Strandsemester i sommarstuga på Danmarks största ö, Själland

Själland bjuder på stora slott, fantastiska nöjesparker och en riviera med vita sandstränder. Danmarks största ö i Östersjön ligger nära Sverige, och de två länderna sammanförs via Öresundsbron. Själland trollbinder sina gäster med vackra kontraster: Vid sidan av pittoreska små orter kännetecknar livliga metropoler, unika naturområden som fjordlandskapet i Nationalpark Skjoldungernes Land samt moderna attraktioner denna ö.

 

Danmarks huvudstad Köpenhamn och unika platser längs kusten

Köpenhamn är Själlands, såväl som hela Danmarks, största stad. Huvudstaden sträcker sig från nordvästkusten över flera öar, som alla präglas av vatten. Hjärtat i metropolen är den stora hamnen, där den berömda lilla sjöjungfrun sitter på en sten. Köpenhamn lockar resenärer med konst, kultur och underhållning, och även om du inte har bokat in din semester i huvudstaden är den värd ett besök. Christiansborgs slott, museer i världsklass, nöjesparken Tivoli och konserter framförda av olika musiker väntar dig i Köpenhamn.

Längs Nordsjällands kust ligger flera mysiga badorter. Hornbæk ligger bara cirka fem mil norr om Köpenhamn, och den populära semesterorten, som har en elegant marina, är känd för sina stilfulla sommarstugor. Gilleleje är Själlands nordligaste punkt. Idylliska hus med halmtak och utmärkta shoppingmöjligheter utgör den tidigare fiskebyns speciella charm.

Orterna Vejby Strand och Tisvildeleje gränsar direkt till varandra. Sydväst om Tisvildeleje lockar Tisvilde Hegn, en av Danmarks största skogar, som passar utmärkt för vandring och cykling. Stranden i sommarhusområdet Vejby Strand kan nås via trappor, eftersom stranden sluttar brant mot havet, och de gröntäckta sluttningarna utgör den perfekta bakgrunden för avkopplande solbad. Kustorten Liseleje, där äkta gemytlighet råder, har gett namn åt en asteroid.

Många familjevänliga stränder på Själland

Det finns gott om fina sandstränder på Själland, som passar utmärkt för en familjesemester i Danmark. Östersjön är lugnare än den danska Nordsjön, och dessutom är det långgrunt, vilket gör dem lämpliga för barn. Många badplatser övervakas av badvakter under sommarsäsongen och en hel del är har Blå Flagg.

Barnvänliga stränder längs den danska rivieran

På Nordsjälland sträcker sig den danska rivieran längs Hesselø Bugt, och kilometerlånga sandstränder inbjuder till avkoppling i solen. Den bästa stranden för familjer med barn är Hornbæks strand. Förutom en kiosk och sanitära anläggningar finns det en stor lekplats samt en grillplats med bord och bänkar. Sandstranden är bred och gränsar till sanddyner, och det finns flera glassbarer i närheten.

Grønnehave Strand, där Öresund är som smalast, passar också bra för barn. Den ligger bredvid Helsingörs marina och erbjuder beachvolleybollplaner, en lekplats, sanitära anläggningar och en kiosk på den intilliggande campingplatsen. Dessutom finns här också en grillplats med bord och sittplatser. Grønnehave Strand är perfekt för familjer med hundar, eftersom hundar är tillåtna på en del av stranden vid marinan. På andra sidan marinan vakar Kronborgs slott över Öresund. En lika vacker som betydande sevärdhet.

Norr om Roskildefjorden ligger Liseleje längs Östersjökusten. Badortens strand passar perfekt för drakflygning, och på sensommaren är vindförhållandena oftast optimala. Här finns en glassbar och toaletter. Bredvid parkeringen vid Liselejes strand ligger också den fantasifullt utformade naturlekplatsen Havtyren, som ligger i en skuggig skog, där ni kan ha en picknick vid lunch. Alla de tre stränderna på den danska rivieran har Blå Flagg och övervakas av badvakter under badsäsongen.

De 3 bästa, familjevänliga stränderna i regionen Odsherred

Regionen Odsherred sträcker sig mellan Sejerø Bugt och Isefjorden, som naturligtvis har ett överflöd av stränder. En av de mest barnvänliga badplatserna i området är Høve Strand i sydöstra delen av Sejerø Bugt. Den är kantad av sanddyner, och här finns toaletter och en kiosk. Dessutom är vinden och vågorna perfekta för drakflygning och surfing. Hundar är också välkomna, och i hundskogen, i den södra änden av stranden, kan de till och med få gå utan koppel. Liksom de två följande stränderna har Høve Strand Blå Flagg och badvakter finns på plats på sommaren.

På Odsherreds norra kust lockar den upp till 30 meter breda stranden Rørvig Strand med sin fina vita sand till en badsemester med familjen. Förutom en kiosk och sanitära anläggningar erbjuder stranden goda förutsättningar för vind- och kitesurfing. Precis bredvid finns sanddyner med skog, och många vandringsleder går genom naturområdet. Dessutom erbjuds roliga aktiviteter i vattnet och på land för både barn och vuxna, även utanför högsäsong.

En av de mest familjevänliga stränderna i Odsherred är Gudmindrup i den nordöstra delen av Sejerø Bugt. Badstranden är långgrund, de intilliggande sanddynerna skapar många skyddade platser, och toaletter finns tillgängliga. I närheten av Gudmindrup Strand finns fantastiska fritidsaktiviteter. Spela en omgång golf på Odsherred Golfklubs Pay & Play-bana eller besök nöjesparken Sommerland Sjælland, som bara ligger några kilometer bort.

Idylliska platser för fiske på Själland

Den största danska ön är ett paradis för fiskare och det är inte bara i havet det finns gott om fisk, utan också i vattendrag och sjöar. De bästa fiskeområdena för saltvattensfisk inkluderar Nekselø Bugt och halvön Sjællands Odde, där du framför allt kan fånga plattfiskar, havsöring och näbbgäddor från maj till juli. Djuphavsfiske på Östersjön är också möjligt, och från många hamnstäder avgår båtar, på vilka du om du vill kan få följa med ut och fiska på.

En höjdpunkt för fiskgourmander och fiskeentusiaster är Odsherreds makrillfestival, som äger rum på Sjællands Odde varje år i augusti. Det är fest i hamnen Odden, de danska mästerskapen för makrillfiske hålls som en del av festivalen och fisketurer eller andra aktiviteter erbjuds för barn. Musik, röknings- och matlagningsdemonstrationer samt läckra rätter med nyfångad fisk och krabbor garanterar den bästa stämningen på land.

Om du vill fiska sötvattensfisk på Själland kan du välja mellan otaliga floder och sjöar. Ett besök i en Put&Take-fiskesjö utlovar en bra fångst. Vid den lilla orten ligger Brynshøj Put & Take, där det finns en god chans att fånga öring, gädda och karp. Ett annat hett tips är Højby Sø, som har ett stort bestånd av gädda, abborre, mört och braxen. Om du vill fånga feta karpar ska du bege dig till Lammefjordkanalerne. Här krävs ett fiskekort och en karta för kanalen.

Själland

Längd

132 kilometer

Bredd

116 kilometer

Totalyta

7 031,3 km²

Huvudort

Köpenhamn

GPS-koordinater

55° 30′ N, 11° 49′ E

Höjder

Kobanke (höjd: 122,9 meter)

Genomsnitt-
liga tempera
turer

-0,7 °C (februari) till 17,3 °C (juli)

Antal invånare

2 312 385 (januari 2020)

Omgivande vatten

Östersjön