Jylland lockar med snaddyner och blåsige kuster i sommarhus 

Den danska regionen Jylland är helt omgiven av hav, bortsett från i söder där det gränsar till Tyskland. I väster ligger den blåsiga Nordsjön, medan Östersjön längs den jylländska östkusten med sina barnvänliga stränder bjuder in till badsemester. I Nordjylland skiljer Limfjorden ön Vendsyssel-Thy från fastlandet. Långa vikar med drömlika sanddyner sträcker sig längs kusten och gör spetsen på Jylland till ett populärt semesterområde. Östersjön och Nordsjön binds ihop mellan Danmark, Norge och Sverige av Skagerrak och Kattegat. Jylland är Danmarks västligaste region, och den västligaste punkten är udden Blåvands Huk, vars vita fyr är ett populärt vykortsmotiv.

Familj på stranden vid Nordsjön

Den vandrande sanddynen Råbjerg Mile på Nordjylland

Vendsyssel-Thy är känd för sina väldigt romantiska naturlandskap. Branta klippor, täta skogar och blomstrande hedar är det som gör Nordjylland så attraktivt. Du kan njuta av det vackra landskapet i Nationalpark Thy, som ligger mellan Limfjorden och Nordsjön. Förutom fjorden med sina slingrande förgreningar och vikar finns det många naturliga sjöar och vattendrag på Nordjylland med en stor rikedom av fiskar och fåglar, till exempel Legindsjön på Limfjord-ön Mors. Ett mystiskt naturfenomen är Råbjerg Mile, Danmarks största vandrande sanddyn som ligger söder om staden Skagen. Nordligaste spetsen av Jylland fascinerar med magiska ljusförhållanden, som inspirerat många konstnärer, som Köpenhamnsmålaren Viggo Johansen och impressionisten Anna Ancher.

Ljusa sandstränder sträcker sig längs Nordjyllands kust. I väster, där den grova Nordsjön med sina böljande vågor kan ge riktiga adrenalinkickar, kommer vind-och kitesurfare att hitta perfekta förutsättningar för sin passion, till exempel på stranden i den livliga fiskebyn Vorupør. Vill du istället tillbringa en mysig strandsemester på Nordjylland, är vikarna vid Kattegat och Skagerrak perfekta.

Trevliga kustorter vid Jammerbugten

Jammerbugten sträcker sig omkring hundra kilometer mellan Thorup Strand och Hirtshals vid Skagerrak. Breda sandstränder, de flesta av dem med Blå Flagg, inbjuder till solbad med sanddynerna som kuliss. Särskilt idylliskt är sommarhusområdet Grønhøj, där sandrågen växer på sanddynerna på stranden, som erbjuder många skyddade platser.

Blokhus Strand

Himmelska stränder vid Nordsjön på Vestjylland

Den långa jylländska västkusten gränsar till Nordsjön. Vattensportsentusiaster som letar efter spänning dras vanligtvis norrut. Stränderna längre söderut bjuder dock på lite lugnare vatten. En utmärkt destination för resenärer som vill prova på att surfa är sommarhusområdena på den smala udden mellan Ringkøbing Fjord och Nordsjön. Fjorden, som är åtskild från det öppna havet, passar utmärkt för de första surfförsöken. Söder om fjorden finns också Bork Vikingehavn, vilket är ett spännande utflyktsmål för barn och vuxna.

I söder finns kilometerlånga sandstränder och du kan koppla av i solen, till exempel på Henne Strand eller Vejers! Bunkrar för klättring och konstverk pryder den vita stranden i Nordsjöorten Blåvand. Hobukten utgör början på Nationalparken Vadehavet på Sydjylland. Promenader längs havsbotten, från vilken vattnet har dragit sig tillbaka, gör vistelsen i detta område extra speciell. Läs mer om Vestjylland och de vackraste platserna för din strandsemester längs Nordsjön här.

Många olika fritidsmöjligheter för semesterfirare på Østjylland

På kartan sträcker sig Östjylland från Viborg till Kattegat, från Hobro i norr till Fredericia vid Lilla Bält. Fjordar och vikar tränger sig in längs kusten, och här finns de bästa badplatserna för småbarnsfamiljer. Ungefär i mitten sträcker sig halvön Djursland ut i Östersjön. Regionen kännetecknas av barnvänliga stränder och ett brett utbud av fritidsaktiviteter, bland annat ligger nöjesparken Djurs Sommerland på halvön.

Söder om Djursland ligger Århus Bugt med Jyllands största stad. Endast den danska huvudstaden Köpenhamn på Själland vinner över Århus när det kommer till invånarantal, men när det kommer till kulturella sevärdheter har den vidsträckta hamnstaden nästan lika mycket att erbjuda. ARoS Aarhus Kunstmuseum och Moesgård Museum med sina förhistoriska skatter är världsberömda. Både i själva viken och längre söderut möts gästerna av stränder som sluttar svagt ner i havet.

De som letar efter ett ställe att fiska på eller vill segla i Østjylland är i goda händer vid Vejle Fjord. Det finns gott om havsöring i inloppet norr om Fredericia, och med båt kan du inte bara utforska Lilla Bält utan också ta dig in i den vackra skärgården på södra Fyn.

Förtjusande öar i Nordsjön och Östersjön på Sydjylland

I väst skummar Nordsjön vid Sydjyllands kust, och i öster smeker Östersjöns milda vågor stranden. Regionen är bortskämd av vädret, som är varmt och skönt, och därför passar de flacka Östersjöstränderna utmärkt för bad på sommaren. På ön Alsen stiger temperaturen ofta till över 25 °C från juni till augusti. Ön har inte bara inbjudande badstränder, utan också ett mycket stort antal förhistoriska monument. Alsen är endast ansluten till Kegnæs-halvön via ett smalt näs. På Kegnæs finns några mindre orter, och längs sydkusten sträcker sig isolerade stränder längs det azurblå havet.

Öarna i danska Vadehavet är kända för sina drakfestivaler. Fanø ligger i Nordsjön utanför staden Esbjergs kust, medan Rømø ligger precis söder om Sylt. På stränderna på ön mitt i nationalparken kan du inte bara simma, bygga sandslott och flyga drakar – du kan också roa dig med kitebuggies! Det finns många små museer på Fanø som ger information om livet på ön över tid. Rømøs främsta attraktioner inkluderar skallbenet av en val i Kongsmark, Naturcenter Tønnisgård som är tillägnat Vadehavet och 1700-talsgården Kommandørgården.

Stämningsfulla resor till ett sommarhus på Jylland

Urvalet av sommarhus på Jylland är enormt, och moderna sommarhus med alla tänkbara extrafunktioner står till förfogande. Boka en sommarstuga direkt vid havet under de varma månaderna eller mys framför spisen eller i bastun på vintern! Alla som reser till Jylland med barn kommer att kunna roa sig i ett stort utrustat aktivitetsrum. Oavsett om du vill vindsurfa längs Jyllands Nordsjökust eller flyga drake, koppla av med familjen vid Östersjön eller letar efter en semesterort med högt rekreationsvärde kan du hitta rätt sommarhus för din semester på Jylland!

Jylland

Totalyta

23 872 kvadratmeter

GPS-koordinater

55° 38′ N, 9° 12′ E

Omgivande vatten

Nordsjön, Skagerrak, Kattegatt, Östersjön

Ekonomiska sektorer

Turism, fiske, industri

Struktur

Sydjylland, mellersta Jylland och Nordjylland

Viktiga städer

Ålborg, Århus, Billund, Ebeltoft, Hanstholm, Hirtshals, Kolding, Skagen

Sevärdheter

Legoland, Jellingestenarna, friluftsmuséet Hjerl Hede, fregatten Jylland, Rosenholms slott, Clausholms slott, Sønderborg slott