Hammershus
Hammershus ligger på en 74 meter hög klippa och räknas till en av Nordeuropas största slottsruiner. Med sin 750 meter långa ringmur var fästningen en gång i tiden en viktig bas i striderna mellan ärkebiskoparna och kungarna.
Du hittar Hammershus på Langebjergvej på ön Bornholm. Använder du GPS slår du in koordinaterna 55° 16′ 15,5″ N, 14° 45′ 18″ E för att nå Hammershus. Resan från Hammerhavn tar cirka 16 minuter med bil, och promenerar du från Hammerhavn når du Hammerhus på knappt en halvtimme.
Vad du kan uppleva på Hammershus
Historien om Hammershus
Under 1100-talet ägde Lunds ärkebiskopar Hammershus, men under denna tid förlorade de många gånger byggnaden till kungarna. År 1521 erövrades slottet av hansan i Lübeck. Under Lübeckbon Vogt Bernt Knop byggdes slottet ut och efter en kort svensk ockupation av Hammerhus år 1658 fungerade slottet som fängelse för den danska prinsessan Leonora Christina mellan 1660 och 1661. Efter att slottet övergavs 1743 revs en del av byggnaden och materialet användes i konstruktionen av andra byggnader. Det var först år 1822 som ruinen blev klassad som ett kulturarv med kungligt dekret. I slutet av 1800-talet påbörjades de första restaureringsarbetena, och dessa pågår än idag.
Anläggningen
Hammerhus består av en innergård och två gårdar, och fästningen domineras av en rektangulär donjon (ett försvarstorn). Innergården kan nås via ett fyrkantigt porttorn, och den skyddas av en nio meter hög ringmur med olika flankeringstorn. De olika byggnaderna byggdes längs med murens innervägg. Med hjälp av en ravin och vakttorn var det möjligt att förhindra obemärkta fiendeattacker.
Hammerhus som sevärdhet
Idag är Hammerhus ett intressant landmärke speciellt för turister. Direkt när du stiger in i byggnaden tar du bron över vallgraven. I motsats till tidigare är det inte längre en vindbrygga. Under valvbågen kommer du att upptäcka två förgårdar och det välbevarade Mantelarn, det största tornet på borggården. Där kan du också besöka magasinet. Även slottskyrkan med sina paradrum är fortfarande i rätt gott skick. Bakom kyrkan på den yttre slottsmuren finns rester av bryggeriet och bageriet.
Utställningen i Hammerhus
Vid ingången till slottsruinen finns en utställning om livet på slottet omkring år 1570, och här kan du också titta på en rekonstruerad modell av hela anläggningen. En annan modell visar slottets insida där du kan se allt från hur arbetet i köket gick till, till kungarnas toaletter och hur fångarna hade det i fängelsehålan, allt för att du ska få en så mångsidig bild som möjligt av livet på den tiden. I utställningen ingår också originalfynd som kläder, hushållsartiklar och vapen.
Kulinariska Hammerhus
Du behöver inte vara hungrig under ditt besök på Hammerhus. Bredvid utställningen över slottets historia finns också ett litet café med kiosk. Här får du snabbt en god bit mat och en dryck.
Hammerhus som konsertplats
I juli varje år äger OpenAir Hammerhus Fairtrade Concert rum nära slottet. Vid sidan av de musikaliska föreställningarna erbjuds också en ljusshow i gryningen vid slottsruinen, som då blir en färgstark bakgrund till skådespelet.
Så vad kan man dra för slutsats av Hammerhus? Jo, borgruinen ger en mycket bra inblick i historien
Hammerhus murar har många intressanta historier att berätta och utställningen på borggården hjälper dig att sammanfatta dina intryck. Barnen kommer säkert att bli imponerade av de historiska kläderna och vapnen som visas. Låt denna inblick i historien ta dig tillbaka i tiden.