Trevliga sommarstugor vid Sejerø Bugt

Att koppla av på stranden går hand i hand med konstnärliga upplevelser när du semestrar i Sejerø Bugt

Sejerø Bugt är en självklar destination för familjer som vill ha en semester med naturupplevelser och avkopplande stunder på stranden. Området ligger i en vik i Kattegat mellan Sjællandsodde och Røsnæs och har en av Själlands längsta och bästa stränder. Bakom sanddynerna ligger kuperade naturområden som väntar på dig tillsammans med flera konstnärliga sevärdheter. Ser du åt motsatt håll ut över vattnet, ser du Nekselø, en skyddad ö som erbjuder många spännande naturupplevelser om du väljer att ta färjan dit för en dagsutflykt.

17

Attraktioner

43

Stugor

Sejerø Bugt är ett strandparadis utan motstycke

Stränderna i Sejerøbugten är bra eftersom de är vackra samt familje- och barnvänliga. Dessutom är säkerheten där den bästa. Längs Sejerø Bugt finns sju härliga stränder: Ellinge Lyng Strand, Gudmindrup Strand, Høve Skov Strand, Høve Strand, Lumsås Sønderstrand, Sanddobberne Strand och Tengslemark Strand. Den sistnämnda är en av buktens bästa sandstränder tack vare sin bredd och det mycket grunda vattnet som gör stranden mycket barnvänlig. Dessutom är stranden bra för vind- och kitesurfing.  En annan särskilt barnvänlig strand är Lumsås Sønderstrand, eftersom vattnet här långsamt blir djupare och djupare. Stranden passar därför i princip alla. Om ni är en större grupp är Gudmindrup Strand perfekt. Den 30 meter breda stranden är långgrund, och under sommarsäsongen är badvaktstornet bemannat med personal från Tryg Fonden, så att ni kan koncentrera er på att njuta av tiden tillsammans.

Om du vill ta en liten paus från strandlivet är Ellinge Lyng Strand det självklara valet för dig. Här ligger ett vackert fågelreservat mellan stranden och parkeringsplatsen. Reservatet korsas via en bro på cirka 400 meter och det finns gott om möjlighet att utforska området när du har fått nog av sand och vatten.

Ett inspirerande landskap för konstnärer i århundraden

I mer än 200 år har landskapet runt Sejerø Bugt varit en inspirationskälla för konstnärer. På 1930-talet bosatte sig en grupp konstnärer i området för att insupa det speciella landskapet, som innehåller många gravhögar och branta sluttningar som skapats av den senaste istiden. Gruppen leddes av Karl Bovin och Kaj Ejstrup och är idag känd som Odsherredsmalerne. Utmärkande för gruppen var deras dyrkan av naturalistisk konst, som i resten av den konstnärliga världen hade fått ge vika för modernismen. Huruvida detta konsthistoriska arv har haft ett finger med i spelet är okänt, men säkert är att området runt Sejerø Bugt fortfarande är fullt av konstnärliga platser nära de stora sommarhus som vi hyr ut. Teatrar, museer, utställningar, gallerier, samlingar och öppna verkstäder finns det gott om i området. Besök Odsherreds Kunstmuseum, som lägger vikt på Odsherredsmalerna och konsten som uppstod både före och efter gruppens inträde i området. Du kan också ta en promenad förbi Majken Á Grømnas keramikverkstad och -studio, som ställer ut färgglada landskapsmålningar och unikt stengodsarbete med naturen som utgångspunkt, och glaskonstnären Anne-Marie Olesen, som ställer ut sin egen glaskonst, bronskonst från Aten, rakubränd konst från Skagen och lokalt silver.

Gör en dagsutflykt till Nekselø

Nekselø ligger i den södra delen av Sejerø Bugt och är en morän-ö som skapades av avlagringarna från den senaste istiden. Med färja tar det endast 20 minuter till ön, som är skyddad och därmed erbjuder vackra naturupplevelser. Det är Danmarks mest kuperade ö och den kan utforskas längs en av de två vandringslederna som går norr- respektive söderut på ön. Leden norrut är markerad med bruna pilar och leden söderut med gröna. Du kan också välja att vandra båda lederna, som är totalt sju kilometer. Ön har ett mycket rikt djur- och växtliv och tack vare dess status som reservat, lever också många speciella växter och djur här. Du kan också ha turen att se de speciella klockgrodorna, men det är mer troligt att du hör dem än att du ser dem. Ljudet påminner mycket om när du blåser över en tom flaska, så spetsa öronen och se om du kan spåra var de små gröna djuren gömmer sig. Du måste ta med allt du behöver för utflykten, eftersom det inte finns vare sig butik eller boende på ön. Se till att packa en matlåda i semester och ta med dig familjen på upptäcktsfärd.

Fiske på Sejerø

Ön, som har gett bukten dess namn, är omgiven av vatten, där några av Danmarks finaste matfiskar bor. Här kan du fånga både piggvar, sjötunga, multe, sjurygg, öring, rödspätta, torsk, flundra, makrill, näbbgädda och, sist men inte minst, havsöring om du fiskar under hösten. På Sejerøs campingplats finns det fiskeplatser som är perfekta för sportfiskare. Fiskeplatserna tillåter fiskare att fånga fisk, men också att tillaga fångsten eller förbereda den för hemresan. Sejerø Camping anordnar regelbundet fisketävlingar, där fångsten går till Restaurant Sejerøs kockar som tillagar fisken till glädje för alla. Du kan också ta fångsten med hem till huset och tillaga den i det stora XL-köket, som nästan alla stora stugor är utrustade med.

Kombinera din semester i ett sommarhus med en resa till storstaden

Området vid Sejerø Bugt har, som beskrivits, många kvaliteter vad gäller naturupplevelser och kvalitetstid för familjen, men området har också ett bra läge nära många av de spännande städerna på Själland. Kombinera semestern i huset vid stranden med en utflykt till Roskilde, som ligger en timmes bilresa mot sydost. Staden har gett namn till den internationellt kända musikfestivalen Roskilde Festival och är en samlingspunkt för en stor del av Danmarks historia. Medan du är här kan du promenera förbi Roskilde domkyrka, vikingaskeppsmuseet eller RAGNAROCK, ett museum för pop-, rock- och ungdomskultur.

Uthyrning av sommarhus vid Sejerø Bugt

Vi erbjuder uthyrning av stora stugor med pool vid Gudmindrup i Odsherred, nära Sejerø Bugt. Om du letar efter sommarhus på någon annan plats på Själland har vi också hus i Nordsjälland och på Lolland, Falster och Møn.