Fyrar i Danmark

Eftersom vi har så långa kustlinjer, är Danmark ett land där du kan besöka massor av fyrar. Flera av våra fyrar är idag skyddade kulturarv och står som viktiga monument över vår historia.

Vissa fyrtorn står så tätt inpå kustlinjen att de kan rasa ner i havet inom en inte allt för lång tid. Så om du vill uppleva dem innan det är för sent är det dags att sätta fart.

Ett fyrtorn kan vara en stor upplevelse – även för barn

Fyrar är imponerande byggnader, men det är inte bara därför du bör besöka dem. Om du tar dig upp till toppen av ett fyrtorn får du en fantastisk utsikt över havet och landskapet i alla riktningar.

Även för barn, som kanske inte jublar vid tanken av att besöka en fyr, är det en stor upplevelse att gå de många stegen upp till toppen och njuta av utsikten. Därför kan ett besök i ett fyrtorn vara en utmärkt semesteraktivitet – även för barn.

Danmarks mest populära fyrar

Huruvida ett fyrtorn är vackert eller inte är såklart en smaksak. Men här har vi samlat några av de mest besökta fyrtornen i Danmark.

Rubjerg Knude Fyr

Fyrtornet vid Rubjerg Knude, som ligger strax söder om Lønstrup, är beläget på den högsta punkten på västkusten i Vendsyssel. Rubjerg Knude Fyr byggdes ursprungligen 200 meter inåt land, men sedan dess har havet sakta krupit sig allt närmare. I flera år har fyren varit några få meter från att försvinna ner i havet, men 2019 flyttades den under stor mediauppmärksamhet ca 70 meter längre in.

Det går att gå upp i toppen av fyrtornet och njuta av utsikten.

Hirtshals fyrtorn

Det vitkalkade fyrtornet vid Hirtshals stod klart 1863 och fungerar än idag. Det har dock hänt mycket sedan fyren tändes för första gången. Hirtshals fyrtorn är öppet alla årets dagar från 10.00 fram till solnedgången. Det kostar en liten summa att besöka fyren. Runt omkring fyren finns det gångstigar där man bl.a. kan se bunkrar från andra världskriget. I klart väder kan man se hela vägen till Skagen från fyrens topp.

Bovbjerg Fyr

Bovbjerg Fyr vid Lemvig är känd för sin karaktäristiska röda färg, som gör att fyren sticker ut i landskapet. Fyrtornet i Bovbjerg är en livlig plats med kafé, evenemang, guidade turer och konstutställningar. Därför kan du se fram emot mycket mer än en vacker utsikt när du besöker Bovbjerg Fyr.

Lyngvig Fyr

Lyngvig Fyr ligger vid Holmsland Klit, mellan Nordsjön och Ringkøbing Fjord. Det behöver knappt sägas att utsikten är något att se fram emot! När du står i toppen av Lyngvig Fyr befinner du dig 53 meter över havsnivån. Idag är den gamla fyrvaktarbostaden omgjord till butik och kafé med diverse utställningar.

Skagen Fyr

Om du är på semester i Skagen är en tur upp i toppen av Skagen Fyr ett måste. Här kan du njuta av den vackra utsikten över Skagen by på ena sidan och havet på andra. Samtidigt är fyrtornet ett utmärkt ställe att fågelskåda från. Det är också därför som fyren omvandlats till upplevelsecentrum kallat ”centrum för flyttfåglar”. Det finns även kafé och butik vid fyrtornet.

[node:newsletterbox]

Andra populära fyrtorn

De här fyrarna är också värda ett besök:

  • Det Hvide Fyr (Skagen)
  • Røsnæs Fyr (Kalundborg)
  • Hanstholm Fyr (Hanstholm)
  • Sletterhage Fyr (Syddjurs)
  • Stevns Fyr (Store Heddinge)

Se fyrtornen på din semester

Om du ska semestra nära hav och strand finns det goda möjligheter att du kan uppleva ett fyrtorn – även dem som listas här ovan. Det finns massor av fyrar i Danmark, inte minst längs västkusten. Vi har en mängd sommarhus på Vestjylland, där du aldrig är långt från ett fyrtorn.