koldkrigsmuseet Langelandsfortet

Langelandsfortet spelade en viktig roll i övervakningen av Östersjön under kalla kriget. Idag är byggnaden ett museum, och en av inriktningarna är fortfarande Kalla kriget. Museet har mycket att erbjuda med bland annat minsvepare och ubåtar. Langelandsfortet spelade en viktig roll i övervakningen av Östersjön under kalla kriget. Idag är byggnaden ett museum, och en av ...

Se mer
Das Naturama in Svendbord

Naturama

I Svendborg ligger det zoologiska museet och naturteatern Naturama, där ni kan se både historiens och nutidens jättar på nära håll i de många moderna och interaktiva utställningarna som museet är uppbyggt kring. Använd alla era sinnen när ni tävlar mot naturens många djur, deltar i rundturer eller besöker Naturamas fantastiska ljuduniversum, som ger er en akustisk upplevelse av den natur som omger människan idag. I Svendborg ligger det zoologiska museet och naturteatern Naturama, där ni kan se både historiens och nutidens jättar på nära ...

Se mer
Giraffodring i Odense Zoo

Odense Zoo

I utkanten av Odenses centrum ligger djurparken, som har runt 2 000 djur uppdelade på 130 arter. Besök Antarktis och djungeln, och upplev schimpansungar som leker och fascinerande sjökor som hoppar in i det kalla vattnet. I utkanten av Odenses centrum ligger djurparken, som har runt 2 000 djur uppdelade på 130 arter. Besök Antarktis och ...

Se mer
Valsafari Middelfart

Valsafari

Åk på valsafari och se en av världens största populationer av tumlare, som lever i Lillebælt. Turen runt vattnet tar cirka två timmar, varefter du kan stanna till vid lyssningsstationen Ear in the Sea för att höra tumlarens klickande ljud eller köra förbi Henner Friisers hus, där det finns en både barn- och vuxenvänlig utställning om tumlare. Åk på valsafari och se en av världens största populationer av tumlare, som lever i Lillebælt. Turen runt vattnet tar ...

Se mer
Vikingemuseet Ladby

Vikingemuseet Ladby

På Vikingemuseet Ladby berättar man historien om vikingarna utifrån ett alternativt perspektiv, nämligen livet och döden. Här får besökare en annorlunda historisk upplevelse med utgångspunkt i båtgraven av vikingaskeppet Landbydragen och övriga fynd från nordöstligaste Fyn. På Vikingemuseet Ladby berättar man historien om vikingarna utifrån ett alternativt perspektiv, nämligen livet och döden. Här får besökare en ...

Se mer