Välkommen til det kulturhistoriska museet Hjerl Hede
Om du planerar en resa eller semester i Danmark bör du definitivt planera in ett besök på Hjerl Hede. Detta friluftsmuseum visar lantliga Jyllands ”levande historia” från stenåldern till modern tid på ett stort område. Ett upplevelsemuseum som också gillas av barn, och som förmedlar mycket historisk kunskap på ett lekfullt och åskådligt sätt.
Du kan till och med ta med din fyrbenta vän, eftersom hundar uttryckligen är välkomna. Dessutom behöver du inte betala något inträde för dem. Museet har handikappvänliga vägar och toaletter, och på begäran finns även en rullstol till förfogande.
Hjerl Hede i kommunen Holstebro på Jylland
Det kulturhistoriska museet Hjerl Hede ligger i den danska kommunen Holstebro på Norra Jylland, mitt bland mossar, sjöar och skogar. Denna kommun ligger 350 kilometer från Köpenhamn och med bil kör du denna sträcka på ungefär tre timmar och en kvart. Med tåg, som lämnar Köpenhamn varje timme, kan du resa till Holstebro på knappt fyra timmar. Därifrån är det fortfarande cirka en halvtimmes körning till Hjerl Hede.
Kommer du längre bort ifrån är det smartast att ta flyget. Närmaste flygplats är Billund flygplats som ligger cirka 80 kilometer bort. Därifrån är det lättast att ta sig till Hjerl Hede med hyrbil.
Många möjligheter till upplevelser för hela familjen
Hjerl Hede har en mängd attraktioner som vanligtvis erbjuds från april till oktober.
Historiska byggnader från olika epoker
På området hittar ni bland annat en samling av över 40 historiska byggnader, som har byggts så lika originalen som möjligt. Här finns inte bara bostadshus, utan också gårdar, verkstäder och en bykrog. Runt omkring och i dem kan du utforska den regionala byggnadskonsten och inredningen från olika epoker, och få en bild av hur livet i byarna på Jylland såg ut. Här finns också får, getter och hästar
och Danmarks äldsta bondgård, som härstammar från 1546.
En inblick i traditionell hantverkskonst
Under perioden från slutet av juni till början av augusti kommer utbildade hantverkare att visa upp gammal hantverkskonst iklädda autentiska kläder och i en autentisk omgivning. I de många olika verkstäderna med gamla maskiner kan ni se vad de olika hantverkarna gör. Besök till exempel tunnbindaren, vagnmakaren, hjulmakaren, träskomakaren och sävskomakaren.
Elever i traditionella kläder
Du kan också besöka en skola med barn i historiska kläder. I smedjan smids små föremål, som besökarna kan ta med som souvenirer och i affären kan du köpa med varor från ”svunna tider”. I bageriet står tårt- och brödbakning på programmet. Andra attraktioner värda ett besök är mejeriet, kvarnen, tvätteriet, ett sågverk med ångsåg och en smalspårig järnväg.
Kvarnar på hustak
Värd att se är också takkvarnen. Dessa små kvarnar monterades vid eller på hustaken och drevs vanligtvis av vindkraft, precis som i Hjerl Hede. Kvarnarna underlättade och påskyndade arbetet eftersom de inte krävde någon muskelkraft.
Museikyrkan
Missa inte att besöka museikyrkan i friluftsmuseet Hjerl Hede, vilken är en rekonstruktion av den romanska kyrktypen. Som modell står Tjørringkyrkan norr om Herning. Inne i kyrkan kan du beundra den gamla dopfunten målad i starka färger och de romanska freskerna, som skapades i ett försök att efterlikna freskomålningen.
Särskilda evenemang
Under hela året står olika evenemang på programmet. Du kan till exempel lyssna på berättelser om jakten, eller besöka tomtarna på höskullen om du råkar vara här under december när friluftsmuseet ordnar speciella aktiviteter inför jul.
Ta en tur till mossen och torvbrytningsmuseet
Tidigare var torvbrytning på mossar mycket utbrett också på Jylland. Kärrtorven var ett bra bränsle och användes i Danmark för uppvärmning ända fram till 1950. Människorna använde sig då av två metoder: Antingen skar man torven direkt i lämpliga stycken eller så knådade man den med vatten och formade den därefter till enskilda torvstycken. Hjerl Hedes torvbrytningsmuseum visar hur människorna förr arbetade på mossarna och ni kan också se den speciella hästdragna torvknådningsanläggningen. Först måste du dock få komma till torvarbetarnas arbetsplats och dit kommer du att transporteras med torvtåget. Torvtåget är en attraktion i sig självt. Det härstammar från 1921 och dras av det minsta körbara ångloket i Europa.
Vanliga frågor om Hjerl Hede
Var ligger museet?
Hjerlhedevej 14
7830 Vinderup
Låt dig transporteras tillbaka till stenåldern
Strax utanför området i den nordöstra delen av Hjerl Hede ligger ytterligare en speciell plats. En stenåldersby, där besökaren transporteras omkring 4 000 år tillbaka i tiden och får möta ”äkta stenåldersmänniskor”, då den unika stenåldersboplatsen är bebodd.
Speciellt barnen låter sig fascineras och kan tillbringa flera timmar med att titta på hur stenåldersmänniskorna lever. Observera hur dessa människor lagar mat, äter, dricker och arbetar samt hur de tillverkar stenverktyg, lerkrukor, kanoter och kläder och hur de fångar fisk med pil och båge.
Så vad kan man då dra för slutsats av Hjerl Hede? Jo, alla har glädje av ett besök på Hjerl Hede och det passar också bra att besöka flera gånger
Hjerl Hede har tack vare det stora utbudet av upplevelser inom olika områden mycket att erbjuda för alla, vare sig du är ung eller gammal, intresserad lekman eller redan historiskt insatt. Här finns historia att röra vid och att delta i, att observera, lära och förundras över.
Och även de som har varit där en gång kommer att vara med om nya upplevelser den andra och tredje gången, eftersom platsen är levande och därmed är ingen dag den andra lik. Det finns alltid något nytt att upptäcka tack vare det ständigt föränderliga programmet.
Så här hittar du till friluftsmuseet
Hjerlhedevej 14
7830 Vinderup
Danmark
Telefon: 96115030
E-mail: [email protected]