Familjesemester full av fantastiska upplevelser på Öland

 

Ibland glömmer vi att vårt eget land har mycket att erbjuda för en semester. Det finns många vackra platser att åka på semester till i Sverige. En av dessa platser är Öland. Ön ligger mitt i Östersjön och kan nås via Ölandsbron från Kalmar. Öland har allt ni kan behöva för en riktigt lyckad semester. Ölandsbron är sex kilometer lång och har en hög båge i mitten, så att skepp kan segla under bron, men också så att ni får en vacker utsikt över Östersjön och Öland när ni anländer.

Väl framme kan ni se fram emot en härlig semester med spännande aktiviteter inom kultur, natur och besök till intressanta sevärdheter. Området är så trevligt att åka på semester till att till och med kungafamiljen åker på semester hit, och har gjort i många år. 

3

Attraktioner

6

Stugor

Öland

Naturupplevelser på Öland

Öland är lång och smal i formen. Det tar endast två timmar att köra från ena änden av ön till den andra, men gör ni det möts ni av en enastående natur. Naturen varierar mycket beroende på var på ön ni befinner er. Ni får både uppleva stora klippor, ängar, stora öppna områden och skogar. De varierade naturområdena har skapat en mångfald i djurlivet. Det finns framför allt många fågelarter som håller till på ön. 

Två saker är unikt med Ölands natur. Den ena är att den enastående blandningen av olika naturområden har gett Öland en plats på UNESCO:s världsarvslista. Det visar hur speciell öns natur verkligen är. Det andra som gör Öland till en unik naturupplevelse är att en av världens största alvarmarker finns på den södra delen av ön. Området kallas Stora alvaret. Området är helt plant och fullt av kalksten, vilket ger utmärkta förhållanden för vilda orkidéer. De många blommorna, kalkstenen och sjöarna i området gör det till en unik upplevelse. 

Sverige

I Sverige kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och semesterbostäder i Sverige.
Öland

Öland

I Sverige erbjuder vi stugor på det vackra Öland, öster om Småland. Ett attraktivt område där bland annat svenska Kungafamiljen firar semester.
Se mer

Aktiva upplevelser på Öland

Det finns gott om vandrings- och cykelleder ni kan använda under er semester på Öland. På den nordligaste spetsen av ön ligger det vackra naturområdet Trollskogen. Här kan ni gå på långa vandringar längst den 4,5 kilometer långa leden längs kusten. Ni går genom naturskön skog med stora, vridna träd. Eftersom leden går längs kusten hör ni hela tiden bruset och vågorna från havet, och vid ett tillfälle kan ni även se ett gammalt skeppsvrak som ligger på stranden. Vandringen startar med en fin utställning om områdets natur och de djur som lever i Trollskogen. Utställningen kallas för Naturrum Trollskogen.

När ni befinner er på den norra delen av ön får ni inte heller missa att besöka naturreservatet Byrum. Här finns unika stenskulpturer som har formats över tusentals år. Vågorna har slagit in över kusten och eroderat den mjuka kalkstenen. Därför finns nu endast hård kalksten kvar i formationer, så kallade raukar. Dessa unika naturliga skulpturer är vackra och ger en inblick i vad naturens krafter kan åstadkomma.

Besök Smålands tredje största stad

När ni tar vägen över Ölandsbron för att nå ert sommarhus kör ni rakt förbi Kalmar. Kalmar är Smålands tredje största stad och bjuder på kultur, shoppingmöjligheter och flera gröna oaser. Om ni vill byta ut den trevliga sommaridyllen mot lite storstadsliv passar Kalmar utmärkt.

Kalmar är en charmig stad med 40 000 invånare. Staden har historiska byggnader och en fantastisk stämning, och har flera gånger mottagit Europa Nostra-priset för hur väl bevarad staden är. Från mitten av juni och fram till mitten av augusti kan ni följa med på en stadsvandring, som varar i 1,5 timmar och anordnas av Kalmars turistbyrå.

En av de största sevärdheterna i staden är Kalmar slott. Besöket här tar normalt två till tre timmar. Om vädret är bra kan ni kombinera besöket med en promenad runt vallen. Om vädret inte är bra nog att vara utomhus kan ni finna tröst i att utställningarna på slottet baseras på spännande och varierad historia som med all säkerhet kommer att fånga ert intresse. Utställningarna berättar om hur slottet har utvecklats från en liten borg till en stor fästning, samt hur livet har sett ut på slottet under denna tid. Kalmar slott är utan tvivel värt ett besök, även med de yngre familjemedlemmarna.

Om ni är osäkra på om ett gammalt slott kommer att fånga barnens intresse kan ni istället locka dem med ett besök på barnmuseet A World of Dinosaurs. Det är inte hårda fakta om dinosaurier som fyller museet, utan istället fossiler, dockor och skelett. 

Banvänliga upplevelser på Ölandssemestern

Öland döljer många goda upplevelser för en familjesemester där ni får tillbringa tid tillsammans och skapa goda minnen. Öland har djurparker, nöjesparker och många möjligheter för en aktiv semester där alla kan vara med. 

En av de mest spännande och familjevänliga aktiviteterna är att besöka Ölands djur- och nöjespark. Här får ni se 160 djurarter och roa er på ett 1 000 kvm stort vattenland med ett flertal vattenrutschbanor. Ölands djur- och nöjespark är mer än en traditionell djurpark, som den först var menad att vara. Genom åren har parkens utbud utvecklats och idag är parken i praktiken tre parker i en. Ölands djur- och nöjespark är numera både en djurpark, nöjespark och ett stort vattenland. Ni kan enkelt tillbringa hela dagen med pirr i magen, att träffa djur och med roliga upplevelser tillsammans.

Det finns många roliga sevärdheter och upplevelser på Öland. Vi har samlat några av de bästa för er att läsa mer om för att besluta vilka ni vill besöka under er semester. Titta närmare på sevärdheter och attraktioner på Öland.

Goda semesterupplevelser i Sverige

Har en hemester i Sverige fångat ert intresse? Det kan vi gott förstå. På Öland kan ni njuta av ett av de vackraste naturlandskapen i Sverige. Er semester är full av spännande natur och trevliga upplevelser för både barnfamiljen och vännerna. Öns unika landskap gör att det känns som att komma till en ny värld. Hos VillaVilla kan ni boka ett sommarhus med både pool och spa, som har plats för mellan 12 och 18 personer. Kika närmare på sommarhusen och hitta ett som passar just era behov.

Sverige

Officiellt språk

Svensk

Yta

447.435 km²

Antal invånare

10.327.589 indbyggere

Landsnummer

+46

Tidszoner

UTC+1 CET, UTC+2 CETS från mars till oktober

Befolkningstäthet

25,7 invånare per kvadratkilometer

Attraktioner i Sverige

Historiska byggnader och nöjesparker: det är Öland!

Om du vill utforska Ölands historia lönar det sig att besöka Sollidens slott, Kalmar domkyrka eller Borgholms slottsruiner. En helt annan stimulans bjuder Ölands Djur- och nöjespark på. Här kan du beundra djuren, åka berg-och dalbana och bada.

I Sverige kan du oppleva:

Borgholms Slott

Borgholms Slott

Från början var egentligen Borgholms slott bara ett försvarstorn, men de många utbyggnaderna gjorde tornet till ett riktigt slott. Slottet brann ner till marken 1804 och idag kan du besöka slottsruinerna. Kulturella evenemang har också hållits vid ruinerna under flera år. Från början var egentligen Borgholms slott bara ett försvarstorn, men de många utbyggnaderna gjorde tornet till ett riktigt slott. ...

Se mer
Pariserhjul i Öland Djur og Nöjepark

Öland Djur og Nöjespark

Föredrar du en djurpark eller nöjespark? Eller gillar du äventyrsbad? I Ölands Djur- och nöjespark får du alla dessa attraktioner på ett och samma ställe. Det kan vara smart att planera flera dagar för utflykten till Ölands Djur- och nöjespark, eftersom du då har tid att testa alla höjdpunkter. Föredrar du en djurpark eller nöjespark? Eller gillar du äventyrsbad? I Ölands Djur- och nöjespark får du alla dessa attraktioner ...

Se mer
Sollidens Slott

Sollidens Slott

Tyvärr får du inte gå in på Sollidens slott , men du kan uppleva olika utställningar i entrén till det eleganta slottet. Du kan också besöka slottsparken med bland annat en italiensk och en engelsk trädgård. Tyvärr får du inte gå in på Sollidens slott , men du kan uppleva olika utställningar i entrén till det ...

Se mer