Middelaldercentret
Vrid tillbaka tiden ca 600 år och besök medeltidsstaden Sundkøbing, där ni på egen hand och genom samtal med de många medeltidsmänniskorna kan få en bild av hur livet såg ut år 1409. Gå på upptäcktsfärd i stadens hus, på torget eller i hamnen och låt er gripas av stämningen från det som en gång var.
En samlingspunkt för stads- och näringsliv
När ni går på stadens gator stöter ni på många av de personer vars vardag utspelade sig i medeltidens stads- och näringsliv. Besök hantverkarnas verkstäder och se hur både smeder, snickare, skomakare, vävare, ljusstöpare, skräddare och många fler utförde sina arbeten, eller besök marknadskvinnorna för en underhållande historia på marknaden, där de byter och säljer varor. Ni kan också ha turen att stöta på resande pilgrimer som övernattar på stadens värdshus, eller hälsa på en av riddarna som kan befinna sig i staden för det lokala tornerspelet.
Glöm inte att stanna upp och betrakta alla de hus som har uppförts i en medeltida stil och som i största möjliga mån ser ut som husen gjorde på 1400-talet. Njut också av synen och ljuden av alla de djur som hjälpte medeltidsmänniskorna att få vardagen att gå runt, när åkrarna skulle plöjas, jaktbytet hämtas, maten lagas, täckena stoppas eller striderna förberedas.
Vad du kan uppleva i Middelaldercentret
Magiska skapelser och uppfinningar
Utöver den medeltida staden så bjuder Middelaldercentret även på fler unika områden. Bland annat kan ni prova att skjuta med den medeltida långbågen, som var ett av tidens viktigaste vapen både till jakt och i krig. Gå på upptäcktsfärd i Teknologiparken, där medeltida maskiner och uppfinningar visas upp och står redo att testas av centrets gäster. Upplev bland annat bilen, hissen, flygmaskinen och evighetsmaskinen, som beklagligt nog inte helt fungerade som det var tänkt då. Om ni törs kan ni också gå en runda i Den magiska skogen, där medeltidens finurliga, magiska väsen håller till och som invånarna i Sundkøbing kan berätta historier om.
Speciella upplevelser under årets gång
Under 1400-talet var tornerspel ett mycket viktigt sätt att träna inför krig. Varje dag under högsäsongen bjuder Herr Henrik Svane in till tornerspel, där han tävlar mot andra riddare i hjältemod och list i sällskap av väpnare, vackra damer och stadens finaste folk. Välj en riddare, heja på honom och bua ut hans motståndare som, om ni har tur, har kommit ända från utlandet.
Under skolornas höstlov är centrets program fullspäckat av tornerspel, matlagning, slakt, invånare och uppvisningar av de många uppfinningar som medeltidsmänniskorna använde sig av. Under den första helgen i advent är det julmarknad och då går det lite lugnare till. Då kan man dricka glögg och äta klassiska danska æbleskiver och risgrynsgröt på torget.
Besök centret på hjul eller med förarhund
Middelaldercentret är en spännande upplevelse som försöker möta alla besökares behov. För rullstolsburna är det bra att känna till att terrängen är ojämn med gatsten, gräs och grusvägar, men att ramper finns till både entré, toaletter och café, utöver en särskild parkering för rörelsehindrade. Dock är det inte möjligt att komma in i medeltidshusen med rullstol, men lyckligtvis kommer medeltidsfolket gärna ut och talar med er. För personer med syn- och hörselnedsättning är det också möjligt att besöka centret. Personer med hörselnedsättning ska dock vara medvetna om att centret för det mesta inte är försett med skyltar, eftersom upplevelsen är baserad på dialog.
Vanliga frågor om Middelaldercentret
När öppnar centret?
1 maj 2022 – 30 september 2022
10.00 – 16.00
(maj och september: stängt på måndagar)
Höstlov vecka 42 (måndag 17 till fredag 21 oktober)
10.00 – 16.00
Var finns centrumet?
Ved Hamborgskoven 2-4
4800 Nykøbing Falster
Vad är entréavgiften?
Vuxna – 160 kr.
Barn (0-2 år) – Gratis
Barn (3-11 år) – 90 kr.
Studentkort -110 kr.
Familjebiljett (2 vuxna + 2 barn) – 460 kr.
Ytterligare barn (3-11 år) – 80 kr.