Fantastiska upplevelser väntar på er vid Limfjorden

Limfjorden är en stor fjord som går rakt genom Nordjylland och längs vilken det ligger flera städer. Området kring Limfjorden skiljer sig från de andra områdena i Danmark, då besökare kommer hit året runt. Vid Limfjorden är det inte stora, fantastiska sevärdheter som stjäl uppmärksamheten. Här är det istället fokus på trevliga stunder tillsammans på semestern. Glöm vardagen när ni åker på semester till Limfjorden. Fördjupa er i den vackra naturen, ta er runt på cykel, smaka på de lokala råvarorna och den goda maten, besök sevärdheter och leta fossiler. En semester vid Limfjorden handlar om att varva ner, umgås och njuta av varandras sällskap.

5

Attraktioner

10+

Stugor

Sommerhuse ved Hostrup ved Limfjorden

Sport och aktiviteter för semester vid Limfjorden

En semester vid Limfjorden bjuder på trevliga stunder i sommarstugan och roliga minnen som ni kan skapa som familj. Det är nordisk semesteridyll när den är som bäst. Om ni gärna vill få upp pulsen under er semester går det lika bra vid Limfjorden. Områdena vid Limfjorden lockar många sportintresserade och naturälskare. Limfjordens vatten passar bra för många olika vattensporter. 

En av de mest populära vattensporterna som lockar människor hit är att paddla kajak. Områdena kring Limfjorden bjuder på ett vackert, kuperat landskap och fina badstränder, och det finns ingen bättre utsikt över den vackra naturen än från en kajak som guppar på Limfjordens vågor. Det finns möjlighet att hyra kajaker på flera platser, och om ni besöker området på sommaren och undrar varför det är så många kajaker i vattnet kan det vara för att Havkajak Festival anordnas vid Gjøl Havn. Om ni hellre vill vara fler som ror, eller om ni har medlemmar i familjen som gärna vill följa med men som inte kan ro, kan ni istället hyra en kanot.

Ett annat bra sätt att se Limfjorden är att prova stående paddleboard. Här står ni på brädan och paddlar, vilket kan vara trevligt men även utmattande om ni tar i. Njut av den soliga eftermiddagen eller de stilla morgnarna på vattnet.

Limfjorden passar dessutom bra för kitesurfing. Lokala, certifierade guider kan lära er hur man kitesurfar, eller ge tips på hur ni kan förbättra era färdigheter om ni redan vet hur man kitesurfar. De vackra omgivningarna i den unika, västjyska naturen håller humöret uppe om färdigheterna inte är så bra som ni trott. 

Om ni vågar dyka ner under Limfjordens yta finns det även möjlighet för det vid Glyngøre. I Glyngøre finns en stor dykpark med skeppsvrak, vraket från en stridsvagn, hinderbanor, stenrev och en grotta. 

I Limfjorden kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och stugor i Limfjorden.
Glyngøre Havn ved Limfjorden - sommerhuse til udlejning ved Glyngøre ved Limfjorden

Glyngøre

Glyngøre är en gammal fiskeby vid Sallingsund, som bjuder på vackra och avkopplande omgivningar.
Se mer
Virksund Havn

Virksund

Virksund på Jylland är en liten stad belägen vid Hjarbæk Fjords utmynning till Limfjorden. Från Virksund är det 20 kilometer till Skive och 34 kilometer till Hobro, där det finns goda shoppingmöjligheter.
Se mer
Hostrup Strand, Limfjorden

Hostrup Strand

Vid Sallings sydkust i Limfjorden ligger det härliga sommarstugeområdet Hostrup Strand, med utsikt över Venø bukt.
Se mer

Attraktioner ved Limfjorden

Kalkstensgruvor och blomsterparker – läs mer om Limfjordens många attraktioner
Se mer

Aktiviteter och upplevelser på land vid Limfjorden

Det är inte bara på vattnet som de roliga upplevelserna finns vid Limfjorden. Vacker natur breder ut sig kring Limfjorden, och är särskilt värd att utforska vid Ejsingholm och Hostrup Strand. Här finns kuperade och vackra landskap som bjuder in till både cykelturer eller en vandringstur tillsammans med familjen. Ni kan njuta av utsikten över vattnet, betrakta de tålmodiga sportfiskarna som väntar på dagens fångst eller se på när surfare flyger runt ute på fjorden.

Om ni är i närheten av Fur, eller har åkt på en dagsutflykt till den lilla ön, kan ni gå på fossiljakt. Det kan ni göra i sällskap med Fur Museums geologer, som visar er 55 miljoner år gamla moler, vilket är en av jordens mest ovanliga jordarter. Det är en familjeaktivitet som passar både stora och små, och när ni kommer tillbaka visar geologerna hur ett vulkanutbrott går till. Om ni kan slita er från jakten eller medan resten av familjen deltar i museets aktiviteter kan ni ta er en god öl på det lokala brygghuset.

Upplev den imponerande naturen vid Limfjorden

Området vid Limfjorden har både vacker natur precis utanför dörren, men även i områdena som gränsar till fjordens närområden. Precis utanför dörren finns vackra bukter, sanddyner, branta sluttningar och flera kullar, med fantastisk utsikt över landskapet. En värld av vandringsleder väntar vid Limfjorden. Ni kan följa naturleden vid Ørslev Kloster eller ta den 14 km långa leden Kilen Rundt, genom vacker och varierad natur. Ni kan även besöka Furs norra kust, där ni får se roströda sandstensklippor, vars färg förstärkts av rostprocessen som den stora mängden järn i sanden genomgår när saltvattnet sköljer upp över klipporna.

Om ni har lust kan ni även besöka Nationalpark Thy alldeles i närheten. Från Glyngøre tar det endast 45 minuter, och från Ejsingholm och Hostrup Strand tar det en timma och tio minuter. Nationalpark Thy är en enastående bit dansk natur, som ni inte får missa. Parken är Danmarks första nationalpark och största vildmark.

Västerut slår vågorna in mot stränderna och västanvinden blåser upp sanden i höga sanddyner. Sanddynerna skyddar resten av parken från den hårda vinden, och ger plats för ett landskap fyllt av hedar, klara sjöar och stora skogsområden. Nationalpark Thy är en relativt öde plats och ger möjlighet för ovanliga naturarter att växa ostört.

Det finns dessutom många djur i nationalparken. Ni kan bland annat ha turen att få se Danmarks största landlevande djur, kronhjorten, som det finns gott om i nationalparken. Även havsörnar kan ses här, när de dyker ner i vattnet för att jaga fisk och svävar på himlen. Vid kusten ligger det ofta sälar och solar sig efter att de jagat fisk. 

Upplevelser i städerna kring Limfjorden

I närheten av de områden vi hyr ut sommarhus i ligger flera trevliga städer. Om ni vill tillbringa en eller flera dagar med att uppleva det stadsliv som kännetecknar Limfjorden kan ni med fördel besöka de städer som ligger i området.

Nykøbing Mors är en av dessa. Nykøbing är en trevlig hamnstad där konst och kultur är ett genomgående tema. Nykøbing var tidigare en industristad, och i stadens gamla gjuteri ligger idag ett bibliotek. Runt omkring på stadens gator, på torg och större platser kan ni se skulpturer av den lokala konstnären Erik Heide. Staden har ett system med gågator med goda shoppingmöjligheter. Om ni följer gatorna ner till hamnen möts ni under sommarmånaderna av en trevlig stämning och livemusik varje onsdag.

Skive bjuder på museer och kaféer, men kring staden finns även en naturskön miljö. Här ligger Ørsted Kloster, där flera författare har vistats. Det finns dessutom flera fågeltorn att besöka kring sjöarna i området.

Bland de andra orterna att besöka finns Struer och Thisted, varav den sista inte ligger mer än ett stenkast från Nationalpark Thy. 

Upplevelser i Ålborg, Nordjyllands största stad

Om dessa mindre orter inte stillar er törst efter storstadsliv kan ni istället besöka Ålborg. Ålborg är även känt som Nordens Paris, och även om jämförelsen är lite överdriven är Ålborg en riktigt vacker stad som utan tvivel är värd ett besök. Ålborg har under de senaste årtiondena genomgått en stor förvandling från industristad till att idag vara en stad full av studenter, med ett blomstrande kulturliv, en fantastisk gastronomi och många gröna oaser att koppla av i.

Ålborg har riktigt mycket att bjuda på. Stadens centrum är uppbyggt kring två system med gågator, där ni kan shoppa, dricka kaffe och äta på trevliga kaféer. På en av gågatorna ligger köpcentret Salling, och från deras takterrass har du en enastående utsikt över Ålborg, Nørresundby och Limfjorden. Om ni tycker om att vandra kan ni även gå upp för Signalbakken för en vacker utsikt över Ålborgs stadskärna, stadsdelen Vejgaard och Limfjordens snirklande väg genom landskapet.

Konstmuseet Kunsten Museum of Modern Art är också värt ett besök, utöver stadens många gallerier. Har ni med er små barn kan ni bege er till Kildeparken. Kildeparken är dit stadens invånare kommer för att njuta av sommaren och den ligger runt Aalborg Kultur og Kongrescenter. De Syngende Træer är en unik musikinstallation i Kildeparken av en grupp träd som har planterats av konstnärer som varit i Ålborg för att uppträda. Vart och ett av träden har en högtalare med konstnärens musik, som ni kan lyssna på medan ni går runt bland träden. Det är en särskilt rolig musikupplevelse för familjens barn.

Aktiviteter för hela familjen alldeles i närheten

Som sagt är det inte stora och överdådiga attraktioner som kännetecknar Limfjorden. Det är istället upplevelser som ni i lugn och ro kan njuta av och fördjupa er i som är Limfjordens specialitet. Vi har samlat Limfjordens alla vackra attraktioner och sevärdheter åt er, så att ni kan hitta precis de upplevelser som ni vill ta del av. Nedan vill vi ändå framhäva några upplevelser som vi tror att ni kommer få många goda minnen från.

Om ni åker på semester till Limfjorden under sommaren kan ni gå på medeltidsfestivalen på Spøttrup Borg. Spøttrup Borg är en gammal borg där rollspel, en marknad och riddarturneringar anordnas. Även under julsäsongen anordnas marknader i borgen. Ett besök här är skoj för hela familjen, eftersom ni får prata med skådespelare i alla åldrar, smaka på mjöd, köpa smycken och äta era matsäckar.

En liknande aktivitet, som också är en unik upplevelse, är en tidsresa på Jyllands äldsta bondgård. Friluftsmuseet Hjerl Hede är ett fantastiskt museum som under sommarmånaderna återskapar livet här och ger er möjlighet att lära er om gammalt hantverk och lantbruk. Här kan ni fördjupa er i livet på en liten dansk bondgård, testa era egna jordbruksfärdigheter och smaka på matvaror som var vanliga på den tiden.

Jesperhus Blomsterpark är också en favorit bland semesterfirare i området kring Limfjorden. Här väntar många vackra upplevelser i parkens trädgårdar, och de små kan roa sig och bränna sin energi på parkens lekplats och djungelzoo. 

Hyr rätt sommarhus för era upplevelser på semestern

Ren avslappning, stort fokus på mys och nedvarvning. Det är vad en semester vid Limfjorden kan erbjuda. Njut av naturen, varandra och de vackra sommarhus, som vi hyr ut vid Limfjorden. Låter det som en bra idé eller har det åtminstone väckt ett intresse? Titta då närmare på de sommarhus som vi hyr ut vid Limfjorden. Vi hyr ut sommarhus i Glyngøre, Virksund, Ejsingholm och vid Hostrup Strand. Läs mer om de olika områdena och vad de erbjuder, och hitta ett sommarhus som passar din familj och era önskemål. På så sätt får ni de bästa förutsättningarna för en lyckad semester.

Limfjorden

Omgivande vatten

Nordsjön, Kattegatt

GPS-koordinater

56° 56′ 34″ N, 9° 4′ 30″ E

Öar

Mors, Fur, Venø, Jegindø

Halvöar

Himmerland, Salling, Thyholm

Orter

Ålborg, Mors, Thisted, Ranum

Strandsträcka

1 000 kilometer

Avrinningsområde

7 500 kvadratkilometer

Tag en tur til Aalborg på sommerhusturen i Nordjylland
Solnedgang ved Limfjorden - sommerhusudlejning ved Limfjorden

Attraktioner ved Limfjorden

Kalkstensgruvor och blomsterparker

Letar du efter sevärdheter längs med Limfjorden som kommer att slå dig och din familj med häpnad? Då ska ni ta er djupt ner i Mønsteds kalkgruvor där ni får lära er intressanta fakta om kalkbrytning i Danmark. Eller så dyker ni ner i blommornas värld i Jesperhus Blomsterpark. Jylland från stenåldern till modern tid kan ni uppleva i Hjerl Hede-museet. Daugbjerg kalkgruvor och Spøttrup slott är också värda ett besök.

Ved Limfjorden kan du oppleva:

kalkgruber

Daugbjerg Kalkgruber

Daugbjerg Kalkgruber är med sina 1 500 år Skandinaviens äldsta kalkgruva. På 60 meters djup kan du tillsammans med din familj uppleva hur man utvann kalk i Danmark fram till 1900-talet. Guidade turer och korridorer väntar er i en enorm labyrint av tunnlar. Längs vägen får ni också höra berättelsen om rånaren Jens Langkniv, som en gång i tiden gömde sig i tunnlarna. Daugbjerg Kalkgruber är med sina 1 500 år Skandinaviens äldsta kalkgruva. På 60 meters djup kan du tillsammans med din ...

Se mer
Somarstugor på Hjerl Hede

Hjerl Hede

Lär känna lantliga Jyllands levande historia i det kulturhistoriska museet Hjerl Hede . Här finns mer än 40 historiska byggnader trovärdigt återskapade, däribland Danmarks äldsta bondgård från 1546. Även Danmarks traditionella hantverkskonst ligger i fokus på Hjerl Hede. Lär känna lantliga Jyllands levande historia i det kulturhistoriska museet Hjerl Hede . Här finns mer än 40 historiska byggnader ...

Se mer
Jesperhus Blomsterpark

Jesperhus Feriepark

Intressanta skulpturer och en färgsprakande blomsterklimat väntar på dig i Jesperhus Flower Park. Barnen kommer att älska att leka i parkens vattenpark, som har både en utomhus- och en inomhusdel. Avsluta en händelserik dag på Jesperhus blomsterpark med att bevisa ditt värde på bowlingbanan. Intressanta skulpturer och en färgsprakande blomsterklimat väntar på dig i Jesperhus Flower Park. Barnen kommer att älska att leka i ...

Se mer
I mørket

Mønsted Kalkgruber

Ta er ner i de underjordiska gruvgångarna och lär er om kalkstensgrottans historia i Mønsteds kalkgruva. En guidad tur tar cirka två timmar, och utrustade med en varm jacka vandrar ni i åtta grader Celsius genom stora grottpassager och små tunnlar, som tillsammans har en längd på 60 kilometer. Ta er ner i de underjordiska gruvgångarna och lär er om kalkstensgrottans historia i Mønsteds kalkgruva. En guidad tur tar ...

Se mer

Museum Thy

Museum Thy består af seks forskellige udstillingssteder. Her kan du både bliver klogere på den lokale digter Johan Skoldborgs, se udstillinger om Anden Verdenskrig. fiskerlivet ved Limfjorden og bronzealderen. Museum Thy byder tilsammen på mange spændende udpluk fra hele områdets kultur og natur. Museum Thy består af seks forskellige udstillingssteder. Her kan du både bliver klogere på den lokale digter Johan Skoldborgs, se ...

Se mer
Middelalderborgen i Spøttrup

Spøttrup Borg

Att besöka Spøttrup slott är som att besöka medeltiden. Spøttrup slott lämpar sig mycket väl för detta, eftersom det är i ett exceptionellt bra skick. Runt slottet kan ni njuta av vackra naturupplevelser eftersom också djurlivet i Spøttrups sjö uppskattar värdet av denna historiska och fascinerande miljö. På baksidan av slottet växer en mängd kryddörter och medicinalväxter. Att besöka Spøttrup slott är som att besöka medeltiden. Spøttrup slott lämpar sig mycket väl för detta, eftersom det är ...

Se mer