Goda upplevelser väntar er på Bornholm

 

Upplevelser i natur och kultur på vackra Bornholm

Kärt barn har många namn. Det är ett uttryck vi alla känner till och som passar bra för att beskriva Bornholm. Denna vackra danska ö som ligger sydost om Sveriges kust är även känd som solskensön. Den unika ön har många namn, och är bland annat känd som Klippön och Östersjöns pärla.

Varför är Bornholm så populär för semestrar med familjen eller med vännerna? Det finns det många anledningar till. Den första är att naturen på ön är enastående. Här finns både klippor, kullar, åkrar och långa sandstränder. Mellan de fantastiska naturområdena på Bornholm finns dessutom kultur och upplevelser för alla familjens medlemmar, som både berättar öns historia och dagens aktiva scen inom konst, gastronomi och turism. Bornholm är en fantastisk sevärdhet i sig, med små matvaruproducenter, delikatessbutiker, keramikhandlare och spännande attraktioner för stora och små.

3

Attraktioner

4

Stugor

Opalsøen på Solskinsøen Bornholm

Varför ska ni resa till Bornholm?

Är du osäker på om en resa till Bornholm är rätt val för dig och din familj? Är du inte säker på vilka upplevelser som solskensön har att bjuda på? Vi har samlat tio bra anledningar att välja Bornholm för er nästa sommarstugesemester.

  1. Bornholm har ett enastående landskap med både klippor och långa sandstränder.
  2. Ön har många historiska sevärdheter, som Christiansø och Hammershus.
  3. Era smaklökar får en unik upplevelse bland många lokala matvaror och delikatesser.
  4. Ni har goda möjligheter att utöva sporter utomhus, som klättring, terrängcykling och vattensporter.
  5. De korta avstånden på ön gör det enkelt att utforska varje hörn.
  6. Kustrutten är bara en av de många goda cykellederna. 
  7. De små hamnbyarna, som Gudhjem och Allinge, har en unik atmosfär.
  8. De lokala invånarna på Bornholm har sin egen dialekt.
  9. Svaneke Bryghus serverar god öl!
  10. Bra sevärdheter erbjuder goda upplevelser för barnfamiljer.  

Om i alla fall en av dessa anledningar har väckt ditt intresse är det skäl nog att läsa vidare. Vi har gått in på djupet av de upplevelser du kan förvänta dig på Bornholm!

Bornholm

På Bornholm kan du besöka

Klicka på ett område nedan för att läsa mer om områden och stugor på den soliga ön Bornholm.
Dueodde Strand

Dueodde Strand

Dueodde är Bornholms sydligaste del och kännetecknas särskilt för de kilometerlånga sandstränderna. Våra sommarhus ligger på kort gångavstånd till en av Europas bästa stränder, Dueodde Strand.
Se mer

Möjliga aktiviteter på Bornholm

Oavsett vem som åker med på semestern finns det roliga upplevelser för alla. Om ni reser i en stor familj med barn kan ni se fram emot spännande sevärdheter och olika utomhusaktiviteter. Om ni istället är en grupp med vänner som åker på semester tillsammans bjuder Bornholm på god öl på de lokala brygghusen och spännande matupplevelser i världsklass, tillagade av lokala råvaror. 

Goda upplevelser och utflykter i Bornholms natur

Om ni föredrar en semester med mycket aktivitet passar Bornholm riktigt bra. Ön har flera vackra och exotiska naturområden, från klippor till stora fält och klara sjöar. Att beskriva Bornholm som en naturskön plats räcker inte för att beskriva de stora naturupplevelserna som ön bjuder på. 

Bornholm kallas bland annat för klippön, eftersom den norra delen av ön karaktäriseras av dess unika klipplandskap. Här finns en mängd klippor som ni kan utforska tillsammans. Besök bland annat de kända Helligdomsklipperne mellan Tejn och Gudhjem. Klipporna har fått sitt namn från en gammal helig källa, med utlopp vid klipporna. En annan klippa som ni gott kan besöka ligger i närheten av Hammershus. Besök den gamla borgruinen och gå längs med kuststigen västerut för att komma till klippan, som liknar två kamelhuvuden som tittar in mot land. Till höger om kamelhuvudena ligger en annan klippa, som liknar ett lejonhuvud. 

Spendera eftermiddagen med historiska naturupplevelser

En god idé för en eftermiddagsutflykt är att besöka Almindingen. Almindingen är Bornholms största skog och här ligger även Bornholms högsta punkt. Den är känd som Rytterknægten, och här kan ni även gå upp i tornet Kongemindet från 1856. Tornet fick sitt namn efter ett besök av kung Fredrik VII av Danmark och grevinnan Danner år 1851. Om ni tar er högst upp i tornet belönas ni av en fantastisk utsikt över Bornholm.  

Efter ert besök på Rytterknægten kan ni gå ner till den kända Ekkodalen. Här är det populärt att skrika ”Hvad drikker Møller?”. Men om era danskkunskaper inte är så bra, kan ni testa att skrika någonting annat. Turen går genom en del av Bornholms äldsta skog, som är omkring 200 år gammal och förbi den stora Rokkestenen, som väger omkring sju ton. Stenen är en kvarlämning från den senaste istiden, och om ni har tålamod kan ni hitta den punkt som får stenen att gunga fram och tillbaka. Det finns totalt tre sådana stenar på Bornholm. Den största ligger i Paradisbakkerne, den näst största i Rutsker Højlyng på norra Bornholm och den tredje största i Almindingen, vilken är den ni går förbi på er vandring. 

Historiska upplevelser på det nya besökscentret vid Hammershus

Hammershus är Nordeuropas största borgruin. 2018 slog det nya besökscentret vid Hammershus upp sina dörrar. Det bjuder idag in er att besöka borgruinen och se en unik utställning i en byggnad designad av den norska arkitekten Christoffer Harlang. Byggnaden passar perfekt in i landskapet och från den har ni en otrolig panoramautsikt över Hammershus.

Det finns möjlighet att gå på en rundvandring med fokus på olika saker, som ger en inblick i livet här och historien bakom Hammershus. Det finns turer för både barn och vuxna, och de små kan även delta i en skattjakt kallad Mysteriet, som de genomför med hjälp av smartphones. Enastående upplevelser väntar på er vid borgruinen Hammershus!

Besök fästningarna Christiansø och Frederiksø

Det finns många fästningar på Bornholm som är värda ett besök, och några av dem är Christiansø och Frederiksø. Att besöka de två fästningarna är en unik upplevelse. Christiansø byggdes av Kristian V under Dansk-svenska krigen i slutet av 1600-talet. Från Christiansø, som har omkring 90 fasta invånare, kan ni gå över en hängbro till den mindre ön Frederiksø, som inte har mer än 30 fasta invånare. Öarna utgör en del av ögruppen Ertholmene, som ligger ungefär en timma från Gudhjem. 

Upplevelser i Rønne 

På Bornholms västkust ligger öns huvudstad, Rønne. Ni kommer snart att förälska er i stadens charmiga korsvirkeshus och gatorna som slingrar sig mellan dem. Rønne är utan tvivel värt att besöka och härifrån kan ni hyra cyklar och ta er längs med kusten. Rønne har ett utmärkt konstliv och det går bland annat att besöka Hjorts Keramik och Bornholms Museum, som fokuserar på öns kulturella historia. I Rønne anordnas även Bornholms Rovfugleshow, vilket är ett evenemang som framför allt barnen i familjen brukar uppskatta. Under föreställningen får ni se jagande falkar, men även hälsa på spindlar, ormar och några vanligare och gosigare djur, som kaniner, getter och ponnyer.   

Gastronomiska aktiviteter på Bornholm

Lokala råvaror och spännande rätter är en av de saker som kännetecknar Bornholm. Har du någonsin smakat på Sol over Gudhjem? Rätten kommer från Köpenhamn, men den har under åren blivit en symbol för Bornholm och de många sillrökerierna på ön. Det har blivit en så känd rätt att man sedan år 2009 varje år anordnar en tävling i Gudhjems hamn. 

Bornholm är dock inte bara känd för sin sill. Ön bjuder även på många andra lokala råvaror, specialiteter och delikatesser. Ni som gillar lakrits kan besöka Bülow Lakrids foreningen i Svaneke för att smaka på och köpa goda chokladtäckta lakritsbitar. När ni befinner er i Svaneke bör ni även stanna till på Svaneke Bryghus och smaka på den lokala ölen. 

Även på andra platser på Bornholm väntar spännande upplevelser för era smaklökar. I Gudhjem kan ni köpa goda karameller på Karamel Kompagniet, som nästan smälter på tungan, och i Nexø kan ni smaka på den lokala snapsen Syp.

Är ni inte mycket för att dricka kan ni istället besöka restaurangen Kadeau i Rønne. Kadeau är den första restaurangen på Bornholm med en Michelinstjärna. De fick utmärkelsen år 2016, och det satte verkligen Bornholm på den gastronomiska kartan. Kadeau är känd för att använda de lokala råvarorna på Bornholm, och serverar maträtter från Bornholm och resten av Norden.    

Aktiva semesterupplevelser på Bornholm 

Det är enkelt att kombinera en trevlig och avslappnande semester på Bornholm med roliga aktiviteter som höjer pulsen. Ett bra sätt att se Solskensön på är med cykel. Ni kan njuta av öns natur och vackra utsikt längs de många olika cykellederna.

Föredrar ni ett långsammare tempo kan ni även gå längs vandringsleden Kyststien. Leden går hela vägen runt ön och är 120 km lång. Ni behöver självklart inte gå hela vägen, utan kan välja ut delar av den. Leden är uppdelad i etapper som ni kan följa, eller bara starta på en plats och gå så länge ni vill, innan ni vänder och går hem igen. Naturområdena Paradisbakkerne och Almindingen har också många vandringsleder med vackra omgivningar och en fin utsikt.

Om ni föredrar sportaktiviteter som kickar igång adrenalinet passar Bornholm även bra för klättring, firning och terrängcykling. Opalsøen är ett område på ön som är mycket populärt bland mountainbikeutövare och klättrare. Mountainbikespåren på Bornholm är kända för sin unika terräng, vilket erbjuder en unik upplevelse och en utmaning även för erfarna utövare.

Bornholm har några av Europas bästa stränder

Om du tycker om att ligga på stranden, eller om ni har badglada med er på semestern, passar Bornholm perfekt. Reseguiden Lonely Planet har utnämnt den vackra stranden vid Dueodde Strand på Bornholms södra spets till en av de bästa i hela Europa. Även den över 50 km långa stranden mellan Hasle och Balka på öns sydkust är en fantastisk plats att bada och sola.

Det är framför allt sydkusten som är känd för sina badstränder, eftersom de har långgrunt vatten och därmed passar bra för barnfamiljer. 

Goda semesterupplevelser väntar er på Bornholm

Bornholm är värd ett besök året runt. Den unika och fantastiska naturen, de många konstgallerierna och små butikerna gör en semester på Bornholm till en enastående upplevelse året runt.

Om sommaren lever Solskensön upp till sitt namn, och därför väljer även många att besöka ön under sommarmånaderna. Bornholm passar dock bra även för en semester på höstlovet, en weekend i början av vintern eller en välförtjänt paus under våren. Visste ni att ni i november, januari och februari kan hyra VillaVillas sommarhus för en helg? Kika närmare på sommarhusen vi hyr ut vid Dueodde Strand på Bornholm och hitta ett som passar just era behov.

Bornholm

Antal invånare

40.000

Befolkningstäthet

67 invånare per kvadratkilometer

Område

Region Hovedstaden

Förvaltningsort

Rønne

Yta

588,3 km²

Officiell webbplats

Bornholm.nu

Attraktioner på Bornholm

Den soliga ön Bornholm – fjärilar, runda kyrkor och rovfåglar

Visserligen är ön Bornholm i sig självt redan en sevärdhet, men det finns även några fler höjdpunkter att utforska på ön. Du kan besöka fästningen Hammershus från 1200-talet eller Ekkodalen med sitt fascinerande eko och Gamleborg. Fiske och vandrare älskar Rubinsjön, och du får inte glömma Bornholms rundkyrkor.

På Bornholm kan du oppleva:

Ekkodalen

Ekkodalen

I hjärtat av ön Bornholm ligger Ekkodalen. Här kan du inte bara vandra genom dalen och lyssna på ekot, utan också utforska Gamleborg eller ta en tur till klippblocket Dronningestenen. Slottsruinen Lilleborg är också värd ett besök. I hjärtat av ön Bornholm ligger Ekkodalen. Här kan du inte bara vandra genom dalen och lyssna på ekot, utan ...

Se mer
Hammerhus

Hammershus

Hammershus är idag en slottsruin men vid ingången ser du hur slottet en gång i tiden såg ut. Hammershus byggdes på 1200-talet och räknas sedan slutet av 1800-talet som ett kulturarv. Sedan dess pågår fortlöpande restaureringsarbeten. Hammershus är idag en slottsruin men vid ingången ser du hur slottet en gång i tiden såg ut. Hammershus byggdes ...

Se mer
Rubinsøen ved Hasle på Bornholm

Rubinsøen

Vill du fiska i Danmark? För detta ändamål passar Rubinsjön på Bornholm. Men också som vandrare finns det mycket att se runt sjön. Ta dig tid att njuta av det vackra naturlandskapet och få dig med många oförglömliga intryck (och kanske till och med en fisk). Vill du fiska i Danmark? För detta ändamål passar Rubinsjön på Bornholm. Men också som vandrare finns det mycket att ...

Se mer